Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Πώς το Κατάκολο και τα Ιωάννιμα θα γίνουν... Τέξας





Φουλ τις μηχανές για τις έρευνες πετρελαίου στην Ελλάδα βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που προχωρεί σε ανοικτό διαγωνισμό για έρευνες με στόχο τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου σε τρεις περιοχές στη δυτική Ελλάδα, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 250 ως 300 εκατ. βαρελιών συνολικά...


O διαγωνισμός για έρευνες στη δυτική Ελλάδα «τρέχει» παράλληλα με τον άλλο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το Σεπτέμβριο για τη συλλογή προκαταρκτικών ερευνητικών δεδομένων σε ευρύτερες θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και δυτικά της Κρήτης.

Το νέο πρότζεκτ, που εγκρίθηκε την Πέμπτη από την κυβερνητική επιτροπή, αφορά στη διεθνή ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (open door) που θα δημοσιευτεί στις αρχές του 2012 για την έρευνα και εκμετάλλευση συγκεριμένων «οικοπέδων» - όπως λέγονται στην πετρελαϊκή ορολογία, στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο.

Ενδείξεις


Στόχος είναι τα γεωτρύπανα να αρχίσουν να δουλεύουν ως το τέλος του 2012. Και οι τρεις είναι περιοχές που ως ένα βαθμό είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν, είχαν δώσει ενδείξεις ή και ευρήματα, αλλά οι έρευνες εγκαταλείφθηκαν για τεχνικούς ή άλλους λόγους.


Το πρώτο «οικόπεδο» αφορά σε περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου με εκτιμώμενα απολήψιμα κοιτάσματα πετρελαίου της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών.

Πρόκειται για περιοχή στην οποία οι έρευνες διακόπησαν το 2001, όταν η εταιρεία Triton αποχώρησε από το εγχείρημα, χωρίς να προχωρήσει σε διάτρηση των πιο υποσχόμενων σημείων.

Πάντως η περιοχή θεωρείται δύσκολη, καθώς μέχρι σήμερα παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί στον ελληνικό χώρο. Η παραχώρηση στα Ιωάννινα αφορά σε γεωτρήσεις που πρέπει να γίνουν σε ορεινή περιοχή δυτικά και βόρεια των Ιωαννίνων, προς τα σύνορα με την Αλβανία.

Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 50 ως 80 εκατ. βαρελιών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό των στόχων που πιθανόν να έχουν πετρέλαιο σε μεγάλα βάθη, άνω των 4.000 μέτρων.

Το 2002 η κοινοπραξία που ερευνούσε στην περιοχή επέστρεψε το «οικόπεδο» στο ελληνικό δημόσιο, καθώς δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη γεώτρηση για τεχνικούς λόγους.
Παρά τις δυσκολίες οι επιστήμονες αξιολογούν θετικά την περιοχή και εκτιμούν ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς γειτνιάζει με την Αλβανία, η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

Στο Κατάκολο

Τέλος η τρίτη περιοχή που θα προκηρυχθεί βρίσκεται στο Κατάκολο και αφορά ένα μικρό κοίτασμα της τάξης των 3 εκατ. βαρελιών, που είχε ανακαλυφθεί το 1982 από την τότε Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (σήμερα έχει μετεξελιχθεί στα Ελληνικά Πετρέλαια) σε βάθος 2.400-2.600μ.

Το οικόπεδο απέχει περίπου 3,5 χλμ από το ακρωτήρι Κατάκολο. Οταν ανακαλύφθηκε το κοίτασμα θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας, γύρω στα 250 μέτρα, των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας υδροξειδίου του θείου και διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα όμως τόσο η τεχνολογική εξέλιξη όσο και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα στο λιμάνι του Κατάκολου.

Οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί για τις τρεις περοχές μαζί με τα διαδικαστικά της ανοικτής πρόσκλησης δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα και σε διαβούλευση, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, προκειμένου να ενημερωθούν οι υποψήφιοι επενδυτές.

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πραγματικά υπάρχει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες και γι' αυτό ακριβώς οι τρεις συγκεκριμένες περιοχές δίνονται στη δημοσιότητα με τη μέθοδο αυτή», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. «Σήμερα ενημερώνουμε τη διεθνή πετρελαϊκή βιομηχανία και όλους τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες ότι προτιθέμεθα να προχωρήσουμε στη διαδιακασία και στο μεσοδιάστημα προετοιμάζουμε το σχετικό φάκελο, προκειμένου στις αρχές του 2012 να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, να παραχωρήσουμε τα τρία οικόπεδα και να έλθουν πετρελαϊκές εταιρείες για να διερευνήσουν το κοίτασμα» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Επίσης διευκρίνισε ότι οι έρευνες δεν αφορούν μόνον σε πετρέλαιο αλλά και σε φυσικό αέριο, το οποίο πολλές φορές βρίσκεται στο ανώτερο μέρος του κοιτάσματος και στο κατώτερο, στο πιο βαθύ στρώμα, βρίσκεται το πετρέλαιο.

«Ολα τα στοιχεία όμως και οι ενδείξεις για τα απολήψιμα αποθέματα απομένει να ερευνηθούν, όταν οι εταιρείες θα φέρουν τα γεωτρύπανα και αξιολογηθούν στην πράξη τα κοιτάσματα», κατέληξε.

Διαβουλεύσεις

Η πρόοδος της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές δίνουν ελπίδες στο υπουργείο και για τα τρία «οικόπεδα». Η διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την τελική μορφή της πρόσκλησης ενδιαφέροντος θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ στόχος του υπουργείου είναι ως το τέλος του 2012 να έχουν «πιάσει» δουλειά τα γεωτρύπανα.

Σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο


Από το Σεπτέμβριο «τρέχει» άλλος διαγωνισμός που ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και αφορά στην επιλογή των ειδικών εταιρειών που θα διενεργήσουν σεισμικές έρευνες σε ανεξερεύνητες μέχρι σήμερα θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος και δυτικά της Κρήτης για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου ή και πετρελαίου.

Τα στοιχεία από τις έρευνες θα δοθούν στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ οι εταιρείες μπορούν να τα πουλήσουν σε τρίτους ενδιαφερόμενους πετρελαϊκούς ομίλους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, το υπουργείο θα προχωρήσει μέσα στο 2012 σε διαγωνισμούς για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των ενδεχόμενων κοιτασμάτων.


πηγή: Ημερησία
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...