Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Συμβιβασμός λογικής!



photoΣτην πολιτική όπως και στη ζωή οι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι. Χωρίς αυτούς τα πάντα οδηγούνται πολύ γρήγορα σε αδιέξοδο και αμέσως μετά στη σύγκρουση. Αυτά ακριβώς τα αδιέξοδα και τις συγκρούσεις παρατηρούσαμε με κομμένη την ανάσα τις προηγούμενες ημέρες.

Η Ελλάδα κρεμόταν - και κρέμεται  ακόμα - στο χείλος του γκρεμού της χρεοκοπίας της απομάκρυνσης από την Ευρωζώνη και της πλήρους απομόνωσης από τους πάντες. Την ίδια στιγμή τα πολιτικά κόμματα και κυρίως τα δύο μεγαλύτερα που έχουν και άλλη βαρύτητα μίλαγαν για την συναίνεση αλλά οι πράξεις τους απείχαν πολύ από το να επιτευχτεί η οποιαδήποτε συναίνεση


Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατ' αρχή συμφωνία για κυβέρνηση - όπως και αν αυτή αποκαλείται - την οποία στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κάτι που μπορεί να ανατρέψει προς το καλύτερο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα το υπάρχον σκηνικό ειδικά στις σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Οι Παπανδρέου, Σαμαράς έκαναν τελικά στο και πέντε την υπέρβαση και κάθισαν για πρώτη ίσως φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχοντας πραγματικά κατά νου την ουσιαστική συναίνεση. Αυτό πρέπει να τους αναγνωριστεί δεδομένου του ότι για τα Ελληνικά δεδομένα είναι πρωτοφανές.

Από την άλλη η αναγνώριση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη ίσως σχεδόν καθολική αν αυτό το είχαν κάνει προ μηνών ή ακόμη πιο πριν, συνθέτοντας ίσως μια άλλη εσωτερική και εξωτερική πολιτική, διαπραγματευόμενοι ίσως καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας στην Ευρωζώνη και αλλού. Η πολιτική αυτή πιθανόν να περιελάμβανε λιγότερα φοροεισπρακτικά μέτρα και καλύτερο μίγμα αναπτυξιακής πολιτικής. Κάτι τέτοιο προφανώς θα οδηγούσε τη χώρα σε ευκολότερα μονοπάτια από αυτά στα οποία βρίσκεται σήμερα.

Ας είναι, τουλάχιστον το έπραξαν έστω και στο τελευταίο λεπτό με μεγάλο βέβαια κόστος για τους Έλληνες αλλά το έπραξαν.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει καταλάβει - το δείχνουν άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις - ότι μόνο με την πλήρη συναίνεση - συνεργασία όλων ή όσο περισσότερων είναι δυνατόν θα μπορέσει η Ελλάδα ως χώρα να ανταπεξέλθει στη λαίλαπα που απειλεί να την καταβροχθίσει. Απαιτεί λοιπόν τη συναίνεση και πολύ καλά πράττει.

Οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων έκαναν την ανάγκη φιλότιμο και προχώρησαν σε αυτή την αρχική συνεργασία. Αν συνεχίσουν εποικοδομητικά την πορεία τους στον ίδιο δρόμο, είναι πιθανό να έχουν μια σημαντική θέση στο αυριανό πολιτικό σκηνικό. Αν όχι τότε θα τους σαρώσει η δυσαρέσκεια των πολιτών. Το γνωρίζουν αυτό καλά και γι αυτό το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπαναχωρήσουν.

Ευχόμαστε αυτή τη φορά να πράξουν το σωστό ώστε να επανέλθει γρήγορα σε κάποιο βαθμό η αίσθηση της ισορροπίας στη χώρα.

Από τον Τάκη Μαραλέτο


http://www.dou.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...