Σελίδες

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αναβρασμός σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα νέα μέτρα – Αναμένονται αντιδράσεις βουλευτών




Μπορεί οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς να είπαν «ναι» στα μέτρα που απαιτεί η τρόικα για την Ελλάδα, αλλά πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μοιάζουν να έχουν άλλη άποψη. Ήδη ο γραμματέας του τομέα συνδικαλισμού της ΝΔ, Γ. Μανώλης, παραιτήθηκε από τη θέση του, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει αυτά τα μέτρα. Την Τετάρτη, στη διάρκεια αντιμνημονιακής εκδήλωσης συνδικαλιστών της ΝΔ στο Περιστέρι, ο κ. Μανώλης είχε εκφράσει την ελπίδα «ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα τα τινάξει όλα στον αέρα». Ο κ. Μανώλης ξεκαθάρισε πως δεν υποστηρίζει την επιστροφή στη δραχμή, όμως -όπως είπε- το λάθος δεν μπορεί να συνεχίζεται.



Από την πλευρά της ΝΔ, εκτός του κ. Μανώλη, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Κ. Μαρκόπουλος, Μ. Κεφαλογιάννης, Γ. Γιακουμάτος, Δ. Σταμάτης, Κ. Γκιουλέκας και Γ. Βλάχος σκέφτονται επίσης να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα. Ωστόσο, εκτιμάται πως θα περιμένουν την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Αντ. Σαμαρά.Αντιδράσεις προκαλούν, επίσης, οι φήμες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει στην ψήφιση του PSI και των βασικών πτυχών της νέας δανειακής σύμβασης εντός του Σαββατοκύριακου και η ψηφοφορία για τα νέα μέτρα να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του τέως προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη: «Η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν μπορεί να καταργηθεί με κανένα Μνημόνιο ή με κανέναν κατεπείγοντα νόμο κυριακάτικα. Αυτό δεν γίνεται να περάσει από το Κοινοβούλιο.

Βενιζέλος: Πρώτα η σωτηρία της χώρας και μετά η σωτηρία της παράταξης
Πάντως στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», έχει κυκλοφορήσει ένα non paper από συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο οποίο αναφέρεται πως «υπάρχει σχέδιο για να επανασύσταση της παράταξης» καθώς «το στοίχημα της χώρας θα το κερδίσει όποιος μιλάει με ειλικρίνεια και λέει την αλήθεια. Από αυτό θα κριθεί και η παράταξη». Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται πως «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια προοδευτική πλειοψηφία μεταρρυθμίσεων και υπευθυνότητας». Ο κ. Βενιζέλος, καλεί τους βουλευτές του κόμματος να υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα αναφέροντας ότι πρόκειται για «πολύ δύσκολες αποφάσεις» και για έναν «συναισθηματικό, ηθικό, πολιτικό και εκλογικό ακρωτηριασμό, που το ΠΑΣΟΚ υφίσταται στο όνομα της σωτηρίας της χώρας».

Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και μια επιστολή που έχουν συντάξει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητούν την παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Η επιστολή απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.
Σημειώνεται τέλος, ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. αναμένεται να καταψηφίσει τα νέα μέτρα, ενώ φέρεται να βρίσκεται και με το ένα πόδι εκτός της κυβέρνησης

eklogika.gr