Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Μπρέιβικ: «Αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες» οι πράξεις μου!

Anders_Behring_Breivik_new
-Μια νέα φωτογραφία του δράστη να "ποζάρει" με αυτόματο όπλο -
Ο άνθρωπος που κατηγορείται για το μακελειό στο νησί Οτόγια της Νορβηγίας παραδέχτηκε την ενοχή του, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.
Ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ χαρακτήρισε τις πράξεις του «αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες» και θα
εξηγήσει τις πράξεις του στο δικαστήριο τη Δευτέρα, είπε ο δικηγόρος στην νορβηγική τηλεόραση.
Τουλάχιστον 85 άνθρωποι -κυρίως νεαρά παιδιά- σκοτώθηκαν από τον δράστη στο νησί Οτόγια, λίγες ώρες μετά την βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο στην οπία έχασαν τη ζωή τους επτά. Ο  32χρονος Μπρέιβικ κατηγορείται για "τρομοκρατικές πράξεις" και για τις δύο επιθέσεις.
Ενώ η Νορβηγία έχει βυθιστεί σε βαρύ πένθος, η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων, καθώς τέσσερα άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται στο νησί.
Η αστυνομία έχει επίσης επισημάνει ότι ενδέχεται να υπήρχε και συνεργός στις επιθέσεις της Παρασκευής.

Anders_Behring_Breivik

Ακροδεξιές και αντι-μουσουλμανικές απόψεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η νορνηγική αστυνομία ο Μπρέιβικ είχε ακροδεξιές και αντι-μουσουλμανικές απόψεις.
Εν τω μεταξύ, βίντεο το οποίο «ανέβηκε» στο YouTube και υποκινεί σε «πόλεμο» κατά του Ισλάμ, δείχνει φωτογραφίες του φερόμενου ως δράστη των πολύνεκρων επιθέσεων στο Οσλο, ο οποίος φοράει αδιάβροχη στολή και κρατάει ένα αυτόματο όπλο. Οι φωτογραφίες εμφανίζονται στο τέλος του σχεδόν 12λεπτης διάρκειας βίντεο με τον τίτλο «Ιππότες Σταυροφοριών 2083».
Παράλληλα, σε νορβηγική ιστοσελίδα συζήτησης (www.freak.no) υπήρχε σύνδεσμος που παρέπεμπε σε ένα βιβλίο 1.500 σελίδων υπό τον τίτλο «2083-Μία Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» με την υπογραφή Αντριου Μπέργουικ που φέρεται να είναι η αγγλική εκδοχή του Αντερς Μπρέιβικ.
«Ένας άνθρωπος που έχει άποψη, ισούται με 100.000 ανθρώπους που έχουν μόνο ενδιαφέροντα»: Αυτό ήταν το μοναδικό μήνυμα στο λογαριασμό του Μπρέιβικ στο Twitter, ο οποίος -όπως και ο λογαριασμός του στο Facebook- ανοίχτηκε πριν από λίγες ημέρες.
 Η ρήση δεν είναι δική του, όπως και ουσιαστικά τίποτε από τις αναρτήσεις του στο Facebook.
Η νορβηγική αστυνομία αναφέρει πως η πορεία του στο Διαδίκτυο περιλαμβάνει παρουσία σε φονταμενταλιστικά χριστιανικά φόρουμ και, όπως αναφέρουν στα ΜΜΕ άνθρωποι του περιβάλλοντός του, εξέφραζε συχνά και έντονα την εχθρότητά του προς το Ισλάμ και τις ομάδες μεταναστών.
Μέχρι το 2006, ο Μπρέβικ πλήρωνε εισφορές μέλους στο Κόμμα της Προόδου, συντηρητικό νορβηγικό κόμμα, από το οποίο όμως αργότερα απομακρύνθηκε. Το κόμμα ανέφερε στο ανακοινωθέν του πως ο Μπρέιβικ «ανήκε στον κομματικό μηχανισμό από το 1999 έως ότου διαγράφηκε, στη διάρκεια του 2006, ασχολούμενος με τα θέματα της νεολαίας κατά την τριετία 2002-2004».
Ο ίδιος ο Μπρέιβικ φαίνεται ότι απομακρύνθηκε, καθώς έκρινε ήπιες τις θέσεις του κόμματος: Το 2009, στο φόρουμ www.document.no, είχε γράψει χαρακτηριστικά πως «Το πρόβλημα με το 'Κόμμα της Προόδου' έγκειται στη διαχρονικότητα, δηλαδή με τη δίψα που έχει να ικανοποιεί τις πολυπολιτισμικές προσδοκίες και τα αυτοκτονικά ιδεώδη του ανθρωπισμού».
posted by theinsider.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...