Τρίτη 24 Μαΐου 2011


Ελεύθερη με εγγύηση 70.000 ευρώ η Πελέκη για την υπόθεση Βατοπεδίου

Ελεύθερη με εγγύηση 70.000 ευρώ η Πελέκη για την υπόθεση ΒατοπεδίουΕλεύθερη με εγγύηση 70 χιλιάδων ευρώ αφέθηκε μετά την πολύωρη απολογία της ενώπιον της Εφέτη Ειδικής Ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, κατηγορουμένη στην υπόθεση των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ Δημοσίου και Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.
Αφού ολοκληρώθηκε η 12ωρη απολογία της η Ανακρίτρια και  ο  Εισαγγελέας έκριναν ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη χωρίς περιοριστικό όρο, αλλά με την επιβολή χρηματικής εγγύησης με δυνατότητα υποθήκης ώστε να μην καταβάλει μετρητά.
Οι κατηγορίες που την βάρυναν ήταν αυτές της «συνέργειας σε απιστία», «ψευδούς βεβαίωσης » και «παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων» που απαγγέλθηκαν εναντίον της για την σύνταξη συμβολαίων, κυρίως στην περιοχή της Ουρανούπολης, για τις συμφωνίες ανταλλαγών μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου, με επίκεντρο την κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων.
Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα, το οποίο είχε περισσότερες πάνω από 150 σελίδες και κατέθεσαν οι συνήγοροι της, Δημήτρης Τσοβόλας και Θάνος Σοφός, παρουσίαζε τη δική της θέση για την υπόθεση και αρνείται τις κατηγορίες τονίζοντας ότι δεν είχε οικονομικό όφελος από το χειρισμό των συμβολαίων.
Στην κατάθεσή της ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, το Σεπτέμβριο του 2010, είχε υποστηρίξει ότι η όλη υπόθεση των ανταλλαγών ήταν κεντρική πολιτική απόφαση και έτσι θα έπρεπε να έχει γίνει γνωστό από τον Κώστα Καραμανλή.
Ανέφερε ακόμα πως ο τέως πρωθυπουργός θα μπορούσε να ζητήσει τη σύνταξη εκθέσεων για την αξία των ανταλλάξιμων εκτάσεων από αναγνωρισμένους Οίκους και να αξιολογηθεί αν υπήρξε ή όχι ζημιά του Δημοσίου.
Ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής δε, είχε αναρωτηθεί πως είναι δυνατό για μία απόφαση που ελήφθη από το τότε πρωθυπουργικό γραφείο και υλοποιήθηκε από τους τότε αρμόδιους υπουργούς να διώκεται ο κορμός του κράτους – μέλη γνωμοδοτικών συμβουλίων, ορκωτοί εκτιμητές κ.α – και μια συμβολαιογράφος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...