Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Πουλήστε μετοχές για να πληρώσετε τις συντάξεις

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ζητούν από τα ασφαλιστικά Ταμεία να προχωρήσουν ακόμα και σε πώληση μετοχών ή απόσυρση καταθέσεων προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνουν απρόσκοπτα τις υποχρεώσεις τους

Picture 0 for Πουλήστε μετοχές για να πληρώσετε τις συντάξεις
Σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σχεδόν το σύνολο των ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας με τις διοικήσεις τους εδώ και καιρό να βρίσκονται σε αναζήτηση τρόπων για την εξοικονόμηση πόρων, προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνουν απρόσκοπτα τις υποχρεώσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ζητούν από τα Ταμεία να πουλήσουν μετοχές και ομόλογα που κατέχουν ή να αποσύρουν καταθέσεις, ώστε να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε τρίτους.

Σε πρώτη φάση η...
σχετική οδηγία ζητεί από τα Ταμεία να καταγράψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2010 και έπρεπε να έχουν εξοφληθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και να γνωστοποιηθεί στα υπουργεία το ύψος των υποχρεώσεων αυτών στις 31/7/2011. Παράλληλα, ζητούνται διευκρινήσεις για τους λόγους που δεν εξοφλήθηκαν τα παραπάνω ποσά και ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους.

Στη συνέχεια ζητείται από τα Ταμεία είτε να προχωρήσουν σε μειώσεις δαπανών είτε «να αντικαταστήσουν τις μειωμένες επιχορηγήσεις με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων ή την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.).

Όσον αφορά τις συντάξεις, μεταξύ άλλων, υπό εξέταση βρίσκονται δύο συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένα: α)η μείωση στα όρια της …καρατόμησης των επικουρικών συντάξεων, για να διασωθούν οι κύριες, ενώ β) δεν αποκλείεται κι ένας μικρός ετεροχρονισμός στην καταβολή τους. Δηλαδή, οι συντάξεις κάθε μηνός, να μην προκαταβάλλονται, όπως συμβαίνει σήμερα. Κατ αυτόν τον τρόπο το δημόσιο υπολογίζεται ότι θα κερδίζει κάποιες επιπλέον μέρες, οι οποίες, ακόμα και αυτές, πλέον θα θεωρούνται πολύ μεγάλο κέρδος.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα αποθεματικά της επικούρησης έχουν εξαντληθεί, ενώ μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι και αυτή της ενοποίησης των δύο βασικών πυλώνων ασφάλισης. Αποφάσεις, εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να αναμένονται εντός των επόμενων δυο – τριών εβδομάδων.



http://www.voria.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...