Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ο Παπανδρέου έχει καταλάβει το πολιτικό του τέλος και παρουσιάζεται άκεφος και υποτονικός


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: 
Ο Βενιζέλος πήρε το δαχτυλίδι και ανέλαβε να τρέξει τους υπουργούς



Σε ομηρία ο χρεοκοπημένος πρωθυπουργός
Ποιοι δελφίνοι στεναχωρήθηκαν με την ανέλιξη του Βενιζέλου 
και ποιοι είναι οι νέοι συσχετισμοί



Του Μιχάλη Κωτσάκου
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ. 


Σε μία ιδιότυπη ομηρία έχει περιέλθει πλέον ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς είναι πρωθυπουργός για τους τύπους και μόνο. 
Τον ρόλο του έχει αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των νέων του καθηκόντων έχει καθημερινές παρεμβάσεις για όλα τα καυτά ζητήματα. 


Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μπει στο περιθώριο, δεν ποδηγετεί τις εξελίξεις και αυτό φάνηκε και από τις συζητήσεις για το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό νόμο στη Βουλή, όπου τόσο η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί αντιμετώπιζαν ως πρωθυπουργό τον αντιπρόεδρο. 


Ο Βενιζέλος και πριν από την έναρξη της συζήτησης κινήθηκε με το περιβάλλον του, έπεισε τους διαφωνούντες Αθανασιάδη, Καϊλή, Αράπογλου και άλλους, ενώ το σύστημα Παπανδρέου που ανέλαβε τον Κουρουμπλή απέτυχε παταγωδώς. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Α. Κακλαμάνης έτρεξε προς βοήθεια του Βενιζέλου με τον Αθανασιάδη, ενώ με τον Κουρουμπλή δεν ασχολήθηκε ιδιαιτέρως. 


Η λαίλαπα Βενιζέλου που σαρώνει το ΠΑΣΟΚ έχει τα καλά της για το κυβερνών κόμμα, καθώς κερδίζει πολιτικό χρόνο, αλλά και ανοχή εκ μέρους της βάσης και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν στοχοποιήσει τους «κηπουρούς» και τους φίλους. Αυτό, όμως το τρυκ δεν είναι βέβαιο, πως θα λειτουργήσει, καθώς στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλοί «δελφίνοι», οι οποίοι τόσα χρόνια έκαναν υπομονή. Γνώριζαν πως ο πολιτικός χρόνος του πρωθυπουργού έχει αρχή και τέλος και φιλοτεχνούσαν το προφίλ τους.


Τακτική
Ο Βενιζέλος ανέλαβε την ευθύνη της δυσκολότερης δουλειάς στον πλανήτη, δηλαδή το να είσαι υπουργός Οικονομικών σε μία χώρα, που φλερτάρει καθημερινά με την χρεοκοπία.


 Πολλοί ισχυρίζονται πως η υπέρμετρη φιλοδοξία του Βενιζέλου τον οδήγησε σε μία απόφαση που τον καταστρέφει πολιτικά. Όμως η πρόκληση του να είσαι ο πραγματικός κουμανταδόρος έχοντας λάβει το δαχτυλίδι για την επόμενη ημέρα αξίζει τον κόπο.


Ο Βενιζέλος έσωσε τον Παπανδρέου μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο πρωθυπουργός στον Σαμαρά. 
Όχι μόνο τον κράτησε στην πρωθυπουργία, αλλά τον γλίτωσε και στον πλέον ατιμωτικό διωγμό για ένα πολιτικό. Για τις πολύτιμες υπηρεσίες του θα πρέπει να… πληρωθεί. Και η πληρωμή είναι η συγκυβέρνηση και το δαχτυλίδι.


Και ήδη το σύστημα ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα της Ν.Δ., όπως επίσης και πρωτοπορία του Αντώνη Σαμαρά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Έτσι μαθαίνουμε πως στις επόμενες δημοσκοπήσεις θα τεθεί ερώτημα προς τους πολίτες με τίτλο «με ποιον αρχηγό θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες εκλογές».


Όσο κι αν ακούγεται περίεργα πάντα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, οδηγός των αποφάσεων της πλειοψηφίας των μελών και των στελεχών του όταν ετέθη θέμα ηγεσίας, παρέμεινε το ποιος μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. 
Έτσι ο Σημίτης έγινε ο πρώτος της «ομάδας των 4» και στη συνέχεια υπερίσχυσε του Άκη, έτσι ουδείς διαμαρτυρήθηκε όταν έδωσε το δακτυλίδι της διαδοχής του, έτσι και ο Γιώργος κέρδισε τον Βενιζέλο.

Ήδη πολλοί βουλευτές που βρίσκονται πλησίον του Βενιζέλου πιέζουν και φτιάχνουν κλίμα εντός της Κ.Ο. για να ακολουθηθεί το παράδειγμα των Εργατικών της Βρετανίας, όταν ο Τόνι Μπλερ παρέδωσε την Ντάουνινγκ Στριτ στον Γκόρντον Μπράουν. 


Εξάλλου οι περισσότεροι συμφωνούν, ότι ο πολιτικός Γιώργος Παπανδρέου χρεοκόπησε. Ακόμη και ο ίδιος το νιώθει αυτό, καθώς στις τελευταίες εμφανίσεις του παρουσιάστηκε άκεφος και υποτονικός. 
Όμως πιέζεται αφόρητα από τον αδερφό του Νίκο, την μαμά Μαργαρίτα, τους κηπουρούς και τους φίλους να μην διαβεί τον Ρουβίκωνα. 


Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό θεωρείται άκρως επικίνδυνο και για την πορεία της χώρας να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τον ανόρεχτο Παπανδρέου να πρέπει να δώσει μάχες και να αντέξει σε νέες πιέσεις που ετοιμάζουν οι εταίροι μας.


Σχέσεις
Η επόμενη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ, μοιάζει να είναι ξεκαθαρισμένη. Είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση.
 Ο Βενιζέλος έχει πάρει το πάνω χέρι στην μάχη των δελφίνων. Διότι δεν είναι μοναδικός που προβάρει το κοστούμι του ηγέτη. 


Από κοντά βρίσκεται και ο πρώην συνεργάτης του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εδώ και καιρό έχτιζε τη δική του ομάδα, ποντάροντας στην υψηλή δημοφιλία του παρά το γεγονός, ότι πέρασε τα πλέον αντιλαϊκά νομοσχέδια για τα εργασιακά και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.


Οι σχέσεις του Λοβέρδου με το νέο αντιπρόεδρο δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, αλλά όπως τονίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία εντός του ΠΑΣΟΚ, «ο Ανδρέας έχει καταλάβει και θα κάνει πίσω, καθώς την επόμενη ημέρα σίγουρα θα του ζητηθεί να παίξει κάποιο σημαντικό ρόλο». 
Εξάλλου οι δύο πρέπει να συνεργαστούν διότι όπως έχει επισημάνει η τρόικα οι κυριότερες περικοπές δαπανών θα γίνουν στην δημόσια υγεία.


Ένα άλλο αγκάθι που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Βενιζέλος ακούει στο όνομα Μιχάλης Χρυσοχοίδης. 
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει αναλάβει ένα κολοσσιαίο υπουργείο, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου αναζητούνται με το κιάλι επενδυτικά σχέδια και ρευστότητα στην αγορά. 


Ο Χρυσοχοίδης αν και δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι έχει δημιουργήσει άριστες σχέσεις με τις κορυφαίες πολιτικές οικογένειες του τόπου. Έτσι και ο ίδιος ονειρεύεται τον εαυτό του στον θώκο του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος. 
Όμως όπως ισχυρίζονται οι άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα «ο Χρυσοχοίδης ξέρει να πηγαίνει πάσο, όταν ο άλλος είναι ισχυρός».


Το σχέδιο
Αυτό, βέβαια που ενδιαφέρει πρώτιστα τους πολίτες δεν είναι το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη ημέρα, αλλά το πώς θα μπορέσει να μην προκαλέσει νέα δεινά στην οικονομία. 
Έτσι το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τελικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ξεκάθαρο σχέδιο για την οικονομία. Εκεί το τοπίο θυμίζει Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Αργά πλάνα και πολύ ομίχλη.


Βασικά ο στόχος του Βενιζέλου είναι να εισαγάγει την πολιτική στην οικονομία. Και γι’ αυτό τον λόγο προσπαθεί να εξηγήσει με πολιτικούς όρους την κατάσταση. Παράλληλα με συνεχείς επαφές με αγανακτισμένους και παραγωγικούς φορείς επιθυμεί να κερδίσει χρόνο και ηρεμία. 


Όμως το σημαντικότερο που θα κάνει είναι να φορτώσει όλες τις ευθύνες στον χρεοκοπημένο πρωθυπουργό και την παρέα του. Έτσι αναμένεται ουκ ολίγες φορές άδειασμα στον Παπακωνσταντίνου, τον οποίο εξάλλου επέκρινε συνεχώς στα Υπουργικά Συμβούλια τους προηγούμενους 15 μήνες.


http://elpidablog.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...