Σελίδες

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μυστικός πόλεμος ΗΠΑ – Ισραήλ κατά του Ιράν


Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ υποβάθμισε τα χτεσινά δημοσιεύματα ότι το Ισραήλ και η ηγεσία των ΗΠΑ διεξάγουν μυστικό πόλεμο κατά του Ιράν, λέγοντας ότι οι κυρώσεις και η απειλή στρατιωτικής ενέργειας είναι ο τρόπος να περιορίσουν το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Μπαράκ ρωτήθηκε σε συνέντευξη εαν οι δύο εκρήξεις στο Ιράν τον περασμένο μήνα αποδεικνύουν πως "ο πόλεμος έχει ήδη αρχίσει» μέσα από σαμποτάζ.

defencenet.gr
 

"Δεν νομίζω ότι είναι έτσι", είπε στο κανάλι Channel Two. "Νομίζω ότι η απάντηση στο ερώτημά σας είναι αρνητική."

Μία από τις εκρήξεις του περασμένου μήνα στο Ιράν σκότωσε τουλάχιστον μια ντουζίνα από τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγού. Το Ιράν χαρακτήρισε την έκρηξη «ατύχημα» που συνέβη κατά τη μεταφορά όπλων.

Οι Ιρανοί υποφέρουν επίσης, από ιούς στους υπολογιστές των βιομηχανικών τους συστημάτων. Αρκετοί πυρηνικοί επιστήμονες έχουν σκοτωθεί ή εξαφανιστεί όλα αυτά τα χρόνια με την Τεχεράνη να κάνει λόγο για μυστικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών ή των ΗΠΑ.

Η ιδέα ότι οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να κλιμακωθούν έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ, όπου μερικοί σχολιαστές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αντιποίνων από το Ιράν κατά του εβραϊκού κράτους ή των συμμάχων του στο εξωτερικό.

Ο Μπαράκ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε ότι το Ισραήλ ή δυτικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καθυστερήσουν τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν και τα πυραυλικά του προγράμματα μέσω σαμποτάζ. Αλλά οι παρατηρήσεις του σηματοδότησαν αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας τακτικής.

«Δεν έχω τίποτα να πω σχετικά με αυτές τις ενέργειες. Θέλω μόνο να πω ότι εάν συγκρίνουμε την κατάσταση πριν από οκτώ χρόνια, ή πριν από τέσσερα χρόνια, με τη σημερινή κατάσταση, οι Ιρανοί είναι πολύ πιο κοντά στην πυρηνική ικανότητα», είπε.

"Ως εκ τούτου οι κυρώσεις πρέπει να είναι έντονες, γρήγορες, αποφασιστικές ... και ως εκ τούτου ο καθένας λέει ότι καμία επιλογή δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι", πρόσθεσε ο Μπαράκ.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα, απευθυνόμενος σε φιλο-Ισραηλινό φόρουμ στην Ουάσινγκτον, δήλωσε πως μια επίθεση θα μπορούσε να διαταράξει τις ήδη εύθραυστες οικονομίες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, να προκαλέσει αντίποινα εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ, και τελικά να προκαλέσει μια λαϊκή αντίδραση στο Ιράν που θα ενίσχυε τους κυβερνήτες του.

Επίσης, μπορεί να μην είναι αποτελεσματική. Ο Πανέτα παρέθεσε εκτιμήσεις Ισραηλινών ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα θα μπορούσε να καθυστερήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν από ένα έως δύο χρόνια, «στην καλύτερη περίπτωση»...


 http://www.oparlapipas.com/2011/12/blog-post_8743.html#ixzz1fdpu0SAm