Σελίδες

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

To dead line τρόικας για τα μέτρα Πηγή:www.capital.gr

Απτά αποτελέσματα σε πολλά και μεγάλα μέτωπα περιμένουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι δανειστές της χώρας οι οποίοι ολοκλήρωσαν την Παρασκευή  τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Οι παρατηρήσεις τους θα γραφθούν σε έκθεση  που θα ληφθεί υπόψη για τη δόση του Σεπτεμβρίου και για το νέο δάνειο, η οποία συμφωνήθηκε να μην δημοσιευθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι  η τρόικα που έφτασε στην Αθήνα μαζί με τους επικεφαλής  ζήτησε από την κυβέρνηση να μην χαθεί ούτε ημέρα, καθώς  από τις πολλές και επώδυνες παρεμβάσεις του μνημονίου πολλά δεν έχουν ακόμη γίνει, ενώ η εκτέλεση του προϋπολογισμού παραμένει απογοητευτική και αν δεν ανατραπεί θα οδηγήσει σε νέα  εισπρακτικά μέτρα ή περικοπές δαπανών, μέσα στον Αύγουστο.

Η τρόικα περιμένει από την κυβέρνηση:



* Άμεσες αποδείξεις ότι είναι σε θέση έως το τέλος του έτους να αναστρέψει την κακή πορεία των εσόδων και να συγκρατήσει την «τρύπα» που ήδη ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, αλλά και να συγκρατήσει τις δαπάνες εντός στόχου, καθώς παρά τη στάση πληρωμών  ξεπερνούν τον προγραμματισμό κατά μισό δισ. ευρώ περίπου. Εμφαση δίδεται προς το παρόν στο πεδίο της φοροδιαφυγής και της σπατάλης, αφού στελέχη της τρόικας αμφισβητούν σφόδρα τη βούληση της κυβέρνησης να πιάσει μεγάλους φοροφυγάδες και ζητούν «εδώ και τώρα» να μπουν κάποιοι φυλακή για παραδειγματισμό των υπολοίπων.

* Ενεργοποίηση του ταμείου αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Η κίνηση  στον ΟΤΕ ήταν οριακά εντός χρονοδιαγράμματος, αλλά ο στόχος έως το τέλος του Σεπτεμβρίου (1,7 δισ. ευρώ) και έως το τέλος Δεκεμβρίου (5 δισ. ευρώ) θεωρούνται πολύ δύσκολοι. Η τρόικα  ζητά την ουσιαστική ενεργοποίηση του Ταμείου, την πράξη της διυπουργικής επιτροπής για την ένταξη σε αυτό όλων των ΔΕΚΟ και των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο και την έναρξη διαδικασίας αποτίμησης, για να φανεί στην πράξη πόσα δισ. ευρώ είναι η αξία τους, αλλά και για να μην μπορεί η κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στη συνέχεια (50 δισ. ευρώ πρέπει να οδεύσουν προς τη μείωση του χρέους έως το 2015).

* Ολοκλήρωση όλων των παρεμβάσεων του εφαρμοστικού νόμου 2 που ζητά το αναθεωρημένο Μνημόνιο και πρέπει να περιλαμβάνουν το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εξισώνει τους μισθούς του δημοσίου με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, και στις ΔΕΚΟ.

* Επιτάχυνση πολλών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν, όπως τα κλειστά επαγγέλματα για τα οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της, την απλοποίηση ίδρυσης των επιχειρήσεων, τις αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και στην περιβαλλοντική αδειοδότηση κλπ.

* Επιτάχυνση του ΕΣΠΑ ώστε να αρχίσει η ροή χρήματος στην αγορά. Θεωρείται πολύ κομβικό σημείο, όπως φαίνεται και από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ασκηθούν μεγάλες πιέσεις από την τρόικα με στόχο να μη βυθιστεί η οικονομία ακόμη περισσότερο στην ύφεση. 



posted by capital .gr


Πηγή:www.capital.gr