Σε ρυθμό τηλεοπτικό εξελίσσονται οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία για τους όρους συμμετοχής στο δεύτερο δάνειο...
Μετά την Αυστρία, τόσο η Ολλανδία όσο και η Σλοβακία , εγείρουν θέμα εγγυήσεων σε περίπτωση που η Φινλανδία εξασφαλίσει ανάλογες εγγυήσεις.
Συγκεκριμένα , ο Ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει εγγυήσεις....
από την Αθήνα ώστε να λάβει η Ελλάδα το δεύτερο πακέτο διάσωσης Μετά την Αυστρία, τόσο η Ολλανδία όσο και η Σλοβακία , εγείρουν θέμα εγγυήσεων σε περίπτωση που η Φινλανδία εξασφαλίσει ανάλογες εγγυήσεις.
Συγκεκριμένα , ο Ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει εγγυήσεις....
Σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας δηλώνει ότι : «Ακόμη και αν το κοινοβούλιο δεν το ζητούσε έντονα, εμείς μαζί με κάποιες άλλες χώρες πάντα λέγαμε στις Βρυξέλλες και στην Φινλανδία ότι αν το Ελσίνκι λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η δική μας θέση μας όσον αφορά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση και ότι επιθυμούμε και εμείς μια συμφωνία παροχής εγγυήσεων»...
Την ίδια γραμμή κρατά και ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ιβάν Μίκλος νο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του ανέκαθεν ζητούσε εγγυήσεις για τα όποια δάνεια δίνονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης .
Ο Σλοβάκος υπουργός τόνισε ότι οι όροι πρέπει να είναι ίδιοι για όλες τις χώρες της ευρωζώνης ξεκαθαρίζοντας ότι: «Θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μην λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες»...
Παρατηρούμε λοιπόν ότι η συμφωνία αυτή με την Φινλανδία (αν μπορεί να θεωρηθεί "καλή κίνηση" το να καταθέσει η Ελλάδα μετρητά στην Φινλανδία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, ενώ μαζί με το επιτόκιο, το ποσό θα είναι ανάλογο της συνεισφοράς της Φινλανδίας στο δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF) άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου εναντίον των συμφερόντων της χώρας μας.
Το Υπ.Οικονομικών και ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος δεν μιλά για την ώρα.
Δεν απαντά τι έχει σκοπό να πράξει αν επιμείνουν ΟΛΕΣ οι χώρες για ανάλογες συμφωνίες...
Δεν απαντά αν θα προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις χώρα/χώρα η αν θα κάνει πίσω στην συμφωνία με την Φινλανδία.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να "ξυπνούν" από την καλοκαιρινή ραστώνη και άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα ...
Ανακοινώσεις έχουμε από :
ΝΔ: Ανίκανη να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση
Με αφορμή τις αυστριακές ενστάσεις, στο θέμα επανήλθε σήμερα και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, υπενθυμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ανέδειξε το θέμα, αλλά η κυβέρνηση «δεν το κατάλαβε ή δεν θέλησε να απαντήσει».
«Χθες επισημάναμε ότι οι “εγγυήσεις” που ζήτησε και έλαβε η Φινλανδία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες της ευρωζώνης να ζητήσουν το ίδιο. Η κυβέρνηση δεν απάντησε καν. Σήμερα έρχεται και η Αυστρία να δηλώσει, ότι διαφωνεί τέτοιες εγγυήσεις να λάβει μόνο η Φινλανδία, ενώ ζητά και εκείνη το ίδιο», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης.
Όπως τονίζει μάλιστα, μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, είναι φανερό ότι το σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα». Προειδοποιεί ακόμη ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή», αφού όπως σημειώνει, με τις «εγγυήσεις» προς τη Φινλανδία, ανοίγει ο δρόμος να ζητήσουν το ίδιο, όχι μόνο και άλλα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, αλλά και ιδιώτες ομολογιούχοι του ελληνικού χρέους.
«Τώρα που κόπασαν οι πανηγυρισμοί και ανακύπτουν τα πραγματικά προβλήματα, φαίνεται η αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί ή να διαπραγματευθεί ο,τιδήποτε», καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
ΣΥΝ: Νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο στην ευρωζώνη
«Τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί, αλλά και η συμφωνία της ελληνικής με τη φινλανδική κυβέρνηση και η αντίδραση της Αυστρίας σε αυτήν, καταδεικνύουν το νεοφιλελεύθερο αδιέξοδο στην ευρωζώνη, που βαθαίνει την κρίση για την οποία καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι με νέα μέτρα κοινωνικής διάλυσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ
Σύμφωνα με το Συνασπισμό, οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις του κόμματος για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, «αφού σε αυτήν επιβεβαιώθηκε άθικτο το νεοφιλελεύθερο δόγμα, χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού και των υπόλοιπων χρεών στην ευρωζώνη, αλλά τα συμφέροντα των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, παγιώνοντας τη λιτότητα, την ύφεση και τη φτώχεια».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι «σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, η ρήξη με το νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα της ΕΕ και τις αγορές, μέσα από τους αγώνες των λαών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ανάπτυξη».
Ντ. Μπακογιάννη: Ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου
Αναφερόμενη στις εξελίξεις μετά τις αντιδράσεις της Αυστρίας για τη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, υποστήριξε ότι «ανοίξαμε τον Ασκό του Αιόλου με αυτή τη συμφωνία και δεν ξέρω τι έπεται μετά απ’ αυτό».
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real FM η κ. Μπακογιάννη επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με αποτελεσματικό τρόπο, σημειώνοντας ότι «δεν έπρεπε να γίνει. Δηλαδή έπρεπε να φτάσουμε πλέον να δεχθεί η Φινλανδία την πίεση όλων των υπολοίπων κρατών, πριν προχωρήσουμε εμείς να κάνουμε μια επιμέρους τέτοια διμερή συμφωνία».
Ο κ. Καρατζαφέρης μάλλον περιμένει να "κατακαθίσει" ο κουρνιαχτός για να μιλήσει και αυτός ενώ το ΚΚΕ και η Δημ. Αριστερά το ... σκέφτονται ακόμα...
http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/08/live.html