Σελίδες

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Περί προνομίων και... λαμόγιων



Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει σύντομα ένα από τα πατροπαράδοτα και «στοχοποιημένα» από την κοινή γνώμη προνόμια των βουλευτών, η αποζημίωση για συμμετοχή στις συνεδριάσεις επιτροπών, το γνωστό έξτρα 150άρι ευρώ με το οποίο αμείβεται κάθε βουλευτής για κάθε συμμετοχή του σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Οπως λένε, ωστόσο, πολλοί και έχουν δίκιο, αν η Βουλή δεν προχωρήσει σε μια «καθαρή» βουλευτική αποζημίωση, έστω και μεγαλύτερη από τη σημερινή, χωρίς όμως «κρυφές» απολαβές, όπως επιτροπές, αυτοκίνητα κ.λπ., σε συνδυασμό και με ένα πιο ριζικό μέτρο, όπως η μείωση του αριθμού των βουλευτών, ο θόρυβος δεν πρόκειται να καταλαγιάσει.

Χθες,
μετά το πέρας του αγιασμού στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος Φίλιππος Πετσάλνικος μετέβη στο εντευκτήριο, όπου σε διακομματικό πηγαδάκι δήλωσε θορυβημένος από την έκταση που έχει πάρει η δημόσια συζήτηση για το συγκεκριμένο προνόμιο και ότι όλα είναι ανοιχτά. Στο πηγαδάκι, στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες βουλευτές, ο κ. Πετσάλνικος -σύμφωνα με βουλευτές- άφησε να εννοηθεί ότι τα πράγματα οδεύουν προς την πλήρη κατάργηση της αποζημίωσης στις επιτροπές. Οι ίδιοι οι βουλευτές, πάντως, εξέφραζαν αμφιβολία για το κατά πόσο μια τέτοια απόφαση θα εκτόνωνε τις πιέσεις ή θα τις αύξανε ακόμα περισσότερο.

Πάντως, η παρουσία του προέδρου στο εντευκτήριο, αντί να εξευμενίσει τα πνεύματα (σ.σ.: από το πρωί επικρατούσε αναστάτωση για τις δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη και Γ. Αμοιρίδη περί προνομίων και εφεδρείας βουλευτών), τα όξυνε περισσότερο. Κι ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μπροστά στον κ. Πετσάλνικο ήταν υποτονικοί, σεβόμενοι τις κοινές κομματικές καταβολές, οι νεοδημοκράτες τού είπαν τα ίδια πράγματα μεγαλοφώνως και μπροστά του. Χαρακτηριστικότερη όλων η αντίδραση του Γιάννη Ιωαννίδη: «Πρόεδρε, δεν μας προστατεύεις. Είσαι πρόεδρος όλων των βουλευτών. Με αυτά που κάνετε, όμως, τους εξευτελίζετε τους βουλευτές. Ετσι όπως το πας, στη Βουλή θα μπαίνουν μόνο οι πλούσιοι και τα λαμόγια».

Εν τω μεταξύ απίστευτα πράγματα για τα προνόμια των συνταξιούχων βουλευτών κατήγγειλε μέσω επίκαιρης ερώτησής της η Φωτεινή Πιπιλή της Ν.Δ., τονίζοντας ότι, αν συνταξιούχος βουλευτής εκλεγεί σε αιρετή θέση ΟΤΑ (περιφερειάρχης, δήμαρχος κ.λπ.), παίρνει ταυτοχρόνως και τον μισθό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, αλλά και τη διόλου ευκαταφρόνητη βουλευτική σύνταξη. «Στις τραγικές εποχές που ζούμε δεν μπορώ να δεχτώ, ούσα η ίδια νέα βουλευτής, αυτήν την απαράδεκτη, προκλητική, προνομιακή και συντεχνιακή λογική του παρελθόντος» δήλωσε η κυρία Πιπιλή, η ερώτηση της οποίας θα συζητηθεί μάλλον μεθαύριο στη Βουλή.


Γιώργος Λυκουρέντζος



http://www.dimokratianews.gr/