Σελίδες

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Γιατί είναι ορόσημο η 20η Μαρτίου


Picture 0 for Γιατί είναι ορόσημο η 20η Μαρτίου Ποιες προτεραιότητες θέτει η κυβέρνηση Παπαδήμου, προκειμένου να προλάβει τη λήξη ομολόγων ύψους 14,5 δισ. ευρώ

Σε αγώνα δρόμου ρίχνεται με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς η κυβέρνηση, η οποία καλείται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να φέρει σε πέρας ένα τιτάνιο έργο, με επίκεντρο το κούρεμα του χρέους, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, καθώς και τη λήψη του νέου πακέτου μέτρων ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.
 
Ορόσημο των προσπαθειών του κυβερνητικού επιτελείου αποτελεί η... 20η Μαρτίου, οπότε λήγουν ομόλογα του δημοσίου ύψους 14,5 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση για να υπάρχουν χρήματα για την αποπληρωμή τους είναι να έχει κλειδώσει το νέο πρόγραμμα στήριξης και να έχει εγκριθεί η εκταμίευση της 7ης δόσης του δανείου, που ανέρχεται στα 89 δισ. ευρώ. Ο φόβος να περάσουμε το ίδιο μαρτύριο όπως με την προηγούμενη δόση και να αναζωπυρωθούν τα σενάρια για πτώχευση, έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή είναι ορατός. Η ελπίδα που εκφράζεται είναι η κυβέρνηση Παπαδήμου να είναι πιο αποτελεσματική και πιο γρήγορη σε σχέση με την κυβέρνηση Παπανδρέου αν και βάλλεται πανταχόθεν.
 
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο haircut του ελληνικού χρέους, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπου ένα μήνα θα δημοσιευτούν τα πρώτα στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής, το οποίο πρέπει να είναι άνω του 90%, προκειμένου να κριθεί ικανοποιητικό.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στις 16 Ιανουαρίου καταφθάνει στη χώρα μας το κλιμάκιο των ελεγκτών της τρόικας και θα ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων, με επίκεντρο τις περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου τομέα – μέσω του νέου μισθολογίου και της εφεδρείας – καθώς και τις σημαντικές μειώσεις (από 14% έως 16%) στις επικουρικές συντάξεις.
 
 http://www.voria.gr/