Σελίδες

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΤΕΙ Ιονίων Νήσων: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος “εγκλήματος”;


Ανήμερα της επετείου της ” Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα”, με τα πενιχρά ίχνη ριζοσπαστισμού που μπορεί να έχουν απομείνει στο γονίδιο μας, θα αντισταθούμε στην επικοινωνιακή καταιγίδα επιτυχίας που προσπαθούν να μας επιβάλουν οι εκδρομείς της Αθήνας και τα όποια μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν αυτό το ταξίδι ως την επιτυχία της χρονιάς!!!
Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μια σειρά :
Η περιβόητη βάση του 10 που θεσμοθετήθηκε επί Ν.Δ. ήταν πράγματι η αρχή του τέλους για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων όταν το 2006, για παράδειγμα, που εφαρμόστηκε το μέτρο, στο τμήμα Βιολογικής Γεωργίας εισήχθησαν μόλις 18 φοιτητές σε σύνολο 270 διαθέσιμων θέσεων.
Το 2008 και μετά από δύο χρόνια το ποσοστό των επιτυχόντων καλύπτει μεταξύ του 0,7% έως 11% των διαθεσίμων θέσεων στα πέντε από τα έξι τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Το 2009 σε σύνολο 1407 διαθέσιμων θέσεων εισήχθησαν μόλις 486 !!!
Στις 1 Οκτωβρίου 2009, στην προεκλογική περίοδο, ο μετέπειτα Βουλευτής Κεφαλλονιάς κ. Σπύρος Μοσχόπουλος υπόσχεται πως «αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, τα ΤΕΙ στο Νομό μας θα είχαν 6 τμήματα και 4.000 φοιτητές» .
Στις 9/3/2010 ο γραμματέας της οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Παλλικής κ. Π. Βλάχος θέτει το πρόβλημα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων …. στην ουσία του, απευθυνόμενος με ανοιχτή επιστολή του στην Υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου για τα προβλήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων «Καταλαβαίνω ότι έχετε να αναλώσετε τον πολύτιμο χρόνο σας στην ενασχόλησή σας με υπερπολυτελείς ενδυματολογικές ή στιλιστικές επενδύσεις με new styling κομμώσεις»!!!
Πριν ένα χρόνο άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα για το κλείσιμο ανώτατων σχολών ως αποτέλεσμα των μνημονιακών μέτρων και στην παιδεία. Για παράδειγμα στις 10/5/2010 η Υπουργός κ. Διαμαντοπούλου εξαγγέλλοντας τη νέα χωροταξική αναδιάρθρωση των τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στη χώρα με στόχο τη μείωσή τους, ανακοινώνει πως «η συρρίκνωση των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης είναι θέμα χρόνου»! Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος για να αντιληφθούν ο Βουλευτής της Κεφαλλονιάς κ. Σπύρος Μοσχόπουλος και όλοι οι παρατρεχάμενοι της σημερινής καταρρέουσας καθεστηκυίας τάξης …. με «έκπληξη» αυτά που είχε εξαγγείλει η κ. Υπουργός, χρησιμοποιώντας ακόμη και την ίδια ορολογία σήμερα που κλείνει το ΤΕΙ («συρρικνώνεται» το ΤΕΙ…).
Στις 22/7/2010 ο διορισμένος Πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Ναπ. Μαραβέγιας σε συνέντευξή του στο Kefaloniaphotonews (Σπ. Αλεβιζόπουλο) δηλώνει : «Όσες φορές έχω προσπαθήσει να εκμαιεύσω κάτι από τους υπεύθυνους του Υπουργείου πρέπει να σας πω ότι ουδείς μου είπε τίποτα, επικρέμεται κάτι ότι θα γίνει – μπορεί να μην γίνει και τίποτα – μπορεί όμως και να γίνουν διάφορα πράγματα δια τα οποία θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Αν γίνουν, δεν θα γίνουν σύντομα, θα γίνουν σε ένα ή δυο χρόνια».
Το “Έθνος της Κυριακής” στις 18/11/2010, επικαλούμενο ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας, προαναγγέλλει πως ανά Περιφέρεια μελετάται να λειτουργεί ένα Ανώτατο Ίδρυμα, «ενώ από την φετινή χρονιά (σημείωση: 2011 – 2012 ) σχεδιάζεται να υπάρξει εξορθολογισμός στον αριθμό των εισακτέων»!!! Λίγους μήνες μετά όλοι «πέφτουν από τα σύννεφα» (με πρώτο και καλλίτερο τον Βουλευτή κ. Μοσχόπουλο) με τον … εξορθολογισμό του Υπουργείου που εισάγει από την ερχόμενη χρονιά 69 % λιγότερους φοιτητές στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Στις 19/3/2011 με αφορμή την εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το μέλλον του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Βαγ. Φιορεβάντε όλοι οι Κεφαλλονίτες Περιφερειακοί Σύμβουλοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τα όσα κυκλοφορούν ως δημοσιογραφικές πληροφορίες για το κλείσιμο τμημάτων του ΤΕΙ. Τα Κεφαλλονίτικα μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν τις πληροφορίες και ανοιχτά καλούν Βουλευτή και Πρόεδρο του ΤΕΙ να ενημερώσουν.
Στις 28/3/ 2011 δύο ερωτήσεις κατατίθενται στη Βουλή για το μέλλον του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Μία από τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φώτη Κουβέλη και μία από τους ανεξάρτητους Βουλευτές κ. Δημαρά και Οικονόμου με την περιφερειακή παράταξη της «Επτανησιακής Αναγέννησης».
Στις 29/3/2011 ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κ. Ναπ. Μαραβέγιας με ιδιαίτερα απόλυτο τρόπο διαψεύδει τις φήμες για κατάργηση τμημάτων σε συνέντευξη του στο Kefaloniapress λέγοντας επί λέξει : «Από την ενημέρωση που έχω εγώ από το Υπουργείο Παιδείας τόσο από την Υπουργό όσο και από τους Γραμματείς είναι ότι σε περιοχές που δεν υπάρχει άλλο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα δεν θα κλείσουν τα ΤΕΙ. Στην Κεφαλονιά, στην Ζάκυνθο και στην Λευκάδα δεν υπάρχει απολύτως τίποτε άλλο πέρα των ΤΕΙ. Εάν προκύψει πρόβλημα περιορισμού το πιο πιθανόν είναι να γίνει σύμπτυξη. π.χ στην Ζάκυνθο που είναι δυο ομοειδή μπορεί να συμπραχθεί σε ένα.» Λίγες ημέρες μετά παραιτείται «για λόγους προσωπικής ευθιξίας» επειδή η Υπουργός τον κορόιδεψε !!! Και τμήματα κλείσανε και αυτά που δεν πειράχτηκαν είναι αυτά της Ζακύνθου.
Στις 16/4/2011 ο Βουλευτής κ. Μοσχόπουλος σε συνέντευξη του και με κατηγορηματικό τρόπο, διαψεύδει τα περί κλεισίματος τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Λίγες ημέρες μετά ….αυτοδιαψεύδεται !!!
Στις 10/5/2011 με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Παιδείας προφανώς εις γνώση της Υπουργού και του Πρωθυπουργού, «ξερά» ανακοινώνει τη μη εισαγωγή σπουδαστών σε τρία από τα οκτώ τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και τη μείωση στα υπόλοιπα. Συνολικά μειώνεται ο αριθμός των εισαγομένων σπουδαστών κατά 69% σε όλα τα τμήματα του ΤΕΙ!!!
Αθλιότητα πρώτη: Ο Βουλευτής και το μόρφωμα της οργάνωσης της πάλαι ποτέ θρυλικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ Κεφαλλονιάς δεν δικαιούται να μιλάνε για αιφνιδιασμό.
Αθλιότητα δεύτερη: Ο σημερινός Δήμαρχος και χθεσινός Βουλευτής της Ν.Δ. πρέπει να αντιμετωπίζει με σεμνότητα το θέμα ΤΕΙ γιατί και αυτός και η παράταξή του είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή εξέλιξη.
Αθλιότητα Τρίτη: Η σημερινή ανακοίνωση της Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου μετά τη συνάντηση που είχε με τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις για το μέλλον του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αποτελεί το μνημείο της υποκρισίας, της αλαζονείας και του θράσους. Την ίδια ώρα που η κ. Υπουργός (δηλαδή η Κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου) ισχυρίζεται ότι «η μη εισαγωγή υποψηφίων το έτος 2011/12 δεν σημαίνει κλείσιμο τμημάτων», στη σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ δηλώνει: «Δεν γίνεται να υπάρχουν τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρίς φοιτητές»!!!
Αλήθεια κυρίες και κύριοι, μετά από την ανακοίνωση της μη εισαγωγής σπουδαστών στα τρία τμήματα του ΤΕΙ, στην οποία εμμένει η Υπουργός μήπως πιστεύετε ότι τα υπόλοιπα τμήματα θα κατακλυστούν από αιτήσεις υποψηφίων, στα φετινά μηχανογραφικά;
Εσείς κύριοι λαλίστατοι, θα στέλνατε το παιδί σας σε ένα ίδρυμα που δεν κλείνει, αλλά συρρικνώθηκε κατά 70%;
Αυτό από μόνο του δεν είναι δυσφήμηση του χειρίστου είδους για ένα Ίδρυμα που προσπαθείτε να μας πείσετε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι σε λίγο καιρό και μετά από τις σημερινές δεσμεύσεις θα συναγωνίζεται το ΜΙΤ σε επιδόσεις;
Αλήθεια οι όποιες ανύπαρκτες δεσμεύσεις της Υπουργού, θα δεσμεύουν και τον όποιο επόμενο Υπουργό θα βρεθεί στη θέση αυτή μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή; Γιατί τουλάχιστον η παρούσα κυβέρνηση και σίγουρα όλες οι προηγούμενες, μας έχουν διδάξει ότι οι δεσμεύσεις του εκάστοτε Υπουργού δε δεσμεύουν ούτε καν τον ίδιο που τις έκανε!
Κύριε Βουλευτά τελικά μάλλον λίγη αξία είχε το αν το φετινό μηχανογραφικό έχει ή όχι πάει στο τυπογραφείο, δε νομίζετε;
Υστερόγραφο: Αυτό το καινοφανές όργανο των Γραμματέων των Τοπικών Οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά εκφράζει δύο γραφικούς τύπους και που εκθέτει πρώτα απ’όλους το Βουλευτή ας μάθει λίγο ιστορία και μετά να παραδίδει μαθήματα ιστορίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου που τον αναφέρουν ως….εμπνευστή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το 1999 που δημιουργήθηκε ήταν ….μακαρίτης προ τριετίας (από το 1996).
Υστερόγραφο 2: Να δεχτούμε ότι ο κύριος Μαραβέγιας ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι Ιονίων Νήσων καλώς έπραξε και ανακάλεσε την παραίτηση του έστω και αν  αιφνιδιάστηκε από την κίνηση της Υπουργού! Το ίδιο φανταζόμαστε συνέβη και με τον κύριο Ιωάννη Χάλαρη, Καθηγητή ΤΕΙ Αθήνας, μέλος της Διοικούσας και ταυτόχρονα συνεργάτη της κυρίας Υπουργού; Και αυτός αιφνιδιάστηκε, έτσι δεν είναι;