Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Το τελικό σχέδιο των ξένων τραπεζών για την Ελλάδα


Σε τελικό σχέδιο για λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους φέρονται να έχουν καταλήξει εκπρόσωποι ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το «Έθνος» το σχέδιο αναφορικά με την
οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας αποτελεί πρόταση του IIF που κατατέθηκε από τον επικεφαλής του Οργανισμού, Charles Dallara, και αναμένεται η συζήτησή του στις τελικές λεπτομέρειες να συνεχιστεί εντός της εβδομάδας, με στόχο να ‘κλειδώσει’ η συμφωνία και να επισημοποιηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής.

Το σχέδιο «περιλαμβάνει ένα ‘μενού’ επιλογών, οι οποίες μαζί με την πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ πιστεύεται πως θα δώσουν ανάσα στη διαχείριση του υπέρογκου χρέους». Όπως αναφέρει το «Έθνος», το IIF προτείνει τρεις λύσεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και συνδυαστικά:

- Επιμήκυνση για 30 χρόνια όλων των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 στην ονομαστική αξία τους, με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που "τρέχει" σήμερα στην αγορά.

- Ανταλλαγή όλων των ελληνικών ομολόγων με νέα 30ετή ομόλογα. Τα νέα ομόλογα θα έχουν την ίδια ονομαστική αξία με τα παλιά ή θα υποστούν "κούρεμα". Η ανταλλαγή θα γίνει με την εγγύηση της ΕΕ.

- Επαναγορά χρέους με μετρητά από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου οι ελληνικοί τίτλοι διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική αξία τους. Προτείνεται η δημιουργία ενός ταμείου με αρχικό κεφάλαιο μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στην πρόταση του IIF σημειώνεται πως πέρα από τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, η οποία θα πρέπει να γίνει οικειοθελώς για να μην ενεργοποιηθούν τα CDS, η Ελλάδα θα δανειοδοτηθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ με ένα ποσό της τάξης των 60 δισ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...