Σελίδες

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ερντογάν : “Η Μεσόγειος ήταν μια τουρκική λίμνη και μερικοί βρήκαν το πεδίο άδειο”




Βρήκαν την Μεσόγειο άδεια και κάνουν ό,τι θέλουν δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας την παρουσία του τουρκικού στόλου στην περιοχή, μετά την κρίση με τις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως αναφέρεται στον τουρκικό ηλεκτρονικό Τύπο, ο κ. Ερντογάν απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.
”Η Μεσόγειος ήταν μια τουρκική λίμνη.
Αλλά τον τελευταίο καιρό επειδή δεν βγήκαμε εκεί, μερικοί βρήκαν το πεδίο άδειο. Δεν είναι γιορτή, ούτε για σεριάνι. Τί δουλειά έχει το Ισραήλ εκεί; Το Ισραήλ δεν είναι μια χώρα ειδική στις έρευνες πετρελαίου”, είπε ο κ. Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόταση Ερογλου χαρακτηρίζοντάς την πολύ δίκαιη. ”Να διορίσει έναν εκπρόσωπο ο ΓΓ του ΟΗΕ. Να διορίσουν εκπροσώπους από το νότο και το βορρά (της Κύπρου). Εάν ο νότος και ο βορράς μαζί με μια αμερικανική εταιρεία βρουν υδρογονάνθρακες και πετρέλαιο, τα έσοδα να τεθούν σε ένα ταμείο υπό τον έλεγχο των ΗΕ. Αυτό το ταμείο να μοιρασθεί δίκαια και σίγουρα να μην χρησιμοποιηθεί για εξοπλισμούς”.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μίλησε και για άλλα θέματα που αφορούν το ΡΚΚ, την περιοδεία της στις χώρες της ”αραβικής άνοιξης”, ενώ ειδικά για τη Συρία ανέφερε πως ενημέρωσε και τον Μπασάρ Αλ Ασαντ ότι θα επιτρέψει στην συριακή αντιπολίτευση να οργανωθεί στην Τουρκία. ”Είμαστε μια δημοκρατικά χώρα, δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε του είπα”, είπε.
Στο μεταξύ ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ δήλωσε ότι έχει καθοριστεί ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες πετρελαίου της χώρας του στη Μεσόγειο. Αν χρειαστεί πρόσθεσε, η τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) θα αγοράσει μια πλατφόρμα γεωτρήσεων αξίας 1.5 δισ. δολαρίων.
Δεν είναι εύκολο πράγμα αυτό είπε, εννοώντας την αγορά, αλλά ούτε και αδύνατο, όπως πρόσθεσε. Ερωτηθείς γιατί μέχρι σήμερα δεν έγιναν έρευνες στη Μεσόγειο, ο κ. Γιλντίζ είπε ότι έχουν κάνει τα σχέδιά τους και (εάν κάνανε έρευνες) στις θάλασσες αυτές που το νομικό τους καθεστώς δεν έχει καθοριστεί, αυτή τη φορά θα πέφταν στο ίδιο λάθος με τους Ε/κ. Σε μια πολιτική πρόκληση δίνουμε τεχνική απάντηση, κατέληξε.



http://www.onlycy.com/