Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί, ο Σαμαράς και ο μοναχικός δρόμος του Γιώργου

  
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί, ο Σαμαράς και ο μοναχικός δρόμος του Γιώργου
Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι το πολυνομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί, τον Ευ. Βενιζέλο να επιμένει στο άρθρο 37 για τις συλλογικές συμβάσεις και την πλειοψηφία των υπουργών να σφάζουν με το γάντι την κοινή πρωτοβουλία των Λοβέρδου, Ραγκούση, Διαμαντοπούλου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σήμερα το μεσημέρι θα επιχειρήσει να πείσει την κοινοβουλευτική του ομάδα για την αναγκαιότητα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. «Είναι σημαντικό να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει να ψηφίσει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο το πολυνομοσχέδιο», είπε χθες χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του στο υπουργικό. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται να έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε διαγραφές όσων διαφωνούν με το «37», θέλει ωστόσο την κοινοβουλευτική ομάδα (πλην Λούκας) να σταθεί στο πλευρό του.

Αργότερα, στις 7 το απόγευμα, θα προσπαθήσει εκ νέου να πείσει τον Αντώνη Σαμαρά, να συστρατευτεί στην προσπάθεια εύρεσης τελικής λύσης: «Εμείς θα καλέσουμε και πάλι τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως κάθε φορά, ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή, να αναλάβουν τις ευθύνες τους… Λόγω των κρίσιμων εθνικών στιγμών, πρέπει το μέτωπο να είναι αρραγές. Και σε αυτό το μέτωπο, δεν περισσεύει κανένας».

Γνωρίζει όμως εκ των προτέρων ότι η δεύτερη προσπάθεια είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η αντιμνημονιακή πολιτική αποδίδει καρπούς και θα επιμείνει σε αυτή.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει ότι «οι πολιτικές δυνάμεις που κάθονται στον πάγκο»- τα λόγια δικά του, δεν πρόκειται να συναινέσουν. Και η προσπάθεια να υπάρξει μια οριστική πια λύση, είναι αποκλειστικά δική του.

Στον μοναχικό αυτό δρόμο, ο Πρωθυπουργός- λένε στενοί του συνεργάτες, κάποιες στιγμές αισθάνεται ότι δεν έχει σταθερά μαζί του το σύνολο της κυβέρνησης, Αν και δεν το δημοσιοποίησε, από την κοινή επιστολή των τριών υπουργών ενοχλήθηκε. Τον πείραξε περισσότερο ο χρόνος στον οποίο επέλεξαν να την δημοσιοποιήσουν. Στην αρχή μιας από τις κρισιμότερες εβδομάδες - κατά τη γνώμη του.

Ενοχλημένοι εμφανίστηκαν στο υπουργικό και οι περισσότεροι υπουργοί, σημειώνοντας ότι o ο χρόνος δεν προσφέρεται για μετωπικές συγκρούσεις με τις κοινωνικές ομάδες.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Χρήστου Παπουτσή: «Η ΕΛΑΣ είναι ένας από τους μηχανισμούς του κράτους που έχει πολίτευμα κοινοβουλευτική δημοκρατία. Δεν είναι ούτε αστυνομικό ούτε στρατιωτικό κράτος. Ως εκ τούτου η αστυνομία έχει την υποχρέωση να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας».

Την τελευταία φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς  συνομίλησαν κάτω από ανάλογες συνθήκες, λίγο έλειψε να οδηγηθούμε σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Εκείνη όμως η ημέρα, πόρρω απέχει από τη σημερινή, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου- τονίζουν, είναι αποφασισμένος να πάει τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, να εξασφαλίσει την 6η δόση του δανείου και μια οριστική λύση, να ψηφίσει και τον προϋπολογισμό του 2012. Και μετά, η συγκυβέρνηση δεν φαίνεται εφικτή, αλλά για τα άλλα βλέπουμε…


Θέμης Δαγκλής


http://www.newpost.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...