Σελίδες

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

RBS: Η ΕΕ πρέπει να διαθέσει 2 τρις. δολ. για τη στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας - Deutsche Bank, Evolution Sec: Πρέπει να πληγούν και οι ισχυρότεροι της ευρωζώνης



Ισχυρό θα είναι το τίμημα της διάσωσης του ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν την ευρωζώνη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, στο οποίο θα πρέπει όλοι να αποδεχτούν τις ζημίες για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί και να διασωθεί το σύστημα.
Περίπου 2 τρις ευρώ χρειάζονται για να σταματήσουν οι κερδοσκόποι να απειλούν την Ιταλία και την Ισπανία, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Royal Bank of Scotland, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το σύστημα για να μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να δουν καθαρά τι χρειάζεται στην ευρωζώνη ώστε να δώσουν ένα τέλος στην κρίση χρέους που σοβεί τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.
Μέχρι να δούμε στην εφαρμογή του το νέο ρόλο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του EFSF, τα προβλήματα στην ευρωζώνη μπορεί να λάβουν ακραίες διαστάσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. «Χρειαζόμαστε ένα είδος ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου που μπορεί να «μπει» στην αγορά και να σταθεροποιήσει το σύστημα, με την εγγύηση όμως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», προσθέτει ο Mayer.
Δεν μπορείς να βοηθήσεις τα ασθενέστερα μέλη της ευρωζώνης εάν δεν πληγούν και τα ισχυρότερα, αναφέρει ο Gary Jenkins της Evolution Securities, επισημαίνοντας ότι δεν βλέπει αυτήν την προθυμία από το δεύτερο γκρουπ. Δυστυχώς δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι έχει δημιουργηθεί μία ένωση. Εάν δεν υπάρξει ένα είδος μεταφοράς κεφαλαίων ή μεταφοράς εγγυήσεων τότε το επόμενο βήμα θα είναι η διάσπαση.

www.bankingnews.gr