Σελίδες

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

"Θα μας πάρουν με τις ντομάτες..."


«Θα μας πάρουν με τις ντομάτες...»

Σκυμμένα κεφάλια, αγέλαστα πρόσωπα, λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου...

Λιγότερο από δύο ώρες διήρκεσε το χθεσινό (τελευταίο ή προτελευταίο) Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ήταν από τα συντομότερα -αν όχι το συντομότερο- της κυβέρνησης Παπανδρέου. Εντούτοις, τα όσα ακούστηκαν στη διάρκεια του δίωρου κάθε άλλο παρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα είχαν...

Προειδοποίηση
Για παράδειγμα, ο Κ. Σκανδαλίδης προειδοποίησε ότι η παράταση του θρίλερ θα είχε καταστροφικές συνέπειες. "Εάν δεν τελειώσει αυτή η ιστορία τις επόμενες ώρες και αύριο, τότε ο κόσμος θα μας πάρει με τις ντομάτες", είπε χαρακτηριστικά. Και αν αυτό ήταν μία χρήσιμη, ίσως και εύστοχη παραίνεση προς τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ώστε να τα βρουν, η παρέμβαση της Α. Διαμαντοπούλου είχε ακόμη πιο δραματικό χαρακτήρα. Η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως οι εκλογές έχουν ρίσκο να εκλεγεί... πρωθυπουργός της δραχμής και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα διολισθήσουμε στο δόγμα "ανήκομεν εις την Ανατολήν".
  • Στο χθεσινό Υπουργικό έγινε συζήτηση και για τις "προδιαγραφές" του νέου πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συνεργασίας, με τον Π. Μπεγλίτη να απορρίπτει τα "πολιτικά ζόμπι του παρελθόντος". Ο νοών νοείτω...
  • Το (γαλλογερμανικής εμπνεύσεως) τελεσίγραφο Ρεν προς την κυβέρνηση και τη ΝΔ λειτούργησε καταλυτικά στη χθεσινοβραδινή συμφωνία Παπανδρέου - Σαμαρά.
Πίεση μέχρι τέλους
Το τελεσίγραφο των Βρυξελλών με τη δήλωση Ρεν για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας εστάλη, σκόπιμα, από νωρίς χθες το μεσημέρι, προκειμένου να καταστεί σαφές στην Αθήνα ότι ο χρόνος εκπνέει και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, έπειτα από συνεννόηση που υπήρξε μεταξύ ανώτατων εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, συμφωνήθηκε ότι δεν θα υπάρξει άλλη επίσημη τοποθέτηση, μέχρις ότου ληφθούν αποφάσεις στην Ελλάδα, και ότι οι ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών καθορίζονται -με ενιαία γλώσσα- από τη δραματική προειδοποίηση του κοινοτικού επιτρόπου.
Για... ξεκάρφωμα
Πάντως, σε μια μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια να δείξουν ότι δεν υπάρχει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, τόνιζαν, λίγα λεπτά πριν από τη συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου - Σαμαρά, ότι "είναι μια υπόθεση καθαρά ελληνική" και υπογράμμιζαν ότι "θα πρέπει να αφήσουμε τους Ελληνες να αποφασίσουν".
Προτεραιότητα
Για τις Βρυξέλλες το άμεσο ζητούμενο, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ήταν και παραμένει να υπάρξει από ελληνικής πλευράς ένας αξιόπιστος συνομιλητής, ο οποίος θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τις πολιτικές εγγυήσεις που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης. Είναι ενδεικτικό ότι και χθες η Κομισιόν διεμήνυε πως το πακέτο "έγκριση-εφαρμογή" της νέας δανειακής σύμβασης είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν επιδέχεται τεμαχισμό...
Ράγισαν καρδιές και βούρκωσαν μάτια στο ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Παρασκευής. Ιδιαίτερα ευσυγκίνητη αποδείχθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη! Αμέσως μετά την ομιλία του Γ. Παπανδρέου, ο Χρ. Παπουτσής κυκλοφορούσε στους διαδρόμους της Βουλής με μάτια βουρκωμένα, ενώ ο υφυπουργός του, Μ. Οθωνας, δυσκολευόταν να συγκρατήσει -και αυτός- τα δάκρυά του...
  • Μη νομίζετε, όμως, ότι αντέδρασαν όλοι οι Πασόκοι με τον ίδιο... δακρύβρεχτο τρόπο. Μετά την ψηφοφορία, καμιά δεκαριά βουλευτές -όλων των τάσεων-μ μεταξύ των οποίων οι Π. Κουκουλόπουλος, Ν. Σαλαγιάννης, Μ. Τζελέπης, Β. Γερανίδης, Σ. Εμινίδης, Θ. Γικόνογλου, Α. Λαφαζάνης, Σπ. Μοσχόπουλος, μαζεύτηκαν σε ένα μπαρ στη Βαλαωρίτου, για να χαλαρώσουν από την ένταση των δύσκολων ημερών. Στην... αποσυμπίεση βοήθησαν, φυσικά, το άφθονο αλκοόλ και η δυνατή μουσική!
Απορίες
Πολλοί απόρησαν όταν άκουσαν τον Γ. Παπανδρέου να επισημαίνει από το βήμα της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή, ότι η μεταβατική (ή όποιο άλλο σχήμα θα έχει) κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει το Σκοπιανό και την προκήρυξη αδειών για έρευνες νοτίως της Κρήτης. Για το Σκοπιανό, πάντως, να σας ενημερώσουμε ότι η απόφαση της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά είναι σαφές ότι όποια και αν είναι η απόφαση, δεν θα αφορά την ουσία της διαφοράς της ονομασίας, ούτε θα προκαλέσει εξελίξεις σύντομα. Οσο για τις άδειες ερευνών νοτίως της Κρήτης, πιθανότατα θα είναι ευκολότερη η διαχείριση της υπόθεσης από μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.
Διάσκεψη
Πάντως, στα Σκόπια δεν βάζουν μυαλό και προετοιμάζεται διάσκεψη με θέμα την "Κατάσταση της "μακεδονικής" μειονότητας στις γειτονικές χώρες", στην οποία θα συμμετέχουν και οι γνωστοί του "Ουράνιου Τόξου" από τη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ατζέντα της διάσκεψης μπαίνει όχι μόνο το αίτημα για διδασκαλία στη "μακεδονική μητρική" γλώσσα αλλά και θέμα διεκδίκησης περιουσιών από τους "Αιγαιάτες".
Εμπλοκή
Με πολιτική κρίση απειλείται και η Κύπρος, καθώς η Βουλή ενέκρινε -με τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης- ψήφισμα με το οποίο ζητείται η παραίτηση του Προέδρου Δ. Χριστόφια για τις ευθύνες που του καταλόγισε το πόρισμα για την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί. Ο Δ. Χριστόφιας απορρίπτει τις εκκλήσεις αυτές και, φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος για να οδηγηθεί εκτός Προεδρικού, αλλά πάντως καθίσταται προβληματική πλέον η δυνατότητά του να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά το Κυπριακό.
Κήρυγμα ευθύνης
Εκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τώρα τις ιστορικές ευθύνες τους απηύθυνε με μήνυμά του στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. "Τις κρίσιμες τούτες ώρες που διέρχεται ο τόπος δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λάθη. Ούτε για λογισμούς που δεν εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνον το εθνικό συμφέρον. Παρακαλώ τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις της πατρίδας να επιτελέσουν το εθνικό τους καθήκον. Αναλαμβάνοντας τώρα τις ιστορικές τους ευθύνες προς όφελος του λαού μας". Κατά το κυριακάτικο κήρυγμά του και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος χαρακτήρισε "πολιτικό θάνατο και οικονομική καταστροφή" την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
  • Μετά την πολυήμερη επίσκεψη στην Κίνα, ο Θ. Πάγκαλος επιστρέφει στη φουρτουνιασμένη ελληνική πραγματικότητα - και μάλιστα με νέα κυβέρνηση...
Σε φεστιβάλ τουρισμού...
Ο μόνος ίσως που δεν τον ακούμπησαν οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις και οι εξοντωτικές διαδικασίες είναι ο Θ. Πάγκαλος. Ευρισκόμενος για πολυήμερη επίσκεψη στην Κίνα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, την ώρα που οι διεργασίες στην Αθήνα είχαν πάρει φωτιά, συμμετείχε από κοινού με τον γ.γ. της τοπικής επιτροπής Καντόνας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, στα εγκαίνια του φεστιβάλ τουρισμού της πόλης Σαογκουάν.


http://www.ethnos.gr/