Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ράιχενμπαχ και οι 300 σύμβουλοι!


Στο μικροσκόπιο όλων των διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών μπαίνει πλέον η Ελλάδα, μέσα από την πρωτοβουλία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης για τη χώρα μας στην οποία έθεσε ως επικεφαλής τον τέως αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) Χορστ Ράιχενμπαχ. Η σημειολογία του προέδρου της Κομισιόν είναι προφανής. Η EBRD ασχολείται με χώρες που είναι στα όρια της κατάρρευσης. Τα στελέχη της γνωρίζουν τι σημαίνει «παίρνω ρίσκο» , αφού χρηματοδοτούν ακόμη και χώρες που βρίσκονται σε μεγάλη κρίση ή έρχονται από κάποιον πόλεμο ή κάποια εμφύλια διαμάχη. Από την ίδια τράπεζα χρηματοδοτούνται όλα τα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ, χώρες της Νοτίου Αμερικής και της Κεντρικής Ασίας.
Στόχος η ανάκαμψη
Ο Χ. Ράιχενμπαχ δήλωσε πρόθυμος να κάνει mentoring σε ό,τι του ζητηθεί. Είπε ότι ήλθε στην Ελλάδα για να... πετύχει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η εμπειρία του από την προηγούμενη θέση τον πρόδωσε. Αρχικά, έκανε ένα σωρό αισιόδοξες προβλέψεις για την Ελλάδα... σε ό,τι αφορά επενδύσεις στον τουρισμό, την ενέργεια, τη βιομηχανία, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «εξαιρετικό επενδυτικό προορισμό» , με δεδομένα «όλα όσα θέλουν να αλλάξουν οι υπουργοί που συνάντησα». Όταν ρωτήθηκε, όμως για το πότε βλέπει να επανέρχεται η ανάπτυξη, απάντησε χωρίς να διστάσει: «Δεν έχω ιδέα!».
Παρ' όλα αυτά, φαίνεται αποφασισμένος να κάνει τη δουλειά του. Μάλιστα, κάλεσε στις Βρυξέλλες μια μικρή επιστράτευση για να συγκεντρώσει 550 αιτήσεις για περίπου 300 θέσεις. Από αυτούς περίπου 30-50 θα μείνουν στις Βρυξέλλες και άλλοι τόσοι θα έλθουν σε πρώτη φάση στην Αθήνα. Στη συνέχεια, μόλις η δουλειά προχωρήσει, θα έλθουν άλλοι 200, οι οποίοι θα πλημμυρίσουν τα αστικά κέντρα, τα υπουργεία και τις περιφέρειες της χώρας... Η λαοθάλασσα αυτή θα είναι σε επαφή με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και τον ΟΟΣΑ, από τους οποίους θα κάνουν outsourcing σε στοιχεία και μεθόδους βελτίωσης του Δημοσίου, των θεσμών της Δικαιοσύνης του εμπορικού δικαίου, της καταπολέμησης της διαφθοράς κ.λπ. Μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου θα έχει διευκρινιστεί το πλάνο δράσης της τριετίας οπότε ο καθένας θα έχει την αποστολή του, όπου κι αν βρίσκεται. Θα βρίσκονται στις έδρες των περιφερειών και θα μπορούν να σκανάρουν όλη την περιοχή ευθύνης τους. Μέχρι στιγμής ο Χ. Ράιχενμπαχ έχει γεμίσει αρκετά φύλλα από την ατζέντα του σε ό,τι αφορά τη δουλειά που θα κάνει στην Ελλάδα. Του ζήτησαν συνδρομή στα έσοδα. Πονηρεμένος από άλλες χώρες για την Ελλάδα έσπευσε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. «Εμάς δεν θα μας αφορούν ποιοι φόροι επιβάλλονται. Αυτό είναι θέμα πολιτικό. Εμάς μας ενδιαφέρει πότε και πόσο αποτελεσματικά εισπράττονται οι φόροι» , είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά.
(RealNews)

Online-press: Ο Ράιχενμπαχ και οι 300 σύμβουλοι! Όπως λέμε δηλαδή ο Αλή Μπαμπά με τους 40 κλέφτες. Μόνο ο αριθμός αλλάζει και το όνομα του αρχηγού. Αλήθεια πόσο θα κοστίζει στην Ελλάδαη διαμονή των 301 αυτών ατόμων; Μήπως θα κοστίζει περισσότερο από ότι κοστίζουν οι γνωστοί  μας 301 της Ελληνικής βουλής; 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...