Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι σε εργασιακή εφεδρεία και εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης



Ήρθε το τέλος...
- Σε διαπραγμάτευση οι μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου
- Reuters: Ανεξάρτητα από τις τηλεδιασκέψεις μόνο όταν επιστρέψει η τρόικα θα υπάρξει απόφαση για την 6η δόση
- Στις 20.00 η νέα τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Ε. Βενιζέλο και την τρόικα...

- Επιστολή Ρέππα: Μειώστε κατά 30% το προσωπικό στα υπουργεία
- Διαβάστε πόσο θα επιβαρυνθούν τα ελληνικά νοικοκυριά με τις νέες τιμές πετρελαίου

Η κυβέρνηση φαίνεται πως εξακολουθεί να “παίζει” το επικοινωνιακό της παιχνίδι που ξεκίνησε εδώ και μέρες για να μειώσει της αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει τον νέο κύμα μέτρων που θα σαρώσει τα πάντα στον δημόσιο τομέα.

Έτσι αφήνει να νοηθεί ότι τα «τσούγκρισαν» στο πρώτο «ραντεβού» τους, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι εκπρόσωποι της τρόϊκα.. Σημείο τριβής, τι άλλο; Η επιμονή της Κυβέρνησης να «φτιάξει ομελέτα, χωρίς να σπάσει αυγά» στο δημόσιο.. Άλλωστε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τον οποίο επικαλείται το Reuters δήλωσε πως η Ελλάδα είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, και πως χρειάζεται ακόμη κάποια δουλειά ώστε να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, μόνο όταν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, τότε μόνο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την έκτη δόση, κάτι που σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τις τηλεδιασκέψεις θα πρέπει να περιμένουμε και την άφιξη της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός οικονομικών υπεραμύνθηκε την λύσης της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο την ώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιμένουν ότι στο μέτρο αυτό πρέπει να προστεθούν και απολύσεις. Η τρόικα απαιτεί μεταξύ άλλων να απολυθούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και να ψηφιστεί νέο μισθολόγιο λιτότητας, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι.

Έτσι λοιπόν τα μέτρα που φαίνεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τώρα είναι η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης. Επιβέβαιωση αυτού είναι και η επιστολή του κ. Ρέππα προς τους υπουργούς, ο οποίος αναφέρει πως πρέπει άμεσα όλοι να μειώσουν κατά 30% το προσωπικό τους.


Τι θα συμβεί με το πετρέλαιο θέρμανσης και πόσο θα πληρώσουμε την εξίσωση

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται άμεσα σε μια επιβάρυνση 500 ευρώ για κάθε 1.000 πετρελαίου ή πάνω από 2.000 ευρώ για ένα μόνο γέμισμα της δεξαμενής μιας μέσης πολυκατοικίας. Αυτό σημαίνει 150 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση σε ετήσια βάση για ένα μέσο νοικοκυριό, καθώς η τιμή λιανικής από τα 90 λεπτά το λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 98 λεπτά/ λίτρο.

Αυτό, για ένα μέσο νοικοκυριό μεταφράζεται σε περίπου 1.750 ευρώ για όλη τη σεζόν, από 1.600 ευρώ πέρυσι.
Ωστόσο, αν ισχύσει η άμεση εξίσωση του ΕΦΚ τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να δώσουν έναν ακόμη μισθό σε ετήσια βάση, αφού το νέο χαράτσι μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης από τα 90 λεπτά/ λίτρο που έκλεισε τον Απρίλιο, στα 1,40 ευρώ/ λίτρο σε έναν μήνα από σήμερα, όταν και θα αρχίσει η περίοδος διάθεσής του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", από τα περίπου 1.600 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι μια μέση οικογένεια για να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση για τη σεζόν 2010-2011, θα αναγκαστεί να βάλει φέτος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας 2.500 ευρώ.

Δηλαδή, θα υποχρεωθεί να δώσει 900 ευρώ επιπλέον ή έναν μισθό, για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης (1,5 τόνο ή 1.800 λίτρα) με εκείνες που χρειάστηκε να πάρει πέρυσι.
Όλα αυτά θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από τα 20 ευρώ/ χιλιόλιτρο στα 412 ευρώ/ χιλιόλιτρο, κάτι που σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά ως το 2013.


Όπως και να έχει τα νέα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν και στον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δαπανών (συμπεριλαμβανομένων, της εργασιακής εφεδρείας - που αναμένεται να επεκταθεί και στον στενό δημόσιο τομέα -, της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, των καταργήσεων φορέων, κ.λπ.).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται, αφενός τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα αλλά και πρόσθετα μέτρα, 1,5-2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν εφόσον ο νέος φόρος στα ακίνητα, μέσω της ΔΕΗ δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Οι δανειστές, εκτιμούν ότι το ειδικό τέλος στα ακίνητα θα φέρει εφέτος 1 δισ. ευρώ λιγότερα από τα 2-2,6 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών και ζητούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι "όλες οι ειδικότερες αποφάσεις, οι οποίες κινούνται, ούτως ή άλλως, στο πλαίσιο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και ισχύει ως νόμος του κράτους, θα ανακοινωθούν μετά και την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα".

Κατά πληροφορίες, στο τραπέζι της τηλεδιάσκεψης βρίσκονται προτάσεις που αφορούν σε:

- Απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου και στον στενό δημόσιο τομέα
- Αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία
- Μείωση συντάξεων σε όσους είναι κάτω των 60 και λαμβάνουν πάνω από 1.500 ευρώ
- Νέα μείωση αφορολόγητου

Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, στην τηλεδιάσκεψη μετέχουν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης.
newsit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...