Σελίδες

Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Στο "κόκκινο" η κινητοποίηση της Ευρώπης - Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα στις 7 μ.μ. με επίκεντρο την κρίση χρέους και την υποβάθμιση των ΗΠΑ - Τι συζήτησαν οι ομάδες των G20 και G7



Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και η υποβάθμιση-σοκ των ΗΠΑ από τη Standard & Poor's υποχρεώνει τους πολιτικούς και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε πλήρη κινητοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στις 7μ.μ.. Δεν αποκλείεται να αποφασίσει για τις αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων για τις οποίες εδώ και καιρό έχει προϊδεάσει.
Το Δ.Σ. της ΕΚΤ παραμένει διχασμένο για το θέμα αυτό, καθώς η Ιταλία θα πρέπει πρώτα να εντατικοποιήση τη λιτότητά της.
Τρεις πηγές αναφέρουν πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet έχει ζητήσει τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου καθορισμού πολιτικής για την Κυριακή το απόγευμα, προκειμένου να συζητηθεί η συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές και το πώς θα πρέπει να απαντήσουν στις τελευταίες δεσμεύσεις της Ιταλίας για μεταρρυθμίσεις.
"Εάν ληφθεί σήμερα οριστική απόφαση για παρέμβαση, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αγοράζουν ιταλικά ομόλογα όταν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές, αύριο Δευτέρα", τόνισε η ευρωπαϊκή πηγή.
"Αύριο το απόγευμα, η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθεί η γενικότερη κατάσταση και τα πιθανά μέτρα που θα πρέπει να πάρει η Κεντρική Τράπεζα", δήλωσε η μια πηγή.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησαν οι G20 - "Η Αμερική και η Ευρώπη βρίσκονται σε μία μακρά και οδυνηρή διαδικασία"
Σε έκτατη τηλεδιάσκεψη προέβησαν νωρίτερα σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι των Υπ. Οικονομικών της ομάδας των G20 με θέμα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αναφορικά με την κρίση χρέους που ταλανίζει το φάσμα του ανεπτυγμένου κόσμου.
"Οι αντιπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου συζήτησαν την κρίση χρέους της Ευρώπης και την υποβάθμιση της αξιολόγησης των ΗΠΑ το πρωί της Κυριακής", τόνισαν οι εκπρόσωποι της Νότιας Κορέας. "Δεν υπάρχει εναλλακτική (στα αμερικανικά ομόλογα) που να παρέχει τόση σταθερότητα και ρευστότητα" δήλωσε ο Υπ. Οικονομικών της χώρας.
Οι πιέσεις για να καταστεί σαφές ότι η Δύση μπορεί και θέλει να τα καταφέρει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ραγδαία εξελιξη της κρίσης χρέους, συνεχίζουν να είναι αφόρητες από τις διεθνείς αγορές.
"Η Αμερική και η Ευρώπη βρίσκονται σε μία μακρά και οδυνηρή διαδικασία για να επιλύσουν τα προβλήματα χρέους τους", δήλωσε ο Αυστραλός Υπ. Οικονομικών εκτιμώντας ότι η οικονομική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί για κάποιο διάστημα. "Δεν πρόκειται να χρυσώσω το χάπι για το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική προοπτική παραμένει αβέβαιη και αυτή η αβεβαιότητα είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο καιρό" ανέφερε.

Για τηλεδιάσκεψη ετοιμάζονται και οι G7, σύμφωνα με ευρωπαϊκές και ιαπωνικές πηγές
Παράλληλα, πηγές από την ιαπωνική κυβέρνηση τονίζουν πως οι υπουργοί οικονομικών της G7 θα συζητήσουν το θέμα της κρίσης και ενδεχομένως να εκδώσουν ανακοινωθέν μετά τις συνομιλίες. Αν και ακόμη δεν έχει οριστεί ώρα, αναμένεται η τηλεδιάσκεψη να πραγματοποιηθεί πριν το άνογμα των ασιατικών αγορών, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press. Πηγές ήθελαν την τηλεδιάσκεψη να πραγματοποιείται τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδος).
Ωστόσο κανέις δεν επιβεβαίωσε ότι έγινε η τηλεφωνική συζήτηση, αν και πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είχαν πει νωρίτερα ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην 01:00 με τη συμμετοχή υπουργών και συμβούλων τους.
Κατά την διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής διάσκεψης, η Ιαπωνία αναμένεται να επαναλάβει ότι η πολιτική της στην αγορά αμερικανικών ομολόγων θα παραμείνει αμετάβλητη αλλά και να εξηγήσει την πρόσφατη παρέμβαση της στο χρηματιστήριο μετά την συνεχιζόμενη άνοδο του γεν έναντι του δολαρίου, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Στο μεταξύ, χθες ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή ενημέρωνε για τηλεφωνική σύσκεψη των Υπ. Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7, με θέμα το μαζικό selloff των αγορών.
"Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's προσέδωσε μια παγκόσμια διάσταση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, γεγονός που εντείνει την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συντονισμός", τόνισε η πηγή, που επιλέγει να διατηρήσει την ανωνυμία της, προσθέτοντας: "Η G7 θα συνεδριάσει τηλεφωνικά. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εάν αυτό θα γίνει σε μία ή σε δύο φάσεις, απόψε και αύριο".
Ο Γάλλος Υπ. Οικονομικών, Francois Baroin, τονίζε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει αν θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος.
Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 έχει οριστεί να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μασσαλία.
Ωστόσο κανέις δεν επιβεβαίωσε ότι έγινε η τηλεφωνική συζήτηση, αν και πηγές του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είχαν πει νωρίτερα ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην 01:00 με τη συμμετοχή υπουργών και συμβούλων τους.


www.bankingnews.gr