Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Κραυγή αγωνίας των εμπόρων προς υπ. Εργασίας και Οικονομικών

Της Ρούλας Σαλούρου

Κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους προς τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, ώστε να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις και κατασχέσεις οφειλετών από ΟΑΕΕ και ΙΚΑ και να μην εφαρμοστεί το αυτόφωρο σε όσους καταβάλλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την επιστολή που

απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, αστυνομικοί και δικαστικοί επιμελητές εισβάλλουν στα καταστήματα και είτε συλλαμβάνουν τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ (καθώς στο συγκεκριμένο ταμείο ισχύει η προσωποκράτηση για ασφαλιστικές οφειλές, παράλληλα με τη διακοπή της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης), είτε τους επιβάλλουν μέτρα κατάσχεσης στα εμπορεύματα και τα πάγιά τους. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, οι διαμαρτυρίες προέρχονται από το σύνολο της επικράτειας για την ένταση των εισπρακτικών «επιδρομών» προς τους μικρούς και τους μεσαίους εμπόρους, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΟΑΕΕ και ΙΚΑ.

Στην επιστολή προς τον κ. Κουτρουμάνη, η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως οι έμποροι αντιλαμβάνονται τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των ταμείων και ιδίως του ΟΑΕΕ, για την οποία δεν αισθάνονται ότι ευθύνονται οι ίδιοι. «Για να συνεχίσει να υπάρχει ο ΟΑΕΕ, πρέπει πρωτίστως να υπάρχουν επιχειρήσεις ώστε να καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές, είτε τις οφειλές τους» επισημαίνουν χαρακτηριστικά, στον υπουργό. Και συνεχίζουν, υπογραμμίζοντας πως οι επιχειρήσεις του εμπορίου πλήττονται βαρύτατα από την οικονομική κρίση και με δυσκολία παρατείνουν μέρα με τη μέρα τη λειτουργία τους.

Συνεπώς, θεωρούν πως η ένταση των εισπρακτικών «επιδρομών» όπως τις χαρακτηρίζουν, για χρέη προς τα ταμεία στέλνει το λάθος μήνυμα σε λάθος χρόνο και τις οδηγεί στο βέβαιο κλείσιμο.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η ΕΣΕΕ ζητά από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη να λάβει υπ’ όψιν του το κλίμα της οικονομικής δυσπραγίας που κυριαρχεί στην αγορά και να προχωρήσει στο πάγωμα των ποινικών διώξεων για οφειλές στον ΟΑΕΕ, αλλά και στη γενίκευση της αναστολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης κατά των επιχειρήσεων, που προβλέπει το άρθρο 48 του νόμου 3943/2011, είτε αυτές υπαχθούν στις ρυθμίσεις, είτε όχι. «Οι επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους όχι γιατί δεν θέλουν αλλά γιατί δεν μπορούν» τονίζουν χαρακτηριστικά και ζητούν να δείξει εμπιστοσύνη και υπομονή, δίνοντας τον αναγκαίο χρόνο, ώστε να ανακάμψει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αντίστοιχου τύπου και κλίματος επιστολή, απέστειλε η ΕΣΕΕ και στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, από τον οποίο ζητούν να λάβει υπ’ όψιν του το κλίμα της οικονομικής δυσπραγίας που κυριαρχεί στην αγορά και να προχωρήσει στην άμεση αναστολή τόσο των διατάξεων του άρθρου 3 του νόμου 3943/2011 (αυτόφωρο και ποινή φυλάκισης από 1η Αυγούστου για οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ), όσο και όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης κατά των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Στη δεύτερη αυτή επιστολή, η ΕΣΕΕ εκτός από την αναφορά σε σωρεία διαμαρτυριών από την «πλήρη ποινικοποίηση των οφειλών των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών», επισημαίνει ότι «όπως εκμυστηρεύονται πολλοί έμποροι, αν και επιθυμούν να ενταχθούν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να μπουν σε διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές τους, εντούτοις, δεν μπορούν να το κάνουν γιατί δεν έχουν να καταβάλουν ούτε το απαιτούμενο γραμμάτιο των 5.000 ευρώ, που εξασφαλίζει την αμοιβή του πραγματογνώμονα».

Ενόψει όλων αυτών, τονίζει η ΕΣΕΕ στον κ. Βενιζέλο, η απειλή του αυτοφώρου, τα «διαρκή» φορολογικά εγκλήματα και η ένταση των εισπρακτικών επιδρομών για χρέη προς το δημόσιο στέλνουν το λάθος μήνυμα σε λάθος χρόνο και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε βέβαιο κλείσιμο.





Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...