Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Διαβάστε γιατί χανόμαστε


vivlioooΈχω ακούσει πολλούς που λένε ότι όταν σπουδάζεις και διαβάζεις πανεπιστημιακά συγγράμματα, δεν έχεις την όρεξη και την διάθεση να διαβάσεις «έξω- σχολικά» βιβλία. Εγώ είμαι η ζωντανή απόδειξη ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Από το τέλος των εξετάσεων (μέσα Ιούλη) έως και τώρα έχω διαβάσει 13 βιβλία και έχω αφήσει στην μέση άλλα τρία.
Τα βιβλία ήταν πάντα...
η μεγάλη μου αγάπη. Δεν χρειάζεται τίποτα (εκτός από ένα καλό βιβλίο) και ξαφνικά βρίσκεσαι σε τόπο και χρόνο που ποτέ δεν είχες φανταστεί αλλά και που τις περισσότερες φορές δεν θα είχες την δυνατότητα να το κάνεις (καθώς το ταξίδι στον χρόνο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη). Είναι αναμφίβολα η πιο οικονομική και παράλληλα ποιοτική ψυχαγωγία. Και αν κάποιος σκεφτεί ότι, που λεφτά για βιβλία την σήμερον ημέρα με την κρίση που μας «δέρνει», τότε σίγουρα δεν έχει ψάξει καλά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να βρει κάποιος τα βιβλία της αρεσκείας του.
Ο πρώτος και καλύτερος είναι οι βιβλιοθήκες. Αρκετές είναι οι βιβλιοθήκες εκείνες που μπορεί κάποιος να δανειστεί βιβλία και να τα επιστρέψει μετά από δυο βδομάδες, όπως για παράδειγμα η βιβλιοθήκη του ιδρύματος Ευγενίδου. Εκτός των άλλων, στην συγκεκριμένη βιβλιοθήκη υπάρχει άψογο κλίμα, πολύ καλή εξυπηρέτηση και το περιβάλλον από μόνο του σου ανοίγει την όρεξη για διάβασμα.
Ένας άλλος τρόπος είναι τα βιβλιοπωλεία –όπως για παράδειγμα εκείνα στο Μοναστηράκι- που πουλάνε πάμφθηνα βιβλία ελαφρώς μεταχειρισμένα. Όταν τα είχα πρωτο-επισκεφτεί μου είχε κάνει εντύπωση η ποικιλία, η οποία είναι μεγαλύτερη απ' ότι πίστευα. Να φανταστεί κανείς ότι είχα βρει βιβλίο που στα κανονικά βιβλιοπωλεία κόστιζε 28 ευρώ και εγώ το αγόρασα με μόλις 6 ευρώ.
Μιλώντας για το θέμα των βιβλίων είδα τελικά ότι δεν είμαι η μόνη που το έχω ρίξει στο διάβασμα. Η φίλη μου η «Α» τον τελευταίο καιρό όλο μου ζητάει βιβλία για να διαβάσει. Μπορεί να μην έχει πολύ χρόνο γιατί δουλεύει άλλα σχεδόν όλα τα βιβλία που έχει διαβάσει τον τελευταίο καιρό ήταν μέσα σε τραμ και μετρό. Επίσης, μια παλιά συνάδελφος που είχα να την δω καιρό μου έλεγε τα ίδια. Τον τελευταίο καιρό το έχει ρίξει στο διάβασμα. Μπορεί να μην έχει τις δουλειές που είχε παλιά άλλα έχει -τουλάχιστον- τον χρόνο για διάβασμα.
Όταν λοιπόν έχει κάποιος την επιλογή να διασκεδάσει (οικονομικά) βλέποντας TV ή διαβάζοντας βιβλία, η σοφότερη επιλογή είναι σαφώς η δεύτερη, με την οποία δεν κινδυνεύει κιόλα η ψυχική του υγεία. Ηθικόν δίδαγμα, διαβάστε γιατί χανόμαστε.


 http://www.theinsider.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...