Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

«Υπερόπλο» το χάπι στατίνης



Γνωστές και ως «ασπιρίνες του 21ου αιώνα», οι στατίνες είναι από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σκευάσματα για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και την πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ τους έχουν αποδοθεί ιδιότητες αποτροπής της νόσου Αλτσχάιμερ και του διαβήτη.

Τώρα, δύο νέες αμερικανικές έρευνες έρχονται να προσθέσουν ακόμη μία σημαντική «δράση» στο ενεργητικό τους. Οι στατίνες, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, πιθανώς προλαμβάνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.


Και αυτό συμβαίνει γιατί μειώνουν τη χοληστερόλη, τη λεγόμενη «κακή χοληστερίνη», η οποία, όπως αναφέρουν, αυξάνει τον κίνδυνο γι' αυτή τη μορφή καρκίνου από 10% έως και 22%.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη μελετήσει από παλιά την πιθανή σχέση της υψηλής χοληστερόλης με τον καρκίνο του προστάτη. Μάλιστα, το 2009, ερευνητές από τη Βαλτιμόρη είχαν αποφανθεί ότι η χαμηλή ολική χοληστερίνη σηματοδοτεί μειωμένη εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου. Επίσης είχαν προτείνει να μελετηθούν τυχόν αντικαρκινικές ιδιότητες που μπορεί να έχουν οι στατίνες, τα χάπια που ρίχνουν την «κακή χοληστερίνη».

Αυτή τη συμβουλή φαίνεται να ακολουθούν τώρα οι ερευνητές από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και από την Κλινική Κλίβελαντ στο Οχάιο. Στην πρώτη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης διατρέχουν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και μάλιστα κατά 85% αυξημένες πιθανότητες, όσοι νοσήσουν, να παρουσιάσουν μία σοβαρή, επιθετική μορφή του καρκίνου.

Στη δεύτερη έρευνα, στη διάρκεια της οποίας μελετήθηκαν οι βιοψίες από δείγματα ιστών 4.000 καρκινοπαθών, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν αυξημένη χοληστερόλη διέτρεχαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο για κακοήθεις όγκους στον προστάτη και 24% πιθανότητες οι όγκοι αυτοί να ανήκουν στην πιο επιθετική μορφή της ασθένειας. Επίσης, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα περιορίζουν τη μεγέθυνση του προστάτη.

Πάντως, συνάδελφοί τους επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί να ακολουθήσουν και νέες, πιο εξειδικευμένες έρευνες προτού θεωρηθεί ασφαλής η συνταγογράφηση των στατινών κατά του καρκίνου.


Μυρτώ Μπούτση



http://www.dimokratianews.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...