Σελίδες

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Η παράγκα της Δικαιοσύνης και η τρόϊκα


Ενοχλήθηκαν οι δικαστικοί, αλλά και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, μετά την «επίσκεψη» της τρόϊκα στο πρωτοδικείο Αθηνών, και να εξέδωσαν ανακοινώσεις «αγανάκτησης», ενώ παράλληλα έγιναν αναφορές και επικλήσεις των ονομάτων των Τερτσέτη και Πολυζωίδη.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2011, στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο δημοσιογράφος κ. Πρετεντέρης, σχολιάζοντας παλαιότερη παρατήρηση του ελεγκτού της τρόϊκα, για τους αργούς ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης, πρότεινε με μπόλικη δόση χιούμορ, να αναλάβει ο κ. Τόμσεν, πέραν των άλλων και καθήκοντα δικαστού, ώστε να βγάζει γρήγορα, μόνος του, τις αποφάσεις.

Η ιδέα αυτή του κ. Πρετεντέρη, όσο και να ακούγεται περίεργο, αλλά και υποτιμητικό για την ελληνική δικαιοσύνη, μάλλον θα ικανοποιούσε και ανακούφιζε πολλούς συμπολίτες μας, όχι όμως σε ότι αφορά μόνον στον χρόνο απονομής, αλλά στην ουσία της απονομής δικαιοσύνης.
Αν οι δικαστές και οι δικηγόροι κόπτονται και «ανησυχούν» για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, πρέπει σκεφθούν και να αναγνωρίσουν ότι εδώ και πολλά χρόνια πολλοί δικαστές είναι μόνιμοι θαμώνες της παράγκας, που στην πόρτα της γράφει φαρδιά-πλατιά τη λέξη δικαιοσύνη.
Αν οι ελεγκτές της τρόϊκα χειρίζονται τα ευαίσθητα οικονομικά της χώρας μας, πράγμα για το οποίο κανείς μας δεν είναι ευτυχής, είναι βέβαιο ότι θα πάρουν στα χέρια τους πολλά στοιχεία για δικαστές, που με αποφάσεις και συμπεριφορές τους, ντροπιάζουν την Ελλάδα, την Δικαιοσύνη, αλλά και την μνήμη των Τερτσέτη και Πολυζωίδη. Είναι πλέον σαφές ότι η όψιμη επίκληση ονομάτων εντίμων δικαστών δεν ωφελεί. Αντιθέτως προκαλεί θυμηδία αλλά και οργή επειδή οι επίορκοι δικαστές είναι πολλοί, τα στοιχεία περισσότερα, και η έννοια δικαιοσύνη έχει αντικατασταθεί στην συνείδηση των πολιτών, από την λέξη «μαγαζάκι» ἤ αν προτιμάτε, την λέξη κύκλωμα.
Τάσος Καρ.
 
 
 
http://filotimia.blogspot.com/