Σελίδες

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Η Monde αποκαλύπτει “διπλό σχέδιο” για το χρέος


Η προχθεσινή συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Νικολά Σαρκοζί στα Ηλύσια Πεδία, έφερε και πάλι στο προσκήνιο της επικαιρότητας για τον γαλλικό Τύπο, το «περίπλοκο» ελληνικό ζήτημα. Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, και κυρίως το πώς προδιαγράφεται το μέλλον για την Ελλάδα, προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο, και να αποφευχθούν επικίνδυνοι κλυδωνισμοί στην ευρωζώνη.
Η «Monde» προχωρεί σήμερα ένα βήμα παρακάτω. Διατυπώνει την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, και απαιτείται πλέον η εφαρμογή ενός ακόμη πιο ριζοσπαστικού σχεδίου για την Ελλάδα.
Το σχέδιο αυτό έχει δυο όψεις, όσες και οι αφετηρίες της…
αφήγησής του. Είτε γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό άνω του 50%, τη στιγμή που το rollover των ομολόγων που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο αφορά το 21% του χρέους, είτε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον μηχανισμό του EFSF, προκειμένου να μπορέσει η Αθήνα να επαναγοράσει το χρέος της, με ευνοϊκούς όρους.
Το σενάριο του «κουρέματος» έχει ως εμπνευστή τη Γερμανία, δεν βρίσκει ωστόσο θερμή υποστήριξη από τη Γαλλία, η οποία ενισχύει το δεύτερο σενάριο, της επαναγοράς του χρέους από την ίδια την Ελλάδα.
Η διαφορά προσέγγισης των δυο ισχυρότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ως εφαλτήριο την ευχέρεια περαιτέρω συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Το Παρίσι εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς ο ιδιωτικός τομέας δεν θα δεχθεί να προϋπολογίσει πρόσθετες απώλειες λόγω του rollover. Το Βερολίνο από την άλλη, εκτιμά ότι είναι εφικτή η άσκηση πίεσης ώστε το «κούρεμα» να φτάσει στα επίπεδα του 50%, και έχει στο πλευρό του κι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.
Η σχετική «μάχη χαρακωμάτων» αναμένεται να δοθεί παρασκηνιακά στο αυριανό Eurogroup, φαίνεται ωστόσο ότι η Γερμανία έχει ήδη κάνει επαρκή προεργασία για να κερδίσει τον «πόλεμο». Έτσι ώστε, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50%. Χωρίς να αποκλείεται η παραπάνω απόφαση να συνδυαστεί και με την πρόσθετη ενίσχυση του EFSF, που θα έδινε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επαναγοράσει και η ίδια μεγάλο μέρος του χρέους της.
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ



http://www.statesmen.gr/