Σελίδες

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Οι αριθμοψεύτες του Υπουργείου Ανάπτυξης...






Αν έχω στην τσέπη μου 100€ και ο φίλος μου ο Νίκος 1€, προκειμένου να πω ψέμματα στην αιθέρια ύπαρξη που συνάντησα στην παραλία της δηλώνω χαμηλοφώνως: «Εγώ είμαι 100 φορές πλουσιότερος από τον κολλητό μου». Και ψέμματα δε λέω, απλά συγκρίνω με το σημείο αναφοράς που εξυπηρετεί τους σκοπούς μου. Αυτή η επιμελώς συμφεροντολογική συγκριτική αριθμητική διακατέχει και το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Δελτίο Τύπου: Ούτε λίγο ούτε πολύ, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα το 2011 είναι αλματώδης (;) αφού το «θετικό ισοζύγιο» εγγραφών-διαγραφών είναι αριθμητικά προφανές: 3.213 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2011 περισσότερες από εκείνες που έκλεισαν. Δυστυχώς για αυτούς το εξελάκι που επισυνάπτουν δίνει τα στοιχεία για την ανατροπή του συμπεράσματος
Από την ιλιγγιώδη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων, οι 1.233 είναι ατομικές επιχειρήσεις. Εκεί καταφεύγει συνήθως ο νεαρός σε ηλικία επιχειρηματίας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο απόφοιτος που πια ανοίγει δική του δουλειά. Αν αθροίσουμε τους μηχανικούς, ιατρούς, λογιστές, οικονομολόγους, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές κ.ο.κ. που αποφοιτούν σε μία χρονιά καταλαβαίνουμε εύκολα ότι είναι αυτόματη σχεδόν η δημιουργία αρκετών χιλιάδων επιχειρήσεων ατομικών. Που συνήθως είναι χωρίς προσωπικό.
Οι Ομόρρυθμες Εταιρείες μειώθηκαν κατά 222 καθώς αυτή η νομική μορφή σε περιόδους κρίσης και ακάλυπτων επιταγών δεν συμφέρουν διότι όλοι οι εταίροι τους φέρουν ευθύνη με το σύνολο της ατομικής τους περιουσίας.
Αντιθέτως οι Ε.Ε., οι Μ.Ε.Π.Ε. και οι Ε.Π.Ε. έχουν μοιραστεί με τις Α.Ε. την υπόλοιπη αύξηση.
Για να δούμε τώρα τί άλλο συνέβη στο εξάμηνο:
Έκλεισαν 286 ΑΕ, 100 ΕΠΕ, 521 ΜΕΠΕ, 883 ΕΕ και 3718 ΟΕ.
Πόσα χρέη έναντι του Δημοσίου είχαν όλες αυτές; Απέναντι στους εργαζομένους τους; Μήπως η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού τους γράφτηκε στο ταμείο ανεργίας και αφενός χάθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, αφετέρου το Κράτος πληρώνει 454/μήνα; Για να μην συζητήσω για τη συρρίκνωση της αγοραστικής (καταναλωτικής) τους δύναμης στο αβέβαιο παρόν και μέλλον τους…
Συμπέρασμα: Για να αποτυπώσεις την επιχειρηματικότητα θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου κι άλλα πράγματα όπως το τζίρο της επιχείρησης(1), τον αριθμό των εργαζομένων(2), τους φόρους που απέδιδε(3), τις ασφαλιστικές εισφορές(4), την αξιοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε έμψυχο δυναμικό και πόρους(5). Γιατί αλλιώς ή είσαι κουτός/άσχετος ή θες να πεις ψέμματα…
(1) Άλλο το να κλείνει μια επιχείρηση που κάνει τζίρο 1.000.000 ευρώ και αποδίδει 230.000 ΦΠΑ και άλλο μία με 30.000 ευρώ που αποδίδει 6.900 ευρώ ΦΠΑ
(2) Άλλο να κλείνει μια επιχείρηση με 700 άτομα προσωπικό και να υπάγεται στο άρθρο 99 κι άλλο να κλείνει μια επιχείρηση ηλεκτρολόγου αυτοαπασχολούμενου
(3) Άλλο να κλείνει μια επιχείρηση που φορολογείται με υψηλό συντελεστή και έχει μεγάλο περιθώριο κέρδους (παροχή υπηρεσιών) και άλλο μία μεταποιητική με το σύνηθες 5% περιθώριο κερδών
(4) Άλλο να διεκπεραιώνει με υπεργολαβίες μία εταιρεία τη δραστηριότητά της κι άλλο να έχει προσωπικό πλήρους απασχόλησης αποκλειστικά
(5) Άλλο να απασχολεί 50 αλλοδαπούς «μαύρους» (που στέλνουν το μηνιάτικο στο εξωτερικό στην πατρίδα τους) και να μην ξέρει το ΙΚΑ, άλλο να απασχολεί η επιχείρηση άτομα από την τοπική κοινωνία και να έχει ντόπιους προμηθευτές ντόπιων προμηθειών που προσδίδουν προστιθέμενη αξία και τροφοδοτούν τον μύλο ρευστότητας της τοπικής αγοράς.
Μέχρι να συνυπολογιστούν λοιπόν τα παραπάνω στοιχεία, καλό θα ήταν να κρατά πολύ μικρό καλάθι το Υπουργείο. Και να μην λέει χοντράδες με συμπεράσματα που θα έπειθαν μέχρι τη γιαγιά μου (στη χειρότερη περίπτωση, που δεν θα άκουγε ειδήσεις και δεν θα έβλεπε Αυτιά το πρωί).
Γιατί κάπως τελικά πρέπει να εξηγηθεί η αύξηση της ανεργίας, η χρεωκοπία των ασφαλιστικών ταμείων, η ύφεση στην αγορά, η συρρίκνωση του ΑΕΠ,τα λουκέτα σε όλους τους εμπορικούς δρόμους όλων των Δήμων.
Και με την απίστευτα θρασύτατη δήλωση-ανακοίνωση του ΥπΑνάπτυξης δεν εξηγείται τίποτα. Αντιθέτως γεννώνται ερωτηματικά για το πόσο άσχετοι άνθρωποι απασχολούνται στο θέμα της Ανάπτυξης.
Υ.Γ.1: Έχω ξαναπεί ότι ο Μιχαλάκης είναι μεγάλο «βύσμα».Δεν εξηγείται με τόση ασχετοσύνη η ανάληψη τόσο σημαντικών Υπουργείων κατά συρροή και κατ’επανάληψη… «Σεσημασμένο βύσμα» δηλαδή, υπότροπο…
Υ.Γ.2:Μετά από τόσες επανεκκινήσεις (9/2010 11/2010, 12/2010, 1/2011,  2/2011, 3/20116/2011, 7/2011, 8/2011)   η Οικονομία και η Ανάπτυξη δεν «παίρνουν μπρός». Καλό θα ήταν να την πάνε για νέα μπαταρία και μίζα ή να την αποσύρουν (αποσυρθούν). Όλο με «κροκοδειλάκια» στο χέρι είναι ψάχνοντας ρεύμα από άλλα «αυτοκίνητα».
 
 
http://listonplace.blogspot.com/