Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Σενάρια χρεοκοπίας από κατ΄επάγγελμα κερδοσκόπους


Την ώρα που έχουν «ανάψει οι μηχανές» στο εσωτερικό της χώρας και στην Ευρώπη για την προώθηση του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας επανέρχονται δριμύτεροι οι κατ΄επάγγελμα κερδοσκόποι σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία δίνοντας, μάλιστα, και οδηγίες πώς να βγάλει κανείς λεφτά από την Ελλάδα σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Το MarketWatch για παράδειγμα δίνει πέντε οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να προετοιμαστεί από τώρα κανείς να βγάλει λεφτά πριν εξαφανιστεί το ευρώ εντός της επόμενης 5ετίας.

Οπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος του οικονομικού site, κ. Matthew Lynn, o οίκος S&P έδωσε αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα τη χαμηλότερη αξιολόγηση στον κόσμο, μία εβδομάδα αφού η αγορά έμαθε ότι η βιομηχανική παραγωγή της χώρας έχει μειωθεί 11% ετησίως και η ανεργία έχει αυξηθεί 40% τον τελευταίο χρόνο και πλέον διαμορφώνεται πάνω του 16%. Εναν χρόνο ακριβώς μετά την διάσωσή της, και η χώρα οδεύει ολοταχώς προς μία ύφεση τύπου 1930

Οπως υποστηρίζεται, μία χώρα σε τέτοια οικονομική κατάσταση δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά ούτε να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμά της. Δεν υπάρχει πλέον το «εάν» η χώρα θα κηρύξει default. Είναι απλά ένα θέμα του «πότε», του «πόσο», με ποιούς όρους και, το πιο σημαντικό, του «ποίος» θα είναι αυτός που θα πληρώσει τον... λογαριασμό.

«Ξεχάστε ότι έχετε διαβάσει, ότι το default της Ελλάδας θα είναι η καταστροφή των αγορών», υπογραμμίζει ο κ. Lynn. To δράμα και ο πανικός προκαλούνται όταν κάτι δεν είναι αναμενόμενο και το ελληνικό default είναι και μάλιστα ευρέως.

Στην πραγματικότητα μάλιστα, έχει ήδη προεξοφληθεί. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δεν πρόκειται να το επιτρέψουν να συμβεί εάν δεν σιγουρευτούν ότι τα τραπεζικά τους συστήματα είναι ασφαλή, κι ετσι δεν θα υπάρξει μία κατάρρευση τύπου-Lehman.

Αυτό που θα κάνει το ελληνικό default είναι το να επικεντρωθούν οι πάντες στην διάλυση του ευρώ. Μόλις χρεκοπήσει η χώρα, το ευρώ θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη διάλυσή του. Οι αγορές θα αρχίσουν να υπολογίζουν και να αποτιμούν το ποίος θα είναι οι ο κερδισμένος και ποιός ο χαμένος της ιστορία .

Ετσι, αν το ευρώ δεν θα υπάρχει σε πέντε χρόνια από σήμερα, πώς μπορεί κανείς να διαμορφώσει σήμερα το χαρτοφυλάκιό του έτσι ώστε και να το προφυλάξει αλλά και να κερδίσει; Mπορεί να παίξει πέντε πολύ συγκεκριμένα στοιχήματαμ σύμφωνα με τον κ. Lynn, τα εξής:

1) Να αγοράσει γερμανικά ομόλογα και να πουλήσει τον δείκτη DAX. Το νέο γερμανικό μάρκο που θα βγει από τα συντρίμμια της Ευρωζώνης θα είναι ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο.

Αυτό θα οφελήσει μακράν τα γερμανικά ομόλογα, αλλά θα βαρύνει τους ισχυρούς Γερμανούς εξαγωγείς, των οποίων οι μετοχές είναι και τα blue chips του δείκτη DAX. Μέχρι να προσαρμοστούν οι γερμανικές εταιρείες στο νεό ισχυρό τους νόμισμα, θα πάρει χρόνο και οι εξαγωγές θα υποφέρουν μέχρι τότε, και αυτό θα είναι αρνητικό για τα κέρδη των γερμανικών εταιρειών αλλά και τις τιμές των μετοχών .

2) Να πουλήσει το ελβετικό φράγκο. Οι επενδυτές έχουν αγοράσει με μανία το ελβετικό νόμισμα γιατί δεν υπήρχε πλέον το ασφαλές καταφύγιο του γερμανικού μάρκου. Το σεκέλ του Ισραήλ έχει υποστηρικτές -μεταξύ των οποίων και ο κ. Lynn – καθώς είναι ένα νόμισμα που θα ενισχύεται και στις καλές αλλά και στις κακές εποχές, όμως δεν έχει στην πλάτη του τα χιλιάδες χρόνια ειρήνης και ευμημερίας που έχει το φράγκο. Έτσι, τώρα οι Ελβετοί έχουν όλη την αγορά μόνοι τους, αλλά όταν επιστρέψει το γερμανικό μάρκο, πολλά κεφάλαια θα φύγουν και θα οδηγηθούν στο γερμανικό «καταφύγιο».

3) Να πουλήσει τον χρηματιστηριακό δείκτη του Βελγίου. Με την αύξηση της δύναμης της ΕΕ, οι Βρυξέλλες έγιναν η πρωτεύουσα του…υπερ-κράτους και ο βασικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ. Κάθε μεγάλη εταιρεία χρειαζόταν μια τεράστια ομάδα καλοπληρωμένων λομπιστών που κερνούσαν ακριβά γεύματα σε αυτούς που είχαν… συμφέρον. Με το ευρώ στο γκρεμό, όλα αυτά σταματήσουν. Και οι Βρυξέλλες θα γίνουν ξανά μια πόλη όπου μπορεί απλά να αγοράσει κανείς ωραίες σοκολάτες. Η οικονομία και οι επιχειρήσεις της χώρας θα υποφέρουν όλες.

4) Να αγοράσει μετοχές ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών εταιρειών. Με το ευρώ να έχει… φύγει τα νομίσματα των περιφερειακών χωρών θα αποδυναμωθούν δραματικά, ενώ αυτά του «πυρήνα» θα ανατιμηθούν. Θα γίνει ξανά πάμφθηνο για τους Βορειοευρωπαίους να πάνε διακοπές στην Ελλάδα, την Ισπανία, και την Πορτογαλία. Η Βόρεια Ευρώπη θα κατασκευάζει πολυτελή αυτοκίνητα και μηχανολογικό εξοπλισμό για όλον τον κόσμο και θα κάνει διακοπές στη Μεσόγειο ξοδεύοντας τα κέρδη της. Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, οι αεροπορικές επιχειρήσεις και τα ταξιδιωτικά sites, θα κανουν χρυσές δουλειές.

5) Τέλος, να πουλήσει τις μετοχές των αμερικάνικων τραπεζών και να αγοράσει δολάρια. Αν όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα κηρύξει default αργά ή γρήγορα, δεν υπάρχει τίποτα να τους εμποδίσει να… τη βγάλουν από την πρίζα. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι δεν θα θέλουν το re-profiling όλου αυτού του ελληνικού χρέους που έχουν, μέχρι να είναι σίγουροι ότι οι τράπεζές τους έχουν ξεφορτωθεί και τα ομόλογα αλλαά και τα CDS. Και όπβς φαίνεται, εδώ και καιρό που έχουν ήδη αρχίσει να τα ξεφορτώνονται, αυτοί που τα φορτώνονται είναι οι αμερικάνικες τράπεζες ( όπως και οι ασιατικές αλλά και αυτές της Μέσης Ανατολής ).

Το δολάριο πάντως θα κερδίσει από όλο αυτό αφού ο βασικός του ανταγωνιστής στα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα, το ευρώ, θα βγει από το σκηνικό. Πάντως, μετά από μία δεκαετία, η αδυναμία του αμερικάνικου νομίσματος θα φανεί και πάλι. Οπως καταλήγει το άρθρο, θα υπάρξουν και πολλές άλλες επιπτώσεις. Η Ισπανία θα έχει σημαντικά προβλήματα και η Ιταλία ίσως ανακάμψει από τη μόνιμη ύφεση στην οποία βρίσκεται από τότε όπου μπήκε στο ευρώ. Πάντως, αυτά τα πέντε trades θα είναι αρκετά για να μπορέσει κανείς να… κάνει παρέα με τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς στις πάμφθηνες διακοπές τους στη Ρόδο ή στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας…

Ελευθερία Κούρταλη
ekourt@kerdos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...