Σελίδες

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ποιο θα είναι το ερώτημα του ενδεχόμενου δημοψηφίσματος

Picture 0 for Ποιο θα είναι το ερώτημα του ενδεχόμενου δημοψηφίσματοςΣτο πρωθυπουργικό περιβάλλον στριφογυρίζει ως ιδέα εδώ κι αρκετό καιρό, αλλά φαίνεται ότι μόλις τώρα έχει ωριμάσει.

Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σχετικά με το Μνημόνιο ΙΙ δεν είναι «χθεσινή» υπόθεση. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον σύμφωνα με πληροφορίες, στριφογυρίζει ως ιδέα εδώ κι αρκετό καιρό, αλλά φαίνεται ότι μόλις τώρα έχει ωριμάσει.

Τί προβλέπει; Ότι η κυβέρνηση θα απευθύνει το εξής ερώτημα στην κοινή γνώμη: Συμφωνείτε με τη δανειοδότηση της χώρας από την τρόικα με επιπλέον 60 δισ. ευρώ, που έχουν ως αντάλλαγμα τα νέα μέτρα; Σε γενικές γραμμές αυτό θα είναι το δίλημμα, που θα κληθούν να πάρουν θέση οι συμμετέχοντες, προκειμένου να δοθεί μια και καλή τέλος στη συζήτηση σχετικά με το τι ακριβώς θέλει η κοινή γνώμη.


Στο σημείο αυτό, πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οριστικές αποφάσεις, σχετικά με τη διεξαγωγή του, δεν έχουν ληφθεί. Όπως δεν έχει συζητηθεί σοβαρά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, το ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν εθίγη απευθείας ούτε μια φορά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς προχθές. Ωστόσο, κοινή ήταν η αίσθηση ότι αιωρούνταν παντού, καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων που λάμβαναν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας.


voria