Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Τα πιθανότερα σενάρια για το ελληνικό χρέος

Το ελληνικό χρέος έχει γίνει κάτι σαν το προπατορικό αμάρτημα…
Όλοι έχουν ακούσει κάτι γι’ αυτό, αλλά δεν θέλουν να το… αγγίξουν. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα δύσκολο μονοπάτι, και τρία είναι τα πιθανότερα σενάρια για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας:

Το πρώτο σενάριο θέλει την επιβολή ειδικού τέλους ή φόρου στις ευρωπαϊκές τράπεζες, με στόχο να βρεθούν από τις τράπεζες τα κεφάλαια που απαιτούνται για να ενισχυθεί και να οχυρωθεί η ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, καλύτερη λύση για την Ελλάδα (;) είναι η ονομαζόμενη αναχρηματοδότηση του χρέους (rollover), όπως μάλιστα πρότειναν πριν από λίγες ημέρες οι Γάλλοι (αλλά προς το παρών απορρίπτουν οι Γερμανοί).
Το τρίτο σενάριο, ίσως και το επικρατέστερο, είναι η επαναγορά του ελληνικού χρέους από την αγορά, στην τρέχουσα τιμή. Με αυτόν τον τρόπο μέρος του ελληνικού χρέους θα «ψαλιδιστεί». Όπως όμως αναφέρουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, τα δύο τελευταία σενάρια, κατά τους οίκους αξιολόγησης θα πυροδοτήσει τα CDS, καθώς θα θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία.
Το θέμα είναι ότι πλέον παίζουμε με τις λέξεις και το παιχνίδι των κερδοσκόπων και των οίκων αξιολόγησης δεν μπορεί, προς το παρών, να το παρακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο χέρι των ηγετών της Ε.Ε. είναι αν θα δώσουν το φιλί της ζωής στις οικονομίες που καταρρέουν, ή αν θα μας στείλουν όλους για «εκτέλεση»…
prionokordela 

posted by 24wro
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...