Σελίδες

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Το «τσουνάμι» μέτρων έφερε κόντρες

Επί 6 ώρες συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο και 2 ώρες χρειάστηκαν στον Γ. Παπακωνσταντίνου για να αναλύσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ, καθώς είχαν προηγηθεί και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υπουργών.

Ο Πρωθυπουργός, στην εισήγηση του, αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα βήματα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η περίοδος είναι ιδιαιτέρως δύσκολη «Η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται και στην υπηρέτηση αυτού του πατριωτικού καθήκοντος δεν συγχωρείται λιγοψυχία», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «με τις αποφάσεις μας και τις θυσίες του ελληνικού λαού αποφύγαμε τη χρεοκοπία» και πρόσθεσε: «όπως πριν από ένα χρόνο, έτσι και τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: «Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας. Βάλαμε τη χώρα σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάπτυξης και δεν μας επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα. Έχουμε χρέος, απέναντι στη χώρα και τον ελληνικό λαό, να διασφαλίσουμε τη τη μελλοντική μας πορεία».

Παπακωνσταντίνου: «Τα χρήματα φτάνουν μέχρι τον Ιούλιο»

Με δραματικό τόνο ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των μέτρων, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς, καθώς όπως φέρεται να είπε, «η ταμειακή επάρκεια του δημοσίου φθάνει έως το τέλος Ιουλίου».

Βενιζέλος προς Παπακωνσταντίνου: «Συμπεριφέρεσαι με αλαζονεία»

Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε: «βρισκόμαστε σε δημοσιονομική κατοχή». Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης είπαν, απευθυνόμενοι στον κ. Παπακωνσταντίνου, ότι του έχουν κάνει πολλές προτάσεις, τις οποίες δεν έχει λάβει υπόψη του και επεσήμαναν ότι υπάρχει αλαζονική συμπεριφορά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι «δεν είναι έτσι, δεν το δέχομαι αυτό, έχουμε ένα πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Ο υπουργός Οικονομικών βρήκε στήριξη από τον Γ. Ραγκούση αλλά και από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο οποίος λύνοντας τη συνεδρίαση επεσήμανε ότι γίνεται σοβαρή δουλειά στο Υπουργείο Οικονομικών.

Βγαίνοντας από τη συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος, εξήγησε ότι, μιλώντας για κατοχή, δεν εννοούσε την αντιμετώπιση της τρόικας από τον κύριο Παπακωνσταντίνου, αλλά το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε με ένα υπέρογκο χρέος, το οποίο της δημιουργεί επώδυνες δεσμεύσεις. Διευκρίνισε ότι δεν έστρεψε τα πυρά του κατά του υπουργού Οικονομικών, αλλά μίλησε για αλαζονική συμπεριφορά κάποιων στελεχών και παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς το υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο να ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Αν δεν πάρουμε την 5η δόση κατεβάζουμε ρολά»

Ο Υπουργός Οικονομικών κράτησε χαμηλούς στην αντιπαράθεσή που είχε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στην συνεδρίαση του υπουργικού. «Με τον κ. Βενιζέλο έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και πολύ καλή συνεργασία» είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Φακέλους» και τον Αλέξη Παπαχελά. Τόνισε ωστόσο με νόημα: «Με ενοχλεί να βλέπω τις διαφορετικές απόψεις, που είναι φυσικό να υπάρχουν, στα κεντρικά δελτία ειδήσεων».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν κατηγορηματικός, όσον αφορά το ενδεχόμενο να μην πάρει η χώρα μας την 5η δόση. «Αυτό το σενάριο δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Πάμε σε στάση πληρωμών. Κατεβάζουμε ρολά» είπε χαρακτηριστικά. Ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει στο υπουργικό συμβούλιο «πως η ταμειακή επάρκεια της χώρας φτάνει μέχρι τον Ιούλιο».

Τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών, διότι θα έβλαπταν ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά επεσήμανε πως στην «δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε και αυτοκριτική «δεν είμαι αναντικατάστατος ή αλάνθαστος. Δεν μου έχει περάσει ούτε μια φορά από το μυαλό να φύγω, επειδή βαρέθηκε ή κουράστηκα ή επειδή δεν αντέχω. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ο Παπακωνσταντίνου. Όποιος και να έρθει ακόμα και ο Σαμαράς δεν έχει περιθώρια να ακολουθήσει άλλη οικονομική πολιτική».

Γ. Ραγκούσης: «Είμαστε η λύση και όχι το πρόβλημα»

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην συνοχή που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της οικονομίας: «το προηγούμενο διάστημα φανήκαμε σαν να είμαστε μέρος του προβλήματος ενώ είμαστε η λύση του».

Α. Διαμαντοπούλου: «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι από αυτή την αίθουσα»

Η Υπ. Παιδείας ζήτησε ταχύτερους ρυθμούς στην αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας «Αν δεν βγούμε με ενιαία φωνή από αυτή τη συνεδρίαση και να προγραμματίσουμε το αύριο, τότε θα έχουμε λύσει το χειρόφρανο για τη χρεοκοπία» και ζήτησε να εξηγήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου γατί υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους στόχους και την εφαρμογή τους. Πρότεινε ακόμα τρία σημεία που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα: ρευστότητα στην αγορά, αξιοποίηση της περιουσίας, συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο και επιπλέον να ορισθεί υφυπουργός αποκρατικοποιήσεων

Δ. Ρέππας: «Υπάρχει και η κοινωνιά...»

Ο Υπουργός Υποδομών επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι «υπάρχει και η κοινωνία. Εχουμε άγχος τι θα πούμε έξω αλλά θα πρέπει να υπολογίζουμε και τι λέμε μέσα. Πρέπει να μιλάμε με ευθύνη. Δεν γίνεται όταν τελειώνει η δόση του δανείου να φωνάζει η αντιπολίτευση "τρέξτε να πάρετε μέτρα" και μετά να μας κατηγορεί ότι μακελεύουμε τον κόσμο».

Ο Δ. Ρέππας μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης είπε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν πολύ γρήγορα αλλά το σχήμα υπό το οποίο θα πραγματοποιηθούν θα αποφασισθεί έπειτα από την έκθεση που θα παρουσιάσουν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων.

Κ. Σκανδαλίδης: «Δεν πρέπει να θιχτούν θέματα εθνικής κυριαρχίας»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέφερε σύμφωνα πληροφορίες, ότι δεν νομίζει πως μπορεί να αντέξει κανείς αν αγγιχτούν θέματα εθνικής κυριαρχίας ή συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, ενώ τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης για το Μεσοπρόθεσμο.

Λ. Κατσέλη: «Χρειάζεται αναπτυξιακή επανεκκίνηση»

Να πάμε πιο δυναμικά και όπου είμαστε έτοιμοι με τις αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουμε αμέσως και να προσδιοριστεί το ποσοστό επί τοις εκατό που θα διατεθεί για κάθε ΔΕΚΟ φέρεται να υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, προσθέτοντας ότι αν τυχόν ζητηθούν εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν επί μελλοντικών εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, αλλά όχι επί της δημόσιας περιουσίας.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε, επιπλέον ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση με απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για επενδύσεις, ενώ τάχθηκε κατά των απολύσεων διότι, όπως είπε, η μείωση του δημόσιου τομέα επέρχεται με όσα ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Μ. Χρυσοχοίδης: «Ορισμένοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακής»

ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, φέρεται να πρότεινε την ίδρυση Επενδυτικής και Αναπτυξιακής Τράπεζας -στα πρότυπα της παλαιάς ΕΤΕΒΑ- με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια η οποία θα χρηματοδοτεί αναπτυξιακά προγράμματα και δίκτυα υποδομών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ανέφερε ότι ανάλογες τράπεζες υπάρχουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και μάλιστα στην Γερμανία η εν λόγω τράπεζα είναι κερδοφόρα.

Σε ότι αφορά ορισμένες πολιτικές συμπεριφορές, ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται είπε πως ορισμένοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακής.