Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

25.616 ισολογισμοί εκμπέμπουν SOS


Σύμφωνα με την έρευνα, τα συνολικά αποτελέσματα κατέστησαν ζημιογόνα σε όλους τους κλάδους, γεγονός πρωτόγνωρο για πάρα πολλά χρόνια.
Οι συνολικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3,3% και διαμορφώθηκαν σε 168,8 δισ. ευρώ το 2010 έναντι 174,6 δισ. το αμέσως προηγούμενο έτος


Επιδείνωση των μεγεθών τους εμφάνισαν το 2010 όλοι οι βασικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από την ανάλυση 25.616 ισολογισμών από την Icap, ενώ ανάλογη πορεία αναμένεται για την συντριπτική πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου και φέτος.
Από τα ενοποιημένα αποτελέσματα χρήσης όλων των εταιρειών(ανεξαρτήτως κλάδου), προκύπτει υποχώρηση κατά 3,3% των συνολικών πωλήσεων (καθώς διαμορφώθηκαν σε 168,8 δισ. ευρώ το 2010 έναντι 174,6 δισ. το αμέσως προηγούμενο έτος). Παράλληλα όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Icap Databank, δεν υπήρξε ανάλογη συγκράτηση του κόστους των πωλήσεων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των μεικτών κερδών (-11,6%) και τελικά την πτώση των λειτουργικών αποτελεσμάτων.
Την αρνητική αυτή εξέλιξη επιδείνωσε η δραστική αύξηση (σε ποσοστό 91%) των μη λειτουργικών εξόδων (όπως έκτακτα και ανόργανα έξοδα, έξοδα προηγουμένων χρήσεων, έκτακτες ζημίες κ.ά.), με συνέπεια τελικά την ανατροπή του καθαρού αποτελέσματος πέρυσι, με την εμφάνιση ζημιών ύψους 2,33 δισ. ευρώ, έναντι κερδών περίπου 4 δισ. ευρώ που είχαν παρουσιάσει οι ελληνικές εταιρείες το 2009. Σημαντική ήταν η πτώση και για τη λειτουργική κερδοφορία, αφού τα EBITDA υποχώρησαν κατά 25,5% και διαμορφώθηκαν σε 11,4 δισ. ευρώ το 2010 έναντι 15,4 δισ. το 2009.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κρίσης που έχει ξεκινήσει στη χώρα μας από το 2009. Η επιδείνωση είναι πλέον διάχυτη σε όλο το εύρος των οικονομικών δραστηριοτήτων, η δε κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα υπέστη βαρύτατο πλήγμα από την κρίση που ταλανίζει την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με την έρευνα, τα συνολικά αποτελέσματα κατέστησαν ζημιογόνα σε όλους τους κλάδους, γεγονός πρωτόγνωρο για πάρα πολλά χρόνια.
Mειωμένα αποθέματα
Αναλύοντας διεξοδικά τους ισολογισμούς των εταιρειών - στις οποίες περιλαμβάνονται 5.176 βιομηχανικές, 6.861 εμπορικές, 7.719 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (πλην τραπεζών), 2.519 εταιρείες του τεχνικού-κατασκευαστικού τομέα, καθώς και 3.341 επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα - η Icap διαπιστώνει ότι το σύνολο του ενεργητικού τους παρέμεινε σταθερό την τελευταία διετία (300,3 δισ. ευρώ), με μόνη αξιόλογη μεταβολή εκείνη της αξίας των αποθεμάτων (-2,6%). Από την άλλη πλευρά, τα ίδια κεφάλαια υποχώρησαν ελαφρά, κατά 1,1%.
Παράλληλα, ο συνολικός δανεισμός των επιχειρήσεων διευρύνθηκε το 2010 κατά 2,4 δισ. ευρώ με έμφαση κυρίως στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ο οποίος αυξήθηκε κατά 6% (ή 6,1 δισ. ευρώ), ενώ αντίθετα οι μακροπρόθεσμος δανεισμός μειώθηκε κατά 4,6%. Αναφορικά με την τρέχουσα χρονιά, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα α' τριμήνου που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες, ο τζίρος πλην του πετρελαϊκού κλάδου ήταν μειωμένος σε ποσοστό 4,7%.
Σύμφωνα με την "Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ", οι κυριότερες μειώσεις εμφανίστηκαν στις κατασκευές (-15,6%), στις εκδόσεις (-31%) στην ένδυση (-15%), στα είδη ηλεκτρικών (-18,4%) και στα έπιπλα (-43,5%). Ακόμα και ο θεωρητικά μη ελαστικός κλάδος της Υγείας συρρικνώθηκε κατά 24% όπως και ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών (-17%) αποτέλεσμα της ομοιόμορφης και συστημικής πλέον διάχυσης της ύφεσης στην αγορά. Η κερδοφορία της τάξης των 444,45 εκατ. ευρώ δημιούργησε μια θετική αίσθηση βοηθούμενη και από την μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 400 μονάδες βάσης (20%).
Τα κέρδη ήταν αυξημένα κατά 7,9% σε ετήσια βάση, ωστόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και μια σειρά έκτακτων κερδών τα οποία οφείλονται είτε σε ανατίμηση αποθεμάτων (διυλιστήρια) είτε σε πώληση συμμετοχών (Τράπεζες) είτε σε έκτακτους φορολογικούς λόγους (ΕΧΑΕ, Κυπριακές Τράπεζες) είτε σε ειδικούς λόγους που αφορούν επιμέρους εταιρείες (εθελούσια ΟΤΕ).
Εισηγμένες
Οι εξαγωγές ανάχωμα στην κρίση
Η εικόνα που έχουμε από τα αποτελέσματα α' τριμήνου που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες, είναι πως οι εταιρείες που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και έχουν σχετικά μικρή έκθεση στην Ελλάδα είναι αυτές που υφίστανται τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την κρίση.
Στον αντίποδα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της "Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ", έχει αυξηθεί σημαντικά η πίεση σε εταιρείες που λειτουργούσαν για αρκετό καιρό χωρίς προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητά τους (κερδοφορία, ρευστότητα, αξιοποίηση περιουσίας). Σιγά σιγά δίνεται η εντύπωση ξεκαθαρίσματος αφού προοδευτικά γίνονται περισσότερο προφανείς οι περιπτώσεις επιχειρηματικής εγκατάλειψης.
Οπως επισημαίνει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της "Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ" Μάνος Χατζηδάκης, "συνέχεια στην καλή περυσινή εικόνα των μεγεθών τους σημειώθηκε σε ομίλους με κύριο γνώρισμά τους την εξωστρέφεια και τη διατήρηση των περιθωρίων σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις Μυτιληναίος, Μέτκα, Frigoglass, S&B, ΟΛΘ, Ελβάλ, ΕΥΔΑΠ, Μotor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo και Καρέλιας, στις οποίες προστέθηκαν στο α' τρίμηνο και οι Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όμιλος Βιοχάλκο, Autohellas και Νηρέας. Από τις μικρότερες σε μέγεθος εταιρείες, καλά μεγέθη εμφάνισαν το Πλαίσιο, Mermeren, Elton, Καραμολέγκος, Eurodrip, Ικτίνος, Κυριακίδης, Μύλοι Λούλη, ΜLS και Revoil".
Σχέδιο διάσωσης
Καταλύτης για ανάκαμψη
Οι εταιρείες, εκτός από την ύφεση και το εχθρικό φορολογικό περιβάλλον, έχουν να αντιμετωπίσουν και την απροθυμία των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια ή, ακόμα χειρότερα, την απομόχλευση του ισολογισμού τους καλώντας πίσω ή περιορίζοντας τις χορηγήσεις τους όταν η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τη δευτερογενή αγορά είναι μάλλον αδύνατη. "Καταλύτες" για την πιθανή αλλαγή του κλίματος στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον αναμένεται να είναι το νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου και η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
Το συνολικό ταμείο
2,3 δισ. € ήταν πέρυσι οι ζημιές από κέρδη 4 δισ. το 2009

Κατά 25,5% μειώθηκε και η λειτουργική κερδοφορία των επιχειρήσεων, αφού τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 11,4 δισ. ευρώ το 2010 έναντι 15,4 δισ. το 2009.
Βιομηχανία
304 εκ. € οι ζημιές παρά την αύξηση κατά 5,8% των πωλήσεων
Με βάση το δείγμα 5.176 βιομηχανιών που επεξεργάστηκε η Icap, οι πωλήσεις ανήλθαν το 2010 σε 50,6 δισ. (+5,8%). Ωστόσο, οι επιχειρήσεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντική αύξηση του κόστους (+9,3%), με συνέπεια να καταγράψουν ζημιές περίπου 303,6 εκατ.
Εμπόριο
12,7 % μείωσε τα μεικτά κέρδη η αποχή των καταναλωτών
Στον κλάδο, τα μεικτά κέρδη υποχώρησαν κατά 12,7%, λόγω συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων ως αντιστάθμισμα της περιορισμένης ζήτησης. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε μείωση κατά 78,6% των λειτουργικών αποτελεσμάτων και σε ζημιές ύψους 103 εκατ.
Υπηρεσίες
1,2 δισ. € οι ζημιές με... αλυσίδα έκτακτων εξόδων
Η μείωση κατά 54,1% των λειτουργικών αποτελεσμάτων και ο υπερδιπλασιασμός των μη λειτουργικών εξόδων (όπως έκτακτα & ανόργανα έξοδα, έξοδα προηγουμένων χρήσεων, έκτακτες ζημιές κ.ά.), είχε σαν αποτέλεσμα ζημιές ύψους 1,2 δισ.
Τουρισμός
4% μειώθηκαν οι πωλήσεις, 345,3 εκατ. οι ζημιές
Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα 3.341 εταιρειών, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4%, τα EBITDA κατά 15,3%, ενώ οι ζημιές τους αυξήθηκαν στα 345,3 εκατ. ευρώ.
Τηλεπικοινωνίες
1,38 δισ. € μειωμένος κατά 10,7% ο τζίρος το α΄τρίμηνο
Η φάση μετα-ωρίμανσης και αυξημένης διείσδυσης και η διατήρηση μίας επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής "πίεσαν" τον τζίρο των εισηγμένων.
Τράπεζες
108 εκ. € τα κέρδη με... πώληση ασημικών
Το α' τρίμηνο του 2011, επέστρεψαν στην κερδοφορία δίνοντας βάρος στην κεφαλαιακή επάρκεια, την απομόχλευση και την αύξηση της ρευστότητας, ενώ "βοήθησαν" η πώληση θυγατρικών και τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις.
Κατασκευές
15,6% μειώθηκε ο κύκλος εργασιών, 22,6 εκ. οι ζημιές στο τρίμηνο
Η συρρίκνωση της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας οδήγησε τις εισηγμένες εταιρείες κατά το α' τρίμηνο του 2011 σε μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών κατά 15,6% (στα 812,9 εκατ. ευρώ), ενώ παράλληλα εμφάνισε ζημιές 22,6 εκατ.
Διύλιση
228% αυξήθηκαν τα κέρδη και 31% ο τζίρος
Θεαματικές οι επιδόσεις των ομίλων διύλισης στο α' τρίμηνο του 2011, λόγω της ενίσχυσης των τιμών του πετρελαίου (απόρροια της τεταμένης κατάστασης στις χώρες της Αφρικής), όσο και της ενίσχυσης του δολαρίου έναντι του ευρώ (εξαιτίας της αβεβαιότητας σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης).
Τα δάνεια
2,4 δισ. € αυξήθηκαν σε έναν χρόνο οι οφειλές στις τράπεζες
Ο συνολικός δανεισμός των επιχειρήσεων διευρύνθηκε το 2010 κατά 2,4 δισ. ευρώ με έμφαση κυρίως στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, ο οποίος αυξήθηκε κατά 6% (ή 6,1 δισ. ευρώ).
Ερευνα ALBA
Μία στις 3 ετοιμάζει απολύσεις
Ως απόρροια της μεγάλης κρίσης που πλήττει τη χώρα μας, μία στις τρεις εταιρείες θα μειώσει το προσωπικό της, μία στις δύο δεν πρόκειται να δώσει καθόλου αυξήσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ μία στις πέντε εταιρείες θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων, όπως προκύπτει σε έρευνα που πραγματοποίησε το ALBA Graduate Business School και η οποία αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Ειδικότερα:
Το 34% των επιχειρήσεων του δείγματος ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού το επόμενο εξάμηνο. Μόνο το 17,9% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.
Το 41,3% των εταιρειών έχει προβεί σε απολύσεις το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το 22,5% έχει μειώσει μισθούς.
Το 50,7% των εταιρειών δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 54% τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 9,9% θα δώσει αυξήσεις πάνω από 3%.
Ανοδο πάνω από 20% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στους κλάδους των Υπηρεσιών, των φαρμακευτικών, των κατασκευαστικών και στη βιομηχανία. Στον κλάδο της Εκπαίδευσης οι προσδοκίες αύξησης ενεργειών προσέλκυσης νέου προσωπικού είναι μηδενικές, όπως και στους κλάδους Τραπεζών και Τουρισμού.
Το 40%-50% των εταιρειών θεωρεί πιθανό να μειώσει την εκπαίδευση των εργαζομένων και των διευθυντικών στελεχών. Επίσης, περίπου το 60% των εταιρειών σκοπεύει να μειώσει τα μπόνους, ενώ το 19,6% θα προβεί σε μειώσεις μισθών. Τέλος, το 6,4% των εταιρειών σκέφτεται να μετεγκαταστήσει τμήμα ή ολόκληρη την εταιρεία στο εξωτερικό.



http://topeiraxtiri.blogspot.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...