Σελίδες

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Συμφωνία-ντροπή για καταθέσεις στην Ελβετία



Το υπουργείο Οικονομικών «κλείνει το μάτι» σε όσους έστειλαν τα χρήματά τους στην Ελβετία (σίγουρα δεν είναι μεροκαματιάρηδες και μικροκαταθέτες, αλλά μεγαλοσχήμονες «καρχαρίες») και ετοιμάζεται να τους επιβάλει φορολογία που ισοδυναμεί με «χάδι».

Την ώρα που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, οι διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, γίνονται, με την Ελλάδα να εμφανίζεται να δέχεται τη φορολόγηση των τόκων από τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία, με συντελεστή μόλις 5%. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να «πουλήσει» επικοινωνιακά τη συμφωνία, όταν χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία πριν από περίπου δύο μήνες ανακοίνωσαν αντίστοιχες συμφωνίες, με τον φόρο επί των τόκων να κυμαίνεται από 19% έως 34%! Το ίδιο το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η πλειονότητα των καταθέσεων αυτών θα φορολογηθεί κατά μέσο όρο με 20% έως 25%.


Οπως γίνεται αντιληπτό, το 5% που θα καρπωθεί το ελληνικό δημόσιο ταμείο μοιάζει με ψίχουλα μπροστά στο 25% που θα καρπωθεί, μεσοσταθμικά, το γερμανικό και το αγγλικό. Την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας οι έκτακτες εισφορές, επί δικαίους και αδίκους, πέφτουν κυριολεκτικά... βροχή, οι ελληνικές φορολογικές αρχές είναι σαν να... επιβραβεύουν όσους επέλεξαν την ασφάλεια του ελβετικού τραπεζικού συστήματος και ας γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι κατ' επάγγελμα φοροφυγάδες, καθώς πρόκειται να φορολογηθούν με ένα πολύ μικρό ποσοστό, αντιστρόφως ανάλογο με τα τεράστια ποσά που το τελευταίο διάστημα βγήκαν εκτός Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, οι «κρυφές» καταθέσεις Ελλήνων σε διάφορους φορολογικούς «παραδείσους» φτάνουν τα 60 δισ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων αυτών να βρίσκεται στην Ελβετία.

Με φορολόγηση των τόκων κοντά στο 5%, πάει περίπατο το... αισιόδοξο σενάριο που ήθελε το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί ετησίως πάνω από 5 δισ. ευρώ, μέσω της φορολόγησης των καταθέσεων της Ελβετίας. Στην καλύτερη περίπτωση να καταφέρει να αντλήσει κοντά στο 1 δισ. ευρώ και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Οι ελβετικές αρχές, πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δοθούν ονόματα καταθετών, διατηρώντας ανέπαφο το τραπεζικό τους απόρρητο. Ετσι, το οικονομικό επιτελείο είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει να προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων που θα μπορούσαν να ξεσκεπάσουν περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής μέσω «ξεπλύματος μαύρου» χρήματος που έφυγε στο εξωτερικό για να μην πέσει στην αντίληψη του ελληνικού φοροελεγκτικού μηχανισμού. Από την άλλη πλευρά, οι Ελβετοί εξασφαλίζουν σε μεγάλο ποσοστό να μη χάσουν καταθέσεις, λόγω του κινδύνου να αποκαλυφθούν τα ονόματα των δικαιούχων.

Το πιθανότερο είναι να αυξηθούν κιόλας, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής φορολόγησης που θα καλούνται να υποστούν από εδώ και στο εξής.


Βασίλης Αγγελόπουλος





Θα ζητήσουν σύντομα εκλογές 14 από τους ψευτοδιαφωνούντες

«Ναι σε όλα» ετοιμάζονται να ψηφίσουν πάλι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιδράσεις ακολουθούν το γνωστό «τροπάρι». Ετσι, στο παρά πέντε των απολύσεων δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων και των νέων μέτρων, ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για επιμέρους θέματα, δίνοντας την εικόνα «Βαβέλ» στο κυβερνών κόμμα.

Ευθύνες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και σε άλλους υπουργούς καταλογίζει ο Ν. Σαλαγιάννης (Βήμα FM) για τις καθυστερήσεις σε αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές αντίστοιχα, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έστω και τώρα... «Θεωρώ θεμελιώδες λάθος του πρωθυπουργού της χώρας που, όταν κατάλαβε πού βρισκόμαστε, δεν κήρυξε πανστρατιά, δεν είπε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης...» σημειώνει, ζητώντας «εμπόλεμη κυβέρνηση» έστω και αργά. Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση... Την ίδια στιγμή, περίπου 14 βουλευτές από όλο το φάσμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ φέρονται αποφασισμένοι να ζητήσουν σύντομα εκλογές, διά κειμένου με υπογραφές μάλιστα, είτε μετά την εκταμίευση της έκτης δόσης είτε αφού «κλειδώσει» η συμφωνία του Ιουλίου. Στόχος τους είναι αφενός μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, αφετέρου το ξαναμοίρασμα της τράπουλας στο εσωκομματικό πεδίο...

Αντίθετα, «πράξη υψίστης πολιτικής ανευθυνότητας» χαρακτηρίζει την προκήρυξη εκλογών ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος προτείνει νέο εκλογικό νόμο, με καθιέρωση μονοεδρικών ή ολιγοεδρικών περιφερειών και κατάργηση σε μεγάλο βαθμό του σταυρού προτίμησης, ενώ τάσσεται κατά της κομματικής πειθαρχίας και της διαγραφής «ανταρτών» βουλευτών.

Την πρόταση για μείωση των βουλευτών σε 200 επαναφέρει (ΑΝΤ1 Radio) ο Γ. Αμοιρίδης, ο οποίος πάντως προχτές δέχτηκε αποδοκιμασίες κατά την παραμονή του στην Κατερίνη. «Γιατί να μην πάνε σε εφεδρεία και 100 βουλευτές; Να γίνουμε 200 για να μειωθεί το κόστος. Δεν μπορεί να μειώνεται το Δημόσιο μόνο σε βάρος των υπαλλήλων...» δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η διαδικασία της εφεδρείας έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια...

Ευθύνες σε στελέχη της κυβέρνησης, φωτογραφίζοντας τον Θ. Πάγκαλο, καταλογίζει και ο Χρ. Πρωτόπαπας (Flash). Υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είχαν φτιαχτεί μηχανισμοί αξιολόγησης και να είχαν προχωρήσει οι συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, σημειώνει ότι, «αν είχαν γίνει αυτά, η τρόικα δεν θα μας ζητούσε σήμερα 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι να μπουν στην εργασιακή εφεδρεία».

«Δυστυχώς, δεν έγιναν αυτά που έπρεπε τα δύο τελευταία χρόνια» λέει και ο Κ. Καρτάλης, αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, τις συγχωνεύσεις οργανισμών κ.τ.λ., ενώ τι προβλέπει το Σύνταγμα θυμίζει σε όσους λένε με ευκολία «απολύστε»... Οτι δεν θα υπήρχε η ανάγκη να πάμε σε εφεδρεία, «αν είχαν γίνει στον χρόνο τους όσα ψηφίσαμε» υποστηρίζει και ο Ευτ. Δαμιανάκης, χαρακτηρίζοντας «δεδομένες» τις πολιτικές ευθύνες.



Μαριτίνα Ζαφειριάδου


http://www.dimokratianews.gr/