Σελίδες

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Δεκατρία μέτρα που μας γυρνούν μισό αιώνα πίσω

Μισό αιώνα πίσω πηγαίνει η χώρα με τις αποφάσεις που προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση μέχρι τέλους του μήνα. Το πολυνομοσχέδιο, που θα αντικαθιστά επί της ουσίας τον Προϋπολογισμό του 2012 και θα περιλαμβάνει όλες τις δραματικές μειώσεις στις δαπάνες που διαλύουν το κοινωνικό κράτος, μαζί με τον εφαρμοστικό νόμο που θα εμπεριέχει το πετσόκομμα σε μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος της βδομάδας ή το αργότερο ως τις 29 Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό θα...
συντελεστεί η πιο σκληρή επίθεση στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Εκτός από τη μείωση του κατώτατου μισθού έως 32%, θα υπάρξει οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις κατά 12%, με πλαφόν 1.300 ευρώ, που επηρεάζει 285.000 συνταξιούχους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και άλλους 95.000 συνταξιούχους ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Επίσης μειώνονται και οι επικουρικές συντάξεις έως 20%, μέτρο που επηρεάζει σχεδόν 550.000 συνταξιούχους.

Αναλυτικά, τα μέτρα-θηλιά για την ελληνική κοινωνία είναι τα εξής:

1) Μείωση κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) κατά 22% και ένα επιπλέον 10% για νέους έως 25 ετών. Πάγωμα του κατώτατου μισθού ως το τέλος του προγράμματος.

2) Μειώσεις κατά 10% στα ειδικά μισθολόγια κατά τρεις μήνες νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη, όπως καταγράφηκε σε νέο Μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν οι μισθοί κληρικών, δικαστικών, γιατρών, ενστόλων, διπλωματών και καθηγητών πανεπιστημίου, από 1ης Μαρτίου και όχι από 1ης Ιουνίου.

3) Περικόπτονται όλες οι συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ σε ποσοστό 12% σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ειδικά για το ΝΑΤ, η περικοπή θα είναι 7% χωρίς πλαφόν, δηλαδή από το πρώτο ευρώ. Το μέτρο αυτό επηρεάζει συνολικά το 13,6% των συνταξιούχων.

4) Περικόπτονται οι επικουρικές συντάξεις με πλαφόν τα 200 ευρώ. Από 200 έως 250 ευρώ η περικοπή θα είναι 10% μόνο στο υπερβαίνον ποσό των 200 ευρώ. Από 250 έως 300 ευρώ η περικοπή θα είναι 15% στο σύνολο της σύνταξης. Από 300 ευρώ και πάνω η περικοπή θα είναι 20% επίσης στο σύνολο της σύνταξης. Συνολική μείωση δαπάνης 400.000.000 ευρώ.

5) Κλείσιμο φορέων κοινωνικής ασφάλισης (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας - ΟΕΚ, Οργανισμός Εργατικής Εστίας - ΟΕΕ) με απολύσεις σημαντικού αριθμού των εργαζομένων τους. Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών (μη μισθολογικό κόστος) από περιορισμό χρηματοδότησης σε άλλους τομείς κοινωνικής ασφάλισης.

6) Κατάργηση της μετενέργειας με τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Πρόκειται για τη μείωση της διάρκειας ισχύος της μετενέργειας από έξι σε τρεις μήνες. Στην περίπτωση αυτή θα υποχωρήσουν οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα στα επίπεδα του βασικού της κλαδικής σύμβασης, που σημειώνει μειώσεις έως και 40% από τα σημερινά επίπεδα. Τα μοναδικά επιδόματα που θα διατηρηθούν είναι αυτά των τέκνων, της ωρίμανσης, των βαρέων και ανθυγιεινών και της εκπαίδευσης.

7) Πάγωμα των ωριμάνσεων (τριετίες) σε όλες τις συμβάσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα.

8) Καταργείται η μονιμότητα σε όλες τις υπάρχουσες παραδοσιακές συμβάσεις. Πρόκειται για τις συμβάσεις στις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.

9) Καταργείται η απευθείας δυνατότητα προσφυγής του εργαζομένου στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Στο εξής θα είναι απαραίτητη και η σύμφωνη γνώμη του εργοδότη, κάτι που σημαίνει ότι η δυνατότητα διαιτησίας, σε μια εργασιακή διαφορά, ουσιαστικά αναστέλλεται.

10) Ανοίγουν 20 κλειστά επαγγέλματα, καθώς καταργούνται όλοι οι περιττοί περιορισμοί. Πιο συγκεκριμένα, το μέτρο αυτό αφορά τα εξής επαγγέλματα: Ιδιώτης γιατρός, οδοντίατρος, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά κέντρα για φυσική ιατρική και αποκατάσταση, μονάδες αιμοκάθαρσης εκτός νοσοκομείων και κλινικών, οδοντοτεχνίτες, καταστήματα οπτικών και φακών επαφής, κέντρα φυσικοθεραπείας, σαλόνια ομορφιάς, κέντρα αδυνατίσματος, φορτοεκφορτωτές στις κεντρικές αγορές, ορκωτοί εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικοί, αναλογιστές, εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά γραφεία συμβουλευτικών υπηρεσιών για εργασιακά, ξεναγοί, μεσίτες ακινήτων.

11) Καταργείται το ειδικό επίδομα τροφής (κουπόνια) που δινόταν στους φοιτητές, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στο κλείσιμο οι πανεπιστημιακές λέσχες. Επίσης καταργούνται το ειδικό επίδομα για συμβασιούχους στα πανεπιστήμια, το επίδομα για εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρεσία στο εξωτερικό, κλείνουν ερευνητικά κέντρα, μειώνονται οι δαπάνες στα Τεχνικά Λύκεια.

12) Συμπληρωματικός προϋπολογισμός: Περικοπή Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400.000.000 ευρώ, 300.000.000 ευρώ από αμυντικές δαπάνες, λειτουργικές δαπάνες του κράτους κατά 200.000.000 ευρώ. Επίσης, μειώνονται οι δαπάνες εκλογών και οι επιδοτήσεις για τις παραμεθόριες περιοχές.

13) Αύξηση της συμμετοχής των ασθενών για φάρμακα κατά μέσον όρο 15%. Μείωση τιμής φαρμάκου κατά 6% και της μέγιστης τιμής των γενοσήμων κατά 15%. Επικαιροποιείται η λίστα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) δεν θα καλύπτουν φάρμακα εκτός ενδείξεων ή φάρμακα για καταπραϋντικές θεραπείες. Μείωση περιθωρίου κέρδους φαρμακείων κατά 1,5%. Κάλυψη φαρμάκων μόνο αν έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά.


Βασίλης Αγγελόπουλος


 http://www.dimokratianews.gr/