Σελίδες

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Nomura: Δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με τη λιτότητα



Παράδειγμα προς αποφυγή θα πρέπει να είναι η Ελλάδα, με την πολιτική που ασκήθηκε στην αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με τον αναλυτή της Nomura, Richard Koo, ο οποίος προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει σοβαρά από ένα μικρό σχετικά πρόβλημα σαν την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, η λιτότητα που υποχρεώθηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα, έκανε την κατάσταση στη χώρα ακόμη πιο τραγική. Παράλληλα, αυτοί που χαράσσουν την πολιτική, θεωρούν ότι και πάλι η λιτότητα θα βοηθήσει τις οικονομίες τους να αποφύγουν τη μοίρα της Ελλάδος. Το αποτέλεσμα; Η ίδια συνταγή σε διαφορετικά προβλήματα, τείνει να εξελίξει την κρίση σε παγκόσμια απειλώντας να τινάξει στον αέρα το σύστημα. 
Η υιοθέτηση της ίδιας πολιτικής με αυτήν της Ελλάδας, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και να οδηγήσει σε αδιέξοδα την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει ο Koo. Χώρες που ήδη εμφανίζουν υφεσιακά φαινόμενα, με το να εφαρμόζουν παρόμοια μέτρα λιτότητας, δεν αποφεύγουν τη μοίρα της Ελλάδας.
Τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν τελείως διαφορετικές ...
αιτίες από αυτά που έχουν οι άλλες αναπτυγμένες χώρες. Οι ισχυρές χώρες, και ιδίως η Γερμανία, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει μία πολιτική για όλα τα προβλήματα. Θα πρέπει να εντοπιστούν οι αιτίες των «καλών» ελλειμμάτων και «κακών» ελλειμμάτων.
Τέλος, ο Koo θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα οι πολιτικοί θα καταλάβουν το λάθος τους και θα αλλάξουν πολιτική. Άλλωστε αυτό συστήνει και στους ίδιους, ώστε να συνθλιβούν περισσότερο οι οικονομίες τους και να μπορέσει να ξεπεραστεί η κρίση. 

http://online-pressblog.blogspot.com/