Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Από 1η Οκτωβρίου ελεύθερο το ωράριο των Φαρμακείων



Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία φαρμακείων σε πολυκαταστήματα. - Τι δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Σε απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακοποιών από 1ης Οκτωβρίου και στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους για τα ακριβά φάρμακα από 1ης Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης βρίσκεται η θετική λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που έχει ως στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα επίπεδα του 2004, όταν
δεν ξεπερνούσε τα 2,4 δισ., ποσό λιγότερο από το μισό του σημερινού.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που χορηγούνται σε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις αυξάνονται από 89 σε 130 με προοπτική να φτάσουν τα 220.
Οπως είπε ο υπουργός, στην περίπτωση που η τιμή του σκευάσματος ξεπερνά την τιμή αναφοράς, που θα καθοριστεί από το υπουργείο Υγείας, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα επιβαρυνθούν με τη συνολική επιστροφή προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του σχετικά με το ενδεχόμενο αντίδρασης των φαρμακευτικών εταιρειών στις μειώσεις των τιμών τους με την απόσυρση σκευασμάτων τους από την ελληνική αγορά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στα λεγόμενα αντίγραφα φαρμάκων, λέγοντας ότι η κατανάλωσή τους στα νοσοκομεία φτάνει μόλις το 15%, καθώς, όπως είπε, οι γιατροί φοβούνται να τα χορηγήσουν, ενώ θα έπρεπε το ποσοστό να είναι διπλάσιο με στόχο μάλιστα να φτάσουν το 50% της κατανάλωσης.
Ο Αν. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα που χορηγούνται σε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις αυξάνονται από 89 σε 130, με προοπτική να φτάσουν τα 220
Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, ο υπουργός, αφού δέχτηκε σχετικές ερωτήσεις από δημοσιογράφους, δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να επιτρέψει τη λειτουργία φαρμακείων σε πολυκαταστήματα, καθώς κάτι τέτοιο θα πολλαπλασίαζε ακόμη περισσότερο των αριθμό τους και θα αύξανε θεαματικά τη φαρμακευτική δαπάνη.

.elthraki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...