Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Citi: Γαλλία, Μ. Βρετανία, Καναδάς αλλά και... Γερμανία κινδυνεύουν από υποβάθμιση!

Όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης και όχι μόνο δεν κινδυνεύουν από το ενδεχόμενο υποβάθμισης, η Citi με έκθεσή της έρχεται να τους ανατρέψει, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία, η Μ. Βρετανία αλλά και η Γερμανία είναι πιθανό να δεχτούν υποβάθμιση από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την έκθεση η
Γαλλία είναι αντιμέτωπη με υψηλό χρέος και δημόσιο έλλειμμα και με εσωτερικές αντιδράσεις απέναντι σε περικοπές του -μεγάλου ακόμα και για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- συστήματος κοινωνικών παροχών. Η Citi θεωρεί ότι είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσει το “AAA”.
Η Μεγάλη Βρετανία έχει έλλειμμα γενικής κυβέρνησης συγκρίσιμο με εκείνο των ΗΠΑ και αισθητά μεγαλύτερο της Γαλλίας, σε αντίθεση όμως με τις δύο τελευταίες εφαρμόζει από το Μάιο του 2010 ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε ένα επιδεινούμενο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, ενδεχόμενη περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και την αξιολόγηση “AAA” της χώρας.
Ακόμα και η Γερμανία, με χρέος που αντιστοιχεί στο 80% του ΑΕΠ, οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση, σημειώνει η Citi. Τονίζει παράλληλα πως είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης μετετράπη σε μία «χάρτινη ξεδοντιασμένη τίγρη» το Μάρτιο του 2005, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υπό την πίεση της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Η Citi υπογραμμίζει παράλληλα ότι αν η Γερμανία και η Γαλλία δεν αποτελούσαν ήδη μέλη της Ευρωζώνης, δεν θα κατάφερναν να ανταποκριθούν στα κριτήρια ένταξης του ευρώ για έξι χρόνια, μέσα στην περίοδο 1999-2010. Και οι δύο θα αποτύγχαναν στο κριτήριο που θέλει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ σε ό,τι αφορά το κριτήριο για περιορισμό του χρέους στο 60% του ΑΕΠ, η Γαλλία θα αποτύγχανε σε 8 από τα 12 αυτά χρόνια και η Γερμανία σε 10.
Και ο Καναδάς όμως, που εδώ και μια δεκαετία ακολουθεί ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής ‘σύσφιξης’, αφότου το χρέος ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ την περίοδο 1995-1996, ίσως αντιμετωπίσει πρόβλημα καθώς η κρίση έχει «ακυρώσει» πολλά από τα επιτεύγματα αυτής της διαδικασίας και έτσι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ξεπέρασε και πάλι το 84% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010.
«Aναμενόμενη και δικαιολογημένη η υποβάθμιση των ΗΠΑ»
Σχετικά με την υποβάθμιση των ΗΠΑ, από την Standard & Poor’s, η Citi την χαρακτηρίζει «αναμενόμενη και δικαιολογημένη», προσθέτοντας ότι είναι μια υποβάθμιση η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει από το 2009, καθώς όπως υποστηρίζει, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχει χάσει τον έλεγχο των δημοσιονομικών της μεγεθών ήδη από το 2001, από την έναρξη δηλαδή της πρώτης προεδρικής θητείας του G. W. Bush.
Η Citi αναφέρει ακόμα στην έκθεσή της ότι εκτιμά πως το αργότερο έως το Νοέμβριο τόσο η Moody’s όσο και η Fitch θα έχουν προχωρήσει επίσης σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ, ακολουθώντας την κίνηση της S&P, καθώς τότε είναι προγραμματισμένο να λήξει (χωρίς επιτυχία, όπως εκτιμά ο οίκος) η διαπραγμάτευση για το χρέος.


http://www.newscode.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...