Πρώτη κίνηση που θεωρείται σημαντική είναι η απομάκρυνση από τα πειθαρχικά συμβούλια των εκπροσώπων των δημοσίων υπαλλήλων, για τους οποίους υπάρχουν υπαινιγμοί και ορισμένες φορές σαφείς κατηγορίες ότι «έκαναν τα στραβά μάτια» για πειθαρχικά παραπτώματα συναδέλφων τους ή αν μη τι άλλο λειτουργούσαν αλληλέγγυα έναντι των συναδέλφων τους.
Ωστόσο, το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει σε βάθος χρόνου το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, θα είναι η εφαρμογή του και αυτό ίσως να οφείλεται στην αυστηρότητά του, με δεδομένο ότι και το προηγούμενο Πειθαρχικό Δίκαιο, που ήταν πιο χαλαρό, εφαρμοζόταν μόνο σε εξόφθαλμες περιπτώσεις και κάτω υπό ορισμένες συνθήκες.
Ένα από τα αγκάθια του νέου Πειθαρχικού Δίκαιου για χιλιάδες υπαλλήλους, θα είναι ο συνδυασμός της εφαρμογής του στις μετατάξεις που θα γίνουν από τον ευρύτερο δημόσιο στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς υπάλληλοι που έχουν υποπέσει αποδεδειγμένα σε πειθαρχικό αδίκημα, δεν θα μπορούν να μεταταχθούν και θα απολύονται.
Μάλιστα, οι υπάλληλοι, που υπηρετούν σε φορείς υπό κατάργηση ή συγχώνευση και που θα έχουν φορτωμένο πειθαρχικό φάκελο δεν θα περνούν ούτε καν από την προβλεπόμενη αξιολόγηση του ΑΣΕΠ.
Υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε παράπτωμα, θα αποκλείονται από κάθε διαδικασία προαγωγής, ενώ οι «επίορκοι» θα υποστούν και μεγάλη μείωση των αποδοχών τους.
Yπάλληλοι, που παραπεμφθούν για σοβαρά αδικήματα όπως χρηματισμό ή υπεξαίρεση, θα απομακρύνονται άμεσα από τη θέση τους και θα χάνουν το 75 τοις εκατό του μισθού τους.
Eπίσης, οι ΕΔΕ θα ολοκληρώνονται μέσα σε 2 μήνες και πιθανόν να υπάρξουν επιπρόσθετες ρυθμίσεις ειδικά για υπηρεσίες αιχμής, που παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα διαφθοράς, όπως είναι οι πολεοδομίες και οι εφορίες.
Για πρώτη φορά θα προβλέπεται η αφαίρεση της αδείας ασκήσεως επαγγέλματος στους επιβλέποντες μηχανικούς που συμβάλλουν στην αυθαίρετη δόμηση, κάτι που θα πλήξει καίρια το «μαύρο χρήμα» και παράλληλα θα φέρει έσοδα στο δημόσιο.
Βαρύτατες θα είναι και οι κυρώσεις για εφοριακούς, που «συναλλάσσονται» με φορολογουμένους.
Oι σχετικές ρυθμίσεις δεν θα εφαρμόζονται μόνο για το τακτικό προσωπικό του δημοσίου, αλλά και για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και το μόνιμο προσωπικό των δήμων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Σύμφωνα με το νέο Πειθαρχικό αυξάνονται τα όρια παραγραφής, που με τον προηγούμενο νόμο ήταν μικρά και επέτρεπαν την αποφυγή της ποινής για τους υπαλλήλους με πειθαρχικά παραπτώματα. Έτσι, ο χρόνος παραγραφής αυξάνεται από τα δύο χρόνια στα πέντε και για παραπτώματα για τα οποία δεν μπορεί να επιβληθεί ποινή κατώτερη του υποβιβασμού, η παραγραφή είναι πλέον δεκαετής.
Πηγή:NewsIt.gr