Σελίδες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Financial Times: O Βενιζέλος είναι ο χειρότερος υπουργός Οικονομικών της Ε.E.


Venizelos01
Ως τον χειρότερο υπουργό Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξιολογεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο η βρετανική εφημερίδα «Financial Times» για τη φετινή χρονιά.
Το όνομα του κ. Βενιζέλου βρίσκεται στην 19η θέση, δηλαδή στην τελευταία, της λίστας που δημοσίευσε, όπως κάθε χρόνο, η εφημερίδα και στην οποία κατατάσσονται, σύμφωνα με τις επιδόσεις τους, οι υπουργοί οικονομικών όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε.
«Η αξιολόγηση γίνεται με βάση πολιτικο-οικονομικά κριτήρια, αλλά και την αξιοπιστία των εν λόγω προσώπων στις αγορές», διευκρινίζουν στελέχη του εντύπου. «Κατά τη διαδικασία αυτής, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι απόψεις επτά κορυφαίων οικονομολόγων, οι οποίοι βαθμολογούν τους υπουργούς σύμφωνα με: α) τη διαύγειά τους, δηλαδή την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τα γεγονότα, β) τον αντίκτυπο που έχουν στην ευρωπαϊκή σκηνή και γ) την αποτελεσματικότητά τους στη χώρα τους.»
Όσον αφορά στην αρνητική πρωτιά του Έλληνα υπουργού οικονομικών, σε άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Ο κ. Βενιζέλος δίνει μάχη στον πάτο της λίστας, όπως και η οικονομία της χώρας του.»
«Οι σχέσεις του με τους ξένους δανειστές της Ελλάδας πάγωσαν, όταν ο ίδιος επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία που είχε κάνει ο προκάτοχός του.»
«Υπό τον κ. Βενιζέλο πέρασαν σκληροί νόμοι, αλλά εφαρμόστηκαν λίγες μεταρρυθμίσεις.»
«Ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η Ελλάδα θα χάσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2011, με απόκλιση περίπου 1,5 - 2 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.»
Venizelos2
Μια μόλις θέση παραπάνω στη λίστα των «Financial Times», δηλαδή στην 18η, βρίσκεται ο Ιταλός Τζούλιο Τρεμόντι, υπουργός οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Απογοητευτικές κρίνει η εφημερίδα και τις επιδόσεις του Γάλλου υπουργού οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος κατατάσσεται ως 15ος, αδυνατώντας να φθάσει την «αίγλη» της προκατόχου του, Κριστίν Λαγκάρντ, που είχε αξιολογηθεί ως η καλύτερη υπουργός οικονομικών για το 2009.
Την κορυφαία θέση μεταξύ των συναδέλφων του για τη φετινή χρονιά καταλαμβάνει ο Σουηδός Άντερς Μποργκ, που, αν και εκτός ευρωζώνης, του αποδίδονται τα εύσημα καθώς, όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα, «κατάφερε να εντοπίσει εγκαίρως την ανάγκη για την ενίσχυση των τραπεζών και να εξηγήσει διακριτικά πως η Ευρώπη θα έπρεπε να διδαχθεί από την σουηδική κρίση του 1990».
Δεύτερος στην κατάταξη βρίσκεται ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τέταρτος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ του Λουξεμβούργου και έβδομος ο Τζορτζ Όζμπορν της Βρετανίας.
Στην ίδια την εφημερίδα, πάντως, επισημαίνεται ότι «η αξιολόγηση είναι αναπόφευκτα υποκειμενική και, συνεπώς, δεν πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη».


 http://www.theinsider.gr/