Σελίδες

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Το ελληνικό χρέος γκρεμίζει τις αγορές

“Μαζεύτηκε” στο -1,7% η Αθήνα, μετά τις δηλώσεις Μέρκελ, αλλά…


 
«Κόκκινες» οι αγορές στην Ευρώπη – αλλά και στις ΗΠΑ -λόγω της έκθεσης των τραπεζών στα χρέη της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ενώ η Αθήνα πέρασε μία ακόμη ζοφερή συνεδρίαση καθώς η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου προκάλεσε όχι απλώς αβεβαιότητα,
αλλά αποτέλεσε το εφαλτήριο για να γραφεί κάθε  πιθανό και απίθανο σενάριο για την Ελλάδα.
Κάποιοι που ανήκουν στο μπλοκ των Εγγλέζων συνεχίζουν να υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ άλλοι γνωρίζουν πόσο καταστροφική θα ήταν μια τέτοια διαδικασία. Το ελληνικό spread έφθασε τις 2.123 μονάδες στη 10ετία διακινώντας μια πράξη (1 εκατ. ευρώ) στην τιμή των 41,60 (δηλαδή, το 1 εκατ. ευρώ το αγόρασε σήμερα 460.000 ευρώ).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις... 850,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,70% ενώ προηγουμένως έχανε και 3,4%, με την “βελτίωση” να αποδίδεται στις δηλώσεις Μέρκελ περί πιθανής έγκρισης του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πτώση 1,88% για την Εθνική, η οποία έφθασε στα 3,13 ευρώ. Κατάρρευση για τη Marfin Popular με πτώση 7,5%. Πτώση 0,67% στη μετοχή της ΟΠΑΠ, στην οποία διακινήθηκαν με μια πράξη 1,5 εκατ. μετοχές δίχως να διενεργηθεί πακέτο.

Απώλειες 2,94% για την Alpha Bank, 5% για την Ελλάκτωρ και 5,15% για τον ΟΤΕ.

Πάνω από 3% η πτώση στις μετοχές των MIG, Μυτιληναίου, Τράπεζα Πειραιώς και Ταχυδρομικό. Πάνω από 2% η πτώση σε Folli Follie και Μότορ Όιλ. Με κέρδη 0,39% έκλεισε μόνο η Coca-Cola.

Στα 62,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.                                   

Την ίδια ώρα, η πτώση στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές αγγίζει το 3%, ενώ και η Wall Street υποχωρεί κατά 2% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.
Παράλληλα, το ευρώ κατρακυλά προς τα 1,36 δολάρια…
 
 
http://www.protothema.gr/