Σελίδες

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Κουρέψτε μόνοι σας το ελληνικό χρέος!


Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε και εσείς στο «παιχνίδι» που παίζεται το τελευταίο διάστημα πίσω από κλειστές πόρτες σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι και αλλού

Picture 0 for Κουρέψτε μόνοι σας το ελληνικό χρέος!
Το κούρεμα (haircut) του ελληνικού χρέους, τώρα γίνεται παιχνίδι! Το πρακτορείο Reuters έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να κουρέψουν το χρέος της Ελλάδας όσο αυτοί επιθυμούν (από 0% μέχρι και 100%, δηλαδή στάση πληρωμών) και να δουν τι θα χάσουν από αυτό οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων φυσικά και οι ελληνικές μία προς μία, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.
Μάλιστα, η παραπάνω εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα εικονικού haircut και για τις υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία.
Έτσι ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει στο «παιχνίδι» που παίζεται το τελευταίο διάστημα πίσω από κλειστές πόρτες σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι και αλλού και ίσως να καταφέρει να πετύχει το τελικό ποσοστό που θα συμφωνηθεί.

Για παράδειγμα, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς του εργαλείου, σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος υποστεί haircut της τάξης του 30%, και με τον δείκτη core Tier 1 στο 5% (όπως ορίστηκε στα φετινά stress tests), οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χάσουν κεφάλαια ύψους 14,8 δισ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό τα 11,7 δισ. αφορούν απώλειες των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα για τις 6 μεγαλύτερες: 3 δισ. ευρώ για την Αγροτική, 2,7 δισ. ευρώ για τη Eurobank, 2,3 δισ. ευρώ για την Πειραιώς, 1,7 δισ. ευρώ για την ΕτΕ, 1,6 δισ. ευρώ για το ΤΤ και 400 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank.
Σε άλλο παράδειγμα κουρέματος 50%, με τον δείκτη core Tier 1 πάντα στο 5%, οι συνολικές απώλειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονται στα 25,7 δισ. ευρώ. Οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές χάνουν 21,1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα: 4,6 δισ. ευρώ η ΑΤΕ, 4,4 δισ. ευρώ η Eurobank, 4,1 δισ. ευρώ η ΕτΕ, 3,9 δισ. ευρώ η Πειραιώς, 2,6 δισ. ευρώ το ΤΤ και 1,5 δισ. ευρώ η Alpha Bank.
Αν μάλιστα ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (core Tier 1) ανέβει στο 7%, και με κούρεμα 50%, τότε οι απώλειες των ευρωπαϊκών τραπεζών σχεδόν τριπλασιάζονται εκτοξευόμενες στα 74 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,8 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στις ελληνικές και συγκεκριμένα: 5,5 δισ. ευρώ στην ΕτΕ, 5,4 δισ. ευρώ στην Eurobank, 4,9 δισ. ευρώ στην Αγροτική 4,7 δισ. ευρώ στην Πειραιώς, 2,8 δισ. ευρώ στο ΤΤ και 2,5 δισ. ευρώ στην Alpha Bank.
 Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να δοκιμάσετε όποιο ποσοστό haircut επιθυμείτε για το ελληνικό χρέος διαπιστώνοντας τις επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που είναι επιλεγμένο όταν ανοίγει κάποιος την εφαρμογή είναι 72%! Μήπως ξέρει κάτι το Reuters...;
«Κουρέψτε» το ελληνικό χρέος εδώ


http://www.voria.gr/