Σελίδες

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Στο 23% ανεβαίνει ο ΦΠΑ των τροφίμων


Η κυβέρνηση προχωρά στη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων, με στόχο να εξασφαλίσει την πέμπτη δόση του δανείου. Το θέμα της ανόδου του ΦΠΑ των τροφίμων στο 23% φέρνει τα νοικοκυριά σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.
Τα νέα μέτρα αποτελούν λαίλαπα, που δεν αφήνει όρθιο τίποτα. Συγκεκριμένα, μεταξύ πολλών άλλων προχωρά στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο, ενώ θα κοπούν και σειρά επιδομάτων.
Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε:
-Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά
-Εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης
-Αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ κατά 20%
-Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο
-Μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%
Κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης-εξομάλυνσης στο δημόσιο, ενώ επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου.
Επιβάλλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) σε όλες τις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου η οποία θα εφαρμοσθεί κλιμακωτά.
Πρόσθετη ειδική εισφορά θα πληρώσουν και ασφαλισμένοι που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, έχουν κάνει χρήση της δυνατότητας εθελουσίας εξόδου και είναι κάτω από 60 ετών.
Εξετάζεται η μείωση του εφάπαξ τουλάχιστον κατά 10% αλλά από τις αρχές του 2012 και μετά από επανεξέταση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους φορέων που αντιμετωπίζουν ελλείμματα.
Το υπουργείο Εργασίας φέρεται να προσανατολίζεται στην επιβολή πλαφόν στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700.
Αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης (υπέρ του ΟΑΕΔ) κατά 1% στον ιδιωτικό τομέα η οποία θα επιμερισθεί κατά 0,5% στον εργοδότη και 0,5% στον εργαζόμενο.