Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα θα προκαλέσει πανευρωπαϊκή οικονομική κατάρρευση;




Ακολουθούν  μερικές σαφείς ενδείξεις ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει  την οικονομική κατάρρευση:
1-Τα spreads των διετών ελληνικών ομολόγων είναι τώρα πάνω από 60%. Στα μονοετή είναι πάνω από 110%. Στην ουσία, οι αγορές αναμένουν μια ελληνική χρεοκοπία από ώρα σε ώρα.
2-Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών καταρρέουν. Όπως και το 2008, η ραγδαία πτώση των τραπεζικών μετοχών σηματοδοτεί την αρχή του τέλους.

3-Φημολογείται πως η Γερμανία προετοιμάζει τη διάσωση των τραπεζών της σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Λέγεται πως η κυβέρνηση προειδοποιεί τις τράπεζες και τους επενδυτές, να είναι έτοιμοι για ένα κούρεμα ύψους έως και 50% του ελληνικού χρέους.
4-Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ευρισκόμενη στη κόψη του ξυραφιού.
5-Ο Γερμανός Επίτροπος Günther Oettinger δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να στείλει κυανόκρανους στην Ελλάδα για να αναλάβουν την είσπραξη των φόρων!
6-Η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα οδηγεί την οικονομία της σε συρρίκνωση. Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 5.3% μέχρι το τέλος του 2011.
7-Με βάση τα λεχθέντα από τον υφυπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, η χώρα διαθέτει αρκετά χρήματα για να τη βγάλει πέρα και τον Οκτώβριο. Μετά όχι.
8-Μεγάλες τράπεζες της ΕΕ, της Αμερικής, και της Ιαπωνίας έχουν τεράστια  έκθεση απέναντι στο ελληνικό χρέος. Αν αναγκαστούν να υποστούν ζημιές, μπορεί και να καταρρεύσουν οριστικά.
9-Αν καταρρεύσει η Ελλάδα, θα ακολουθήσει και η Πορτογαλία, της οποίας τα σπρεντ των διετών ομολόγων είναι πάνω από 15%, ενώ μόλις πέρσι ήταν 4%. Σήμερα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, και η Ιταλία έχουν χρέη πάνω από 100% σε σχέση με τα ΑΕΠ τους.
10-Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, και η Ισπανία χρωστάνε συνολικά πάνω από €3 τρισεκατομμύρια.
11- Πολλές τράπεζες (ακόμη και γαλλικές) υποβαθμίζονται πιστοληπτικά από τους οίκους αξιολόγησης. Μερικές από αυτές έχουν τεράστια ανοίγματα. Λίγο πριν διαλυθεί, η Lehman Brothers είχε ανοίγματα 3/1, ενώ σήμερα οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες βρίσκονται στο 32/1!
12-Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει το χρέος των αδύναμων χωρών επ άπειρον. Ήδη έχει στα χέρια της περίπου €444 δισεκατομμύρια χρέους από την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Πορτογαλία, την Ισπανία, και την Ιρλανδία. Μάλιστα, ο Γερμανός Jurgen Stark, παραιτήθηκε από την ΕΚΤ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μαζική και αλόγιστη αγορά κρατικών ομολόγων από πλευράς της τράπεζας.
13-Ο οικονομολόγος Nouriel Roubini προειδοποιεί ότι χωρίς ένα πρόγραμμα μαζικών κινήτρων από πλευράς της Δύσης, σύντομα θα επέλθει οικονομική κατάρρευση και μόνιμη ύφεση.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα κινδυνεύει. Όσο αυξάνεται η λιτότητα, τόσο επιβραδύνεται η οικονομία, και μειώνονται τα δημόσια έσοδα.  Και όσο μειώνονται τα δημόσια έσοδα, τόσο πιο δύσκολα αντιμετωπίζεται το χρέος. Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, δεν θα πληγεί μόνο η ίδια, αλλά και ολόκληρη η ευρωζώνη.
Αρκετοί είναι αυτοί που μιλάνε για την ανάγκη των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», όμως οι λαοί δεν είναι ακόμη έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Όσο περισσότερη δύναμη αποκτά η ΕΕ,  άλλη τόση θα χάνεται από πλευράς εθνικών κυβερνήσεων.
Τι πρέπει λοιπόν να γίνει με βάση τη σημερινή ισχύουσα κατάσταση; Οι Γερμανοί βαρέθηκαν να πληρώνουν, και οι Έλληνες βαρέθηκαν να σφίγγουν τα λουριά τους, εξαιτίας της λιτότητας που τους επιβάλλουν.
Σε κάποια φάση κάτι θα σπάσει, και οι αγορές θα πανικοβληθούν. Η πίστωση θα παγώσει επειδή θα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το ποιος μπορεί και το ποιος δεν μπορεί να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Τότε είναι που θα αρχίσουν να πέφτουν τα ντόμινο. Θα υπάρξει χάος.
Εδώ και δεκαετίες, οι κυβερνήσεις της Δύσης είχαν προειδοποιηθεί για τους κινδύνους της συσσώρευσης μεγάλου χρέους. Το ίδιο και οι τράπεζες, όσον αφορά στα ρίσκα που έπαιρναν. Κανένας όμως δεν άκουγε.
Έτσι, σήμερα βλέπουμε να ξετυλίγεται σε αργή κίνηση ένας εφιάλτης. Ετοιμαστείτε να τον ζήσετε. Θα είναι τρομερός….
The Economic Collapse

http://theeconomiccollapseblog.com/



http://www.antinews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...