Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΡΑΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΜΠΟΥ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΣΗΣ



Μπορεί ο υπουργός των Οικονομικών να μην προλαβαίνει να κάνει διαγγέλματα προς τον λαό, αλλά τις ειδήσεις τις δίνει παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης – και κυρίως των δανειστών – όσον αφορά στα κρίσιμα ζητήματα, με τα οποία δεν έχει καταπιαστεί.

Μιλώντας στο Συνέδριο του Economist ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε πως υπάρχουν περιττοί οργανισμοί και πλεονάζον προσωπικό στο δημόσιο, αποκαλώντας την περαιτέρω μείωση προσωπικού «ανάγκη εκλογίκευσης» και προαναγγέλλοντας τη «βούληση και τη σταθερή δέσμευση να εφαρμόσουμε όσα πρέπει να εφαρμόσουμε, έναντι όχι μόνο της ευρωζώνης αλλά και του εαυτού μας και των παιδιών μας».

Ανέφερε μάλιστα ότι θα ήταν καλό η τρόικα να έχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα, ώστε να...
«αποφεύγονται επικοινωνιακές παρεξηγήσεις», προσθέτοντας πως «δεν είναι η Ελλάδα τα καταλυτικό πρόβλημα της ευρωζώνης».

Επίσης δεν παρέλειψε να παραδεχθεί ότι τα μέτρα ήσαν αναγκαία κυρίως λόγω της ανεπάρκειας του εισπρακτικού μηχανισμού της χώρας και είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν νοείται να αυξάνονται συνεχώς φόροι και τέλη, όσες φορές το κάναμε, το κάναμε υπό μεγάλη πίεση. Αυτές οι αδικίες θα αποκατασταθούν με το νέο φορολογικό σύστημα»…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εμφάνιση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Μπομπ Τράα, που ήταν κάτι παραπάνω από σαφής:

«Οι δανειστές της Ελλάδας έχουν όλη την καλή διάθεση να δώσουν στη χώρα περισσότερο χρόνο να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αρκεί η Αθήνα να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε.

«Κάτι καίριο που μάθαμε είναι ότι (η προσαρμογή) θα πάρει περισσότερο χρόνο εξαιτίας της αδυναμίας εφαρμογής της από την Ελλάδα», συνέχισε: «Θα σταθούμε δίπλα σας αλλά πρέπει να εκπληρώσετε τις δεσμεύσεις σας. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Η εφαρμογή είναι ουσιαστικής σημασίας».

Κι ακόμη: «Έχετε τεράστια στήριξη και έχετε και χρόνο. Αλλά πρέπει να δείξετε ότι συνέρχεστε, και από πολιτικής άποψης», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως θεωρεί ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τράα τάχθηκε κατά της υπερφορολόγησης: «Δεν πρέπει να υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενοι φόροι», είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, να βελτιώσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και να μειωθεί το μέγεθος του κράτους.

Όσον αφορά στις απολύσεις από τον δημόσιο τομέα, ο Μπομπ Τράα ήταν επίσης σαφής: Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού.



http://www.elzoni.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...