Σελίδες

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

μετά την Τετάρτη ακολουθεί η Μεγάλη Πέμπτη



Σε κλίμα εθνικής καταστροφής για τη χώρα μας, εξαιτίας της πολιτικής του Γιώργου Παπανδρέου, διεξάγονται από χθες οι κρισιμότερες ίσως διαπραγματεύσεις των ισχυρών της Ευρώπης. Ο κ. Παπανδρέου παραπέμπει τώρα στα αποτελέσματα της νέας Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη, από τα οποία και εξαρτά απολύτως τις επόμενες κινήσεις του, σε μια ύστατη, όσο και μάταιη προσπάθειά του να «σταθεί» ως πρωθυπουργός, δεδομένου ότι η ίδια του η κυβέρνηση είναι χωρισμένη στα τρία, με τους δελφίνους να έχουν ήδη πιάσει δουλειά, προετοιμάζοντας την «επόμενη μέρα». Η εντολή, άλλωστε, από τις Βρυξέλλες να αναλάβουμε εμείς ως χώρα το έλλειμμα και οι εταίροι μας το χρέος φέρνει τις εκλογές πιο κοντά, αφού υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν φέρονται διατεθειμένοι να δεχτούν να ψηφίσουν νέα μέτρα, που είναι εκ των ων ουκ άνευ για πρωτογενή πλεονάσματα το 2012.


Χθες πάντως ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «ξορκίσει» την απόλυτη επιτροπεία που έρχεται στη χώρα μας, λέγοντας ότι «είμαστε περήφανος λαός», αν και η πραγματικότητα είναι ότι ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε για να τον ταπεινώσει. Επιχείρησε δε να επικεντρώσει στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της κρίσης, όπως και ο Ευ. Βενιζέλος, ζητώντας «καθαρή, οριστική και “εθελοντική” λύση, με γενναία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, νομικά και θεσμικά ασφαλή». Στενοί συνεργάτες του έκαναν λόγο για «πολύ σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση», αποφεύγοντας να δώσουν λεπτομέρειες, αφού άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμιά ουσιώδη συμμετοχή σε αυτήν και περιορίζεται στον ρόλο του θεατή που περιμένει τις αποφάσεις των άλλων.

Παρά ταύτα, ο κ. Παπανδρέου -προσπαθώντας να αγνοήσει όσους του δείχνουν την έξοδο- αφήνει να διαρρεύσει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ή να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση που δεν θα έχει τον ίδιο επικεφαλής, επιβεβαιώνοντας πόσο γαντζωμένος είναι με την εξουσία, ακόμα και όταν αυτό οδηγεί στην καταστροφή. Τώρα στο Μαξίμου αναζητούν διάφορα τερτίπια επικοινωνιακού τύπο, με στόχο να παραταθεί η παραμονή του κ. Παπανδρέου στην εξουσία. Ετσι συζητείται το σενάριο νέας πρότασης συγκυβέρνησης με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, πράγμα που όμως γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα απορριφθεί από την αντιπολίτευση. Επίσης, σκέφτεται ανασχηματισμό, διευρύνοντας την κυβέρνησή του με πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ.

Φέρεται, πάντως, να συζητά και εναλλακτικές προτάσεις, όπως το αίτημα αυξημένης πλειοψηφίας 180 βουλευτών για την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, σε μια προσπάθεια να «εγκλωβίσει» τη Ν.Δ. για να σωθεί ο ίδιος, ή τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος τέτοιου που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια επίπλαστη «νομιμοποίηση». Και οι δύο τελευταίες επιλογές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εκλογές, αφού η Ν.Δ. δεν θα υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ μερίδα υπουργών αντιτίθεται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Χθες πάντως ο Δ. Ρέππας («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») απέρριψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Λάθος στην παρούσα φάση χαρακτήρισε τις εκλογές και ο Μ. Παπαϊωάννου, μιλώντας για ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και διαμηνύοντας παράλληλα στους Α. Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδο και Γ. Ραγκούση ότι «θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, αν αυτές τις ώρες μπούμε σε μάχες διαδοχής».


Για ανατροπή Παπανδρέου μιλούν «πράσινοι» βουλευτές και στελέχη

«Στα κάγκελα» βρίσκεται όλο το ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου. Οι βουλευτές του, έχοντας ψηφίσει πάντως την περασμένη εβδομάδα το απάνθρωπο πολυνομοσχέδιο, απειλούν τώρα ότι δεν θα συνεχίσουν να ψηφίζουν επώδυνα μέτρα, δείχνοντας την έξοδο στον κ. Παπανδρέου και προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής ενότητας με άλλον πρωθυπουργό ή εκλογές. Την ίδια ώρα, πολλά στελέχη του κόμματος επικρίνουν την κυβέρνηση ή αποχωρούν, ενώ η Λούκα Κατσέλη ετοιμάζεται για την «επόμενη μέρα».

Στην ανάγκη ανατροπής της υπάρχουσας πολιτικής και των εκφραστών της κατέληξαν το Σάββατο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν σε εκδήλωση, με πολύ μεγάλη συμμετοχή, της Αριστερής Πρωτοβουλίας. Εκαναν λόγο για «υποταγμένη χώρα», «πολιτικό αυταρχισμό» και για ηγετική ομάδα της κυβέρνησης που εκποιεί την Ιστορία της χώρας, ζητώντας τη διεξαγωγή συνεδρίου αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ τώρα. Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε ο επικεφαλής της τάσης, Γ. Παναγιωτακόπουλος, διερωτώμενος αν «το όραμα για Δανία του Νότου του πρωθυπουργού είναι τελικά η ρουμανοποίηση της Μεσογείου», εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην ηγετική ομάδα και καταθέτοντας εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.

Παράλληλα, ένα ακόμα μέλος του ΠΑΣΟΚ, ο συνδικαλιστής Δ. Καραγεωργόπουλος, υπέβαλε την παραίτησή του από το κόμμα, ως αποτέλεσμα της διαφωνίας του με την κυβερνητική πολιτική, παραμένοντας πάντως στην ΠΑΣΚΕ, προκειμένου να παλέψει για την επιβίωση των συνδικάτων, η πλήρης διάλυση των οποίων αποτελεί απαίτηση των δανειστών και ορισμένων υπουργών, όπως λέει.

Την ανατροπή ουσιαστικά του Γ. Παπανδρέου μέσα από τα κομματικά όργανα, αν δεν δρομολογήσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή εκλογές, προτείνει ο Λ. Γρηγοράκος, ενώ πολιτική νομιμοποίηση ζητεί η Τόνια Αντωνίου. Την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών από περισσότερους εντός αυτής της Βουλής ζητά ο Π. Βαρδίκος, προετοιμασία για εκλογές αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις ο Β. Γερανίδης, ενώ υπέρ μίας κυβέρνησης συνεργασίας τάσσονται με κάποιον τρόπο οι Δ. Καρύδης, Δ. Λιντζέρης, Δ. Κρεμαστινός, Ν. Σαλαγιάννης, Σοφία Γιαννακά, Χρύσα Αράπογλου και Π. Ασπραδάκης. Ανασχηματισμό με συμμετοχή στην κυβέρνηση και ικανών προσώπων εκτός ΠΑΣΟΚ ζήτησαν ουσιαστικά χθες οι Nτ. Βρεττός και Κ. Γείτονας, επικρίνοντας τους τρεις υπουργούς (Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος, Ραγκούσης) για το κοινό τους άρθρο. Ανθρώπους που «δεν θα υπολογίζουν το πολιτικό κόστος» ζήτησε ο κ. Βρεττός, αλλιώς εκλογές, ενώ ότι οι υπουργοί πρέπει να παίρνουν αποφάσεις και όχι να αρθρογραφούν θύμισε ο κ. Γείτονας, τονίζοντας με νόημα ότι «η θεωρία των αντιεξουσιαστών στην εξουσία δεν οδηγεί σε κυβερνήσεις και την έχουμε πληρώσει»...

Εν τω μεταξύ, κείμενα με διάφορων ειδών διαφωνίες και προτροπές δίνουν και παίρνουν μεταξύ της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, για την οποία πάντως ο Β. Εξαρχος δήλωνε χθες ότι «ήταν, είναι και θα είναι παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα». Τη στήριξή της σε ό,τι θεωρεί σωστό προαναγγέλλει στη «δημοκρατία» η διαγραφείσα πλέον βουλευτής Λούκα Κατσέλη, που δεν σκοπεύει να χαθεί από το προσκήνιο, αντίθετα θα επιδιώξει κατά πληροφορίες ρόλο στη μετά Παπανδρέου εποχή, εκφράζοντας μερίδα του «λαϊκού» ΠΑΣΟΚ. Αυτή η μέρα άλλωστε δεν φαίνεται να αργεί, καθώς την Πέμπτη ακόμα, στο ραντεβού Παπανδρέου – Βενιζέλου - Κουτρουμάνη με την πρώην υπουργό σε μία προσπάθεια να την πείσουν να υπερψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Βενιζέλος απείλησε να θέσει θέμα εκλογών εφόσον αυτό καταψηφιζόταν από την ίδια και άλλους βουλευτές. Ακούστηκαν βαριές εκφράσεις, ακόμα και κατηγορίες για «βενιζελικής» εμπνεύσεως άρθρο που ουδέποτε απαίτησε η τρόικα, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους εργοδότες, με τον Γ. Παπανδρέου να παραμένει θεατής, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει απέναντι στην όλη κατάσταση...



http://www.dimokratianews.gr/