Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το ΧΑ



xaaΣυναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στα εγχώρια χρηματιστηριακά γραφεία. Το sell off που καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο και κυρίως οι σημαντικές απώλειες που σημειώνει η μετοχή της Εθνικής έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό σε αναλυτές και brokers που διαπιστώνουν ότι τα χειρότερα για την αγορά είναι μπροστά.
Ο εφιάλτης των χρηματιστών είναι μήπως η μετοχή της ΕΤΕ χάσει το ψυχολογικό όριο των 2,50 ευρώ, κάτι το οποίο εάν συμβεί, θα επιφέρει νέες αναγκαστικές πωλήσεις. Με τους τζίρους των ΑΧΕ να είναι σημαντικά μειωμένοι λόγω της δυσμενούς συγκυρίας, κάτι τέτοιο θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις χρηματιστηριακές.
Από την άλλη πλευρά στα...
dealing rooms του Λονδίνου οι fund managers παρακολουθούν με έκπληξη το νέο ξεπούλημα των ελληνικών μετοχών. Κάποιοι από αυτούς στις κατιδίαν συζητήσεις τους επισημαίνουν πως οι πιέσεις στις τράπεζες οφείλονται στους φόβους για τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου αλλά και στις ανησυχίες για καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης.
Ελληνας διαχειριστής που κατοικοεδρεύει στη λονδρέζικη πρωτεύουσα δήλωσε πως τα διεθνή χαρτοφυλάκια εμφανίζονται επιφυλακτικά απέναντι στο Χ.Α., ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν κάποια hedge funds που εκμεταλλεύονται τα όσα διαδραματίζονται με το ελληνικό πρόβλημα για να βγάλουν κέρδη. Με άλλα λόγια το Χ.Α. είναι έρμαιο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Μυρίζονται αίμα οι «καρχαρίες»
Ένα παλιό ρητό της Wall Steet λέει: «Όταν δεις αίμα να κυλάει στους δρόμους, αγόρασε». Οι «καρχαρίες» των hedge funds φαίνεται πως μυρίζονται αίμα στην ελληνική κρίση στην παρούσα φάση και κάνουν παιχνίδι σε ομόλογα και μετοχές. Τελικά αποδεικνύεται πως ο trader Allesio Rastani, είχε απόλυτο δίκιο όταν την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε στο BBC: «Έχω μια εξομολόγηση να κάνω. Κάθε βράδυ, όταν πηγαίνω για ύπνο, ονειρεύομαι μία ακόμα ύφεση. Ονειρεύομαι μια στιγμή σαν και αυτήν. Είμαι trader. Δεν με ενδιαφέρει πραγματικά εάν θα φτιάξουν την οικονομία. Η δουλειά μας είναι να βγάλουμε χρήματα από αυτήν». Οι συγκεκριμένες δηλώσεις μπορεί να προκάλεσαν σάλο, ωστόσο αποκάλυψαν στον πλανήτη πώς ακριβώς σκέφτονται όσοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά.
Την ώρα που αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές και να πείσουν ότι μπορούν να ελέγξουν την κρίση, χιλιάδες traders και brokers στη Wall Street και στο City πέφτουν για ύπνο βλέποντας όνειρα ότι τα σχέδια διάσωσης αποτυγχάνουν, η Ελλάδα χρεοκοπεί και ο πλανήτης βυθίζεται σε μια νέα Μεγάλη Ύφεση, όπως συνέβη τη δεκαετία του 1930.
Και δυστυχώς το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μία αγορά, που μπορούν οι κερδοσκόποι με ευκολία να κάνουν το παιχνίδι τους, βγάζοντας «καλό μεροκάματο». Δεν ξέρουμε όμως πως αισθάνονται αυτοί οι λίγοι ξένοι παίκτες που είχαν τοποθετηθεί στη μετοχή της Εθνικής στις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς θεωρούσαν πως η μετοχή βρίσκεται σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα. Επενδυτικοί κύκλοι από το Λονδίνο υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια είναι μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και δεν προχωρούν σε ρευστοποιήσεις στον τίτλο της Εθνικής, ενώ προβλέπουν πως το επόμενο διάστημα εάν ξεκλειδώσει η έκτη δόση και πάει καλά το PSI η ελληνική αγορά θα πραγματοποιήσει ράλι ανακούφισης, με την Εθνική να υπεραποδίδει.


http://www.sofokleous10.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...