Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟ!


Ο συντάκτης του άρθρου με τίτλο ‘ Η δύναμη της λευκής ψήφου’ έχει απόλυτο δίκιο στην ερμηνεία που κάνει για το νόημά της, στην εκλογική διαδικασία, όταν το ποσοστό της ανέρχεται στο 50% +1 των ψηφισάντων.


Στα διάφορα site διαπιστώνω μεγάλη σύγχυση. Σύγχυση σε σημείο που δεν περιγράφεται.

1) Κάποιοι ισχυρίζονται απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ 12/2005) με την οποία η λευκή ψήφος εξομοιώνεται με την έγκυρη και θεωρούν λανθασμένα ότι τότε υπήρχε λευκή ψήφος ενώ τώρα όχι.


2) Άλλοι αναφέρονται στον νόμο 3434/2006, Άρθρο 1 και το Προεδρικό Διάταγμα 96/ 2007, άρθρο 98, παρ.8, το οποίο ορίζει σαφώς ότι:
«… κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα» .
Από τον παραπάνω νόμο συμπεραίνεται ότι τα λευκά δεν λαμβάνονται υπ’ όψη στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου, που είναι και η λέξη κλειδί για την κατανομή των εδρών.
Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 100 του ΠΔ 96/2007, ορίζεται ότι:
«4. Για την κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν μέρος στις εκλογές […] δια του αριθμού των εδρών της.
Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβε στην περιφέρεια ο εν λόγω σχηματισμός, δια του εκλογικού μέτρου. Οι έδρες του στην εκλογική περιφέρεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της παραπάνω διαίρεσης».
Στηριζόμενοι στον παραπάνω νόμο, ισχυρίζονται ότι η λευκή ψήφος δεν έχει χρησιμότητα στην εκλογική διαδικασία και συνεπώς ισούται με την άκυρη




3) Άλλοι ότι τα λευκά προσθέτονται στα άκυρα. Δηλαδή λευκό = άκυρο.


4) Άλλοι μιλούν για ΄λευκό΄ πραξικόπημα και τέτοια.


Ας ξεκινήσουμε με τον πρώτο ισχυρισμό, η 12/2005 απόφαση του ΑΕΔ με την οποία τα λευκά θεωρούνται έγκυρα και γιατί αυτό καταργήθηκε.


Σκοπός κάθε εκλογικής αναμέτρησης είναι να εκφρασθεί ελεύθερα, δια της ψήφου του, ο κυρίαρχος λαός.


Με την επιλογή ενός εγκύρου ψηφοδελτίου ουσιαστικά ο εκλογέας επιλέγει αφενός πολιτικό συνδυασμό και υποψήφιο βουλευτή (αν θέλει), αφετέρου με την έγκυρη ψήφο του δηλώνει ότι εκφράζεται από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα καθώς βρήκε ένα (αυτό που ψήφισε) με το οποίο συμφωνεί. Επομένως, το έγκυρο ψηφοδέλτιο επικυρώνει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό.
Με την επιλογή του λευκού ψηφοδελτίου ουσιαστικά ο εκλογέας απορρίπτει αφενός όλους τους πολιτικούς συνδυασμούς και τους υποψήφιους βουλευτές αυτών, αφετέρου δηλώνει ότι δεν εκφράζεται από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα.


Δηλαδή ο ψηφοφόρος, αφού είδε όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, αποφάσισε ότι δεν τον εκφράζει ΚΑΝΕΝΑ! κάνει έτσι την μόνη επιλογή και ψηφίζει ΛΕΥΚΟ. Διαμαρτύρεται δηλαδή, επί της αρχής! Οι επιλογές που του προσφέρουν δεν τον ικανοποιούν!


Επομένως, το λευκό ψηφοδέλτιο είναι πολιτική τοποθέτηση και αποκηρύσσει το υπάρχον πολιτικό σκηνικό.


Με ποια λογική το λευκό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έγκυρο; Η χρήση του λευκού ως εγκύρου αλλοιώνει την ελεύθερη λαϊκή έκφραση του κυρίαρχου λαού!!!


Για αυτό και ο νομοθέτης δεν έλαβε υπόψη του την απόφαση του ΑΕΔ(12/2005) και αμέσως μετά θεσμοθέτησε το Ν. 3434/2006 όπου τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα.


Αν υιοθετούσε το σκεπτικό της ΑΕΔ 12/2005 με την οποία το έγκυρο ισούται με το λευκό τότε δεν θα είχε καμία χρησιμότητα η λευκή ψήφος στην εκλογική διαδικασία.


Ας εξετάσουμε τον δεύτερο ισχυρισμό.
http://lakwnes.blogspot.com/2011/09/blog-post.html



Ανάρτηση από τον/τη Ανώνυμος στο ioablognews.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...