Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

PSI, επιτόκια και μισθοί



Η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των τριών πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνει ότι σιγά - σιγά αδειάζει η κλεψύδρα της κυβέρνησης. Γι' αυτό παράγοντες του συστήματος, που φοβούνται τις εκλογές, επινοούν διάφορα σενάρια περί ανασχηματισμού, που συναρτώνται και με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.



Αυτό που λείπει, όμως, από την κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι... ένα ολιγάριθμο σχήμα τεχνοκρατών, αλλά μια αξιόπιστη πολιτική διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και σχεδιασμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που προϋποθέτουν μια καθαρή πολιτική εντολή. Η παράταση της κυβερνητικής θητείας, με οποιοδήποτε πρόσχημα, δεν είναι αποδεκτή ούτε πολιτικά ούτε δημοκρατικά, όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης.

Ο κ. Παπαδήμος, παρ' ότι κοσμοπολίτης, αποδεικνύεται ότι δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές και να γίνει σεβαστός ο λόγος του στην Ε.Ε. Δεν πολιτεύεται όπως ο Ιταλός ομόλογός του Μ. Μόντι, ο οποίος με κάθε ευκαιρία θέτει θέμα αλλαγής της κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτικής, αντιτίθεται στη διαιώνιση της λιτότητας και ζητεί επιτακτικά μέτρα όπως το ευρωομόλογο.

Όλες αυτές οι λέξεις είναι απαγορευμένες για τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται να μην υιοθετεί, τουλάχιστον δημοσίως, τις πιέσεις που ασκούν η Γερμανία και το ΔΝΤ προς τους πιστωτές για επιτόκια χαμηλότερα του 3%. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο επιτόκιο θα κυμαίνεται άνω του 4%. Κάτι τέτοιο όμως δεν καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος και το PSI θα αποδειχθεί δώρο άδωρο. Ίσως και πιο επώδυνο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα θα επιβαρυνθεί με νέο επαχθές δάνειο.

Γιατί η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει δημόσια υπέρ των χαμηλών επιτοκίων; Προφανώς εξυπηρετούνται συμφέροντα όχι μόνο του διεθνούς, αλλά και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που επιδιώκει υψηλά επιτόκια ως αντιστάθμισμα του "κουρέματος". Κάτι τέτοιο βλάπτει την ελληνική οικονομία και την καταδικάζει σε διαρκή ύφεση, ενώ το ζητούμενο, όπως ακόμη και οι μνημονιακοί αναγκάζονται να παραδεχτούν, είναι η ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη και ανάκαμψη. Αν τα επιτόκια του PSI είναι στο 5%, αυτό, σε σχέση με το 3% που πρότειναν το ΔΝΤ και η Γερμανία, ισοδυναμεί με περισσότερα 2 δισ. ευρώ τοκοχρεωλύσια ετησίως. Ποσό που αντιστοιχεί στο "κούρεμα" των μισθών που προωθεί η τρόικα.

Να γιατί το PSI δεν είναι μια ουδέτερη διαδικασία, αλλά θα καθορίσει, δυστυχώς με αδιέξοδο τρόπο, το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας.
 
 http://www.avgi.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...