Σελίδες

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Καμία νύξη για νέα μέτρα από Βενιζέλο. αλλά...

venizelos




Την παραδοχή ότι ζούμε σε μια κατάσταση τεταμένη και ότι πρέπει η Ελλάδα να προστατευθεί έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης. 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει αύριο τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της τρόικας, το κλιμάκιο της οποίας -σύμφωνα με την Κομισιόν- δεν έχει οριστεί πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι θα πρέπει να πετύχουμε τους στόχους, να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να προωθήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές.
Τόνισε επίσης ότι η χώρα θα πρέπει να...
λάβει γενναίες,  μεγάλες αποφάσεις προκειμένου να σταματήσει να ταπεινώνεται.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι ένιωσε οδύνη ακούγοντας τον και ότι όλα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ κοστίζουν στη χώρα.


Συμπλήρωσε ότι η ενημέρωση που έχει ο κ. Σαμαράς είναι απολύτως η ίδια με αυτήν που έχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κι ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί αφού ο καθένας που λέει οτιδήποτε πρέπει να έχει και την ευθύνη.

Ο υπουργός Οικονομικών, δήλωσε επίσης, μεταξύ άλλων:
«Έχει διαμορφωθεί στη διεθνή οικονομία μία ρευστή και νευρική κατάσταση, η οποία επιτρέπει στους κερδοσκόπους να οργανώνουν επιθέσεις στην καρδιά του ευρώ. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η Ελλάδα να προστατευθεί.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος που έχει δεσμευθεί. Οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι υπαρξιακής σημασίας για την ευρωζώνη.
Αυτή την εποχή αμφισβητείται η ικανότητα της Ελλάδας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό που λέω τώρα, αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πολύ δυσάρεστο να λέγονται τέτοια πράγματα από επίσημα χείλη, τα οποία κοστίζουν στη χώρα. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, σοβαροί και ειλικρινείς. Μία γλώσσα υπάρχει: αυτή της αλήθειας.»
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ συμπλήρωσε πως «η κυβερνητική επιτροπή διαμόρφωσε ένα καθαρό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθώ τη Δευτέρα, στην τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
«Ο μεγάλος στόχος για εμάς είναι η μείωση των δαπανών, ο περιορισμός του κράτους. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
"Δεν πείθονται οι Ευρωπαίοι"
Πριν από την έναρξη της σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών συζήτησαν διεξοδικά τα όσα διημείφθησαν στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, καθώς και τα αιτήματα που θέτουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Από ό,τι δείχνουν οι εξελίξεις, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται να πείθονται από την μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας και ζητούν δραστικότερα μέτρα. Ο υπ. Οικονομικών συναντήθηκε εκτάκτως και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο. Έντονες είναι οι συζητήσεις σε κυβερνητικούς κύκλους για τη λήψη νέων μέτρων, όπως το πάγωμα των προσλήψεων και οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε νέο γύρο επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Όσον αφορά στο σενάριο πρόωρων εκλογών, δεν δείχνει να απασχολεί επί της παρούσης την κυβέρνηση, ωστόσο οι συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση εντείνονται.





http://www.theinsider.gr/