Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

New York Times: Μουσουλμανική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Όσλο


oslomain-420x0
Χάος και ανησυχία επικρατούν αυτή την ώρα στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο λίγες ώρες μετά την ισχυρή βομβιστική επίθεση κατά κτιρίων που στεγάζουν υπουργεία, κυβερνητικές υπηρεσιες και του πρωθυπουργού. Ο επίσημος απολογισμός μιλάει για επτά  νεκρούς και 15 τραυματίες, όμως η αστυνομία κάνει ήδη λόγο για
«πολλούς νεκρούς». Ο υπουργός Εσωτερικών, Κρίστιαν Άμουσδεν ότι υπάρχουν παγιδευμένοι άνθρωποι στα κτίρια που επλήγησαν από την επίθεση, ενώ σωστικα συνεργεία κάνουν έρευνα. Πάραλληλα, άγνωστος ντυμένος ως αστυνομικός επιτέθηκε σε καταυλισμό νέων του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε νησάκι έξω από το Όσλο κατά την ετήσια συνάντησή τους.

Η έκρηξη συγκλόνησε το κέντρο του Όσλο, προκαλώντας σε όλα τα κτίρια γύρω από το επίκεντρο της έκρηξης, μεταξύ των οποίων και το 17όροφο κτίριο που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος απουσίαζε εκείνη την ώρα, ενώ στο γειτονικό υπουργείο Πετρελαίου, έχει εκδηλωθεί φωτιά. Στην περιοχή της έκρηξης βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της μεγαλύτερης ταμπλοιντ εφημερίδας της χώρας Verdens Gang.
Η αστυνομία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει που είχε τοποθετηθεί η βόμβα, ωστόσο έξω από ένα από τα κτήρια βρισκόταν ένα απανθρακωμένο αυτοκίνητο.
oslo
Σύμφωνα με αναφορες εκκενώνεται το κέντρο του Όσλο, ενώ γίνονται και έρευνες στο αεροδρόμιο της πόλης, όπου έχει εντοπιστεί ένα ύποπτο αυτοκτίνητο, ενώ λόγος γίνεται και για δεύτερη ανεπιβεβαίωτη έκρηξη κοντά στο κοινοβούλιο. Η νορβηγική αστυνομία αναφέρει μάλιστα ότι υπήρξε πιθανώς μεγαλύτερος αριθμός εκρήξεων.
Σύμφωνα με το νορβηγικό τηλεοπτικό σταθμό TV2, υπάρχουν πληροφορίες για δύο ακόμη βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, ενώ γίνονται και έρευνες για βόμβα έξω από το κτίριο του σταθμού. Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης.
Η δεύτερη αιματηρή επίθεση πραγματοποιήθηκε στην κατασκήνωση του Εργατικού κόμματος στο νησάκι Ουτόγια , που βρίσκεται 40 χλμ. έξω από το Όσλο, όπου βρίσκονταν 560 άτομα. Ένας άγνωστος ντυμένος ως αστυνομικός επιτέθηκε στην κατασκήνωση της νεολαίας τραυματίζοντας τουλάχιστον πέντε άτομα, ενώ υπάρχουν αναφορές για 4 νεκρούς.
Στην κατασκήνωση επρόκειτο να μιλήσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της νεολαίας, ενώ σήμερα θα μιλούσε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άτομο έχει συλληφθεί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότΙ υπάρχουν εκρηκτικά στο νησί. Η αστυνομία απευθύνει έκκληση στον πληθυσμό να μην τηλεφωνούν σε γνωστούς που βρίσκονται στο Ουτόγια, ώστε να μην προδοθεί η θέση όσων κρύβονται σε θάμνους και άλλα σημεία του νησιού.
«Από αυτά που είδα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι χτυπήθηκαν και σκοτώθηκαν», δήλωσε ένας από τους νεολαίους της κατασκήνωσης, ο Άντριαν Πράκον, στην εφημερίδα Varden.
Η νορβηγική αστυνομία δεν έδωσε επίσημο απολογισμό του μακελειού. Ο υπεύθυνος για το μακελειό συνελήφθη, μετέδωσαν τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.
Ένας δημοσιογράφος της τηλεόρασης τον περιέγραψε ως γεροδεμένο άνδρα ύψους περίπου 1,90 μ. με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, οπλισμένο με μια καραμπίνα, μια πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.
Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης της Νορβηγίας ο δράστης δηλώνοντας ότι ήθελε να πραγματοποιήσει έλεγχο στο νησί μετά τις αιματηρές επιθέσεις στην πρωτεύουσα μπήκε στην κατασκήνωση και άνοιξε πυρ κατά των παρευρισκομένων. Αμέσως επικράτησε πανικός και πολλοί πήδηξαν στη θάλασσα προκειμένου να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή και να γλυτώσουν.
Στο νησί κατευθύνεται ομάδα της αντιτρομοκρατικής και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλούς δράστες.
Τρομοκρατική οργάνωση
Σύμφωνα με τους New York Times, μια τρομοκρατική οργάνωση με την επωνυμία «Βοηθοί της Παγκόσμιας Τζιχάντ» έστειλαν ανακοίνωση, κατά την οποία αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης. Μάλιστα, στην επιστολή τους γράφουν πως «η ενέργεια αυτή αποτελεί την αρχή της αντίδρασης κατά του νορβηγικού Τύπου που δημοσίευαν κοροϊδευτικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, καθώς και της παρουσίας νορβηγικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν». Ωστόσο, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της επιστολής.
Κλειστό το κέντρο του Όσλο
Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής διεκδίκηση της ευθύνης για την επίθεση, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.
«Πρέπει να ήταν βόμβα. Άνθρωποι έτρεχαν έχοντας καταληφθεί από πανικό. Μέτρησα τουλάχιστον 10 τραυματίες», είπε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας.
Δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε πως η τεράστια έκρηξη σκόρπισε συντρίμμια στους δρόμους και συντάραξε ολόκληρο το κέντρο της πόλης περίπου στις 15:30 (16:30 ώρα Ελλάδας).
Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Όσλο δήλωσε ότι «μέχρι τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι διακομίστηκαν εδώ και νοσηλεύουμε επτά ανθρώπους», προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζω πόσο σοβαρά είναι τραυματισμένοι».
Η αστυνομία είχε αποκλείσει το κέντρο του Όσλο, ενώ έχει κλείσει ο κεντρικός σιδηδρομικός σταθμός. Για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε «χάος», είπε ένας δημοσιογράφος.
Σώος ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός ήταν ωστόσο τυχερός καθώς δεν βρισκόταν στο γραφείο του, όπως μετέδωσαν το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB και το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την κυβέρνηση.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Νοργηβία βρίσκεται εν μέσω έρευνας για πιθανές τρομοκρατικές ομάδες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθησαν δύο άτομα για την υπόθεση αυτή. Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είχε απήγγειλε κατηγορίες κατά μουσουλμάνου κληρικού ιρακινής καταγωγής που ζει στη Νορβηγία, ο οποίος απειλούσε να σκοτώσει πολιτικούς μεταξύ των οποίων και τον πρωθυπουργό, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Επικοινωνία Παπανδρέου με Στόλτενμπεργκ
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε αμέσως μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Όσλο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.
Στόλτενμπεργκ: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή»
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι όλοι οι υπουργοί της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού φαίνεται πως είναι ασφαλείς μετά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη συνοικία που αποτελεί την έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο.
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Nyhetskanalen, όμως πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφανθούν αν η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση.
«Ακόμη κι αν είμαστε καλά προετοιμασμένοι, είναι πάντα αρκετά δραματικό όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο», επεσήμανε.
Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε εξάλλου ότι η αστυνομία τον έχει συμβουλεύσει να μην αποκαλύψει την τοποθεσία όπου βρίσκεται.








www.theinsider.gr